E simplu! Alegem ceea ce ne trebuie! Bun, dar cum știm dacă ne trebuie un Hard Disk și nu un SSD?

Este și mai simplu: răspundem la întrebarea „La ce îl vom utiliza?”. Astfel, dacă avem nevoie de un dispozitiv de stocare a fișierelor personale, cum ar fi pozele, filmările, muzica, filmele, documentele, șamd, cel mai indicat ar fi să alegem un hard disk, pentru că ne oferă foarte mult spațiu de stocare la aceleași costuri.

ssd-uri samsung

În schimb, dacă avem nevoie de un dispozitiv pe care să instalăm sistemul de operare, aplicații și jocuri, ar fi mai indicat să alegem un SSD, care datorită vitezelor de scriere și citire mult mai mari, le va asigura acestora un mediu mai favorabil funcționării. Pentru a înțelege de ce diferența dintre ambele tipuri, din punct de vedere al vitezelor de scrie și citire, este atât de mare, haideți să vedem ce au în interior.

Principalele diferențe dintre hard disk-uri și SSD-uri

Hard disk-ul, pe românește „discul dur”, este o componentă a calculatorului format din piese mecanice și electronice care comunică între ele. Din prima categorie fac parte platanele (niște discuri rotative din aliaj de aluminiu acoperite cu un strat de material magnetic), cele care stochează informația primită de la circuitul electronic prin capul de citire-scriere.

Părțile componente ale unui SSD

Pe înțelesul tuturor, hard disk-ul este un fel de pick-up închis ermetic, după cum poate fi observat și în video-ul creat de Seagate (cel mai mare producător de hard disk-uri din lume, poziție în care a ajuns după achiziționarea, în aprilie, 2014, a Western Digital):

După cum ați putut deduce din video-ul superior, de fiecare dată când dăm calculatorului comanda să deschidă un fișier oarecare, se pun în mișcare platanele și brațele hard disk-ului. După localizarea acelui fișier, capetele de citire-scriere îl vor trimite circuitului electronic, de unde va pleca către placa de bază a calculatorului, pentru a fi preluat de memoria RAM și procesor în scopul transformării sale într-un alt tip de semnal, unul pe înțelesul plăcii video, de unde va pleca spre monitor în formatul acceptat de acesta.

Construcția unui SSD

Destul de lung, într-adevăr, însă datorită componentelor mecanice ale hard disk-ului, informația ajunge mult mai greu la procesare decât dacă ar fi fost preluată dintr-un dispozitiv 100% electronic, cum sunt SSD-urile, dispozitive de stocare construite din memorii cu semiconductori (memorii nevolatile de tip NAND), de tipul celor care se regăsesc în stick-urile USB.

Dar tot mai bun e un video, nu? Iată unul creat de Kingston, probabil cel mai cunoscut producător de SSD-uri, carduri și stick-uri de memorie, în care acesta ne prezintă două SSD-uri de tip mSATA.

Nemaiavând în construcție părți mecanice, datele de pe SSD-uri sunt citite și scrise mult mai rapid pe acestea decât pe hard disk-urile, cunoscute și sub denumirea de „hard disk-uri convenționale”.

Avantajele și dezavantajele fiecăruia

Atât hard disk-urile cât și SSD-urile au avantajele și dezavantajele proprii, iar când va trebui să alegem între unul sau celălalt va trebui să ținem cont, în primul rând, de acestea. După cum spunea și mai sus, e bine să ne fie clar de la bun început scopul în care le vom utiliza.

Eu, de exemplu, am montat în desktop (calculatorul „de birou”) un SSD Samsung de 120 GB, în care am instalat sistemul de operare și programele pe care le folosesc, și un HDD Western Digital de 1TB în care mutat bibliotecile personale (folderele de sistem cu documente, imagini, filme, muzică, etc). Dacă puteți, vă sfătuiesc să procedați la fel pentru a profita din plin de calitățile fiecăruia.

Avantajele hard disk-urilor

Cel mai mare avantaj al Hard Disk-urilor în reprezintă prețul per GB de stocare, de cel puțin două ori mai ieftin decât în cazul SSD-urilor. De exemplu, un HDD Baracuda de 500 GB costă 250 de lei la eMag, pe când un SSD de aceeași capacitate, Kingston KC400, se vinde cu 830 de lei.

Sunt mai puțin sensibile la fluctuațiile de tensiune și la deconectările bruște. Cu alte cuvinte, dacă locuiți într-o zonă în care becurile pâlpâie des, cel mai comun semn al fluctuațiilor de tensiune, cel mai indicat ar fi să achiziționați un hard disk dacă bugetul nu vă permite să achiziționați și un UPS. Desigur, această ultimă recomandare își pierde valoarea dacă instalarea se va face pe un laptop.

hard disk - mecanism

Nu au o durată de viață atât de limitată ca a SSD-urilor, în sensul că suportă mai multe cicluri de scriere, fiind astfel mai indicate pentru sistemele în care tranzitul de date este ridicat (se primesc și trimit fișiere prin protocolul BitTorrent, de exemplu).

Rezistă mult mai bine decât SSD-urile la temperaturi ridicate.

Dezavantajele hard disk-urilor

Cel mai important dezavantaj al hard disk-urilor este viteza de citire și scriere a datelor, mult mai redusă decât cea a SSD-urilor. Astfel, calculatoarele a căror sisteme de operare au fost instalate pe hard disk-uri se vor mișca mai greoi, în sensul că sistemul de operare va porni mai greu, va răspunde mai târziu la comenzi, programelor le va lua mai mult să se încarce, șamd.

Sunt mult mai sensibile la șocuri decât SSD-urile. Componentele mecanice din construcția acestora se pot atinge între ele la șocuri intense, ori pot funcționa necorespunzător în medii în care vor fi supuse vibrațiilor. Bine, să nu se înțeleagă că vor ceda a doua zi, dar puteți fiți siguri că o vor face mult mai repede decât un SSD, acesta fiind și motivul pentru care ele nu sunt recomandabile pentru laptop-uri.

Sunt zgomotoase, spre diferență de SSD-uri, care nu produc niciun sunet pe durata funcționării.

Avantajele SSD-urilor

Sunt foarte rapide, drept urmare, dacă le vom alege pentru a le folosi drept gazdă pentru sistemul de operare și programe, performanțele calculatorului vor crește, dar asta cred că e deja clar pentru toți cei care ați citit întregul articol.

Un alt mare avantaj e că sunt rezistente la șocuri și vibrații, în sensul că le veți putea monta fără emoții într-un laptop cu care faceți naveta ori călătoriți des, sau în calculatorul ce va funcționa într-un club, într-o uzină, sau în construcția unui utilaj.

Au un consum de energie mai redus și nici nu se încălzesc atât de tare precum hard disk-urile pe durata funcționării, ceea ce, încă o dată, le fac ideale pentru a fi utilizate în special în laptop-uri.

Nu se fragmentează în același ritm în care o fac hard disk-urile.

Dezavantajele SSD-urilor

Prețul per GB este de 2-3 mai mare decât al hard disk-urilor. Am mai spus asta, dar o repet pentru cei care vor sări direct la acest paragraf. E normal ca prețul SSD-urilor să fie mai mare și să tot crească, însă reprezintă tot un dezavantaj față de hard disk-uri.

Durata lor de viață le este limitată de numărul maximum de cicluri de scriere, dar valoarea e suficient de sus încât un utilizator obișnuit să nu-și facă griji din acest punct de vedere. Teste recente au arătat că acestea pot funcționa fără probleme până la scrierea unei cantități de 800 TB de date scrise.

Cu alte cuvinte, scriind zilnic 50 GB de date pe un SSD, acesta ar funcționa fără probleme 16.384 de zile, adică undeva în jur de 44 de ani. Mai multe detalii despre acest subiect găsiți și aici.

Totuși, dacă vă faceți griji cu privire la durata sa de viață a propriului SSD, vă recomand să parcurgeți cu atenție și să puneți în aplicare sfaturile cu privire la configurarea Windows-ului astfel încât acesta să nu-i dăuneze prin cicluri inutile de scriere.

Au de suferit de pe urma fluctuațiile de tensiune, la deconectarea bruscă de la sursa de energie, dar și de pe urma temperaturilor ridicate, care le pot fi fatale.

Concluzii și recomandări

Dacă bugetul nu vă împiedică, optați pentru SSD-uri atunci când acesta va fi montat într-un sistem în care va fi protejat de căderile și fluctuațiile de tensiune și de temperaturile ridicate. Veți transfera și copia fișiere mult mai rapid, iar sistemul va fi mult mai sprinten decât unul similar, dotat cu un HDD.

hard disk montat în rack

Dacă nu vă dau banii afară din casă, optați pentru un SSD modest (unul de 120 GB ar trebui să acopere necesitățile unui utilizator obișnuit dpdv al spațiului disponibil pentru stocarea fișierelor sistemului de operare și a programelor), iar pentru date achiziționați un hard disk încăpător.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.