Superfetch este o tehnologie a sistemelor de operare Windows, introdusă în acestea începând cu Windows Vista, moștenind prefetcher-ul din Windows XP. Această tehnologie monitorizează comportamentul utilizatorului și încarcă în memoria RAM (sau, atunci când sistemul nu dispune de o cantitate suficientă de memorie RAM, în memoria virtuală sau în ReadyBoost), fișierele aplicațiilor folosite cel mai des, pentru a permite încărcarea mai rapidă a acestora.
Tehnologia superfetch poate fi dezactivată prin mai multe metode, însă cea mai simplă și mai rapidă dintre aceasta este dezactivarea prin anularea pornirii automate a serviciului cu același nume. Cea de-a doua metodă constă în modificarea unei valori din Windows Registry, și vă voi explica în rândurile de mai jos cum se realizează.
Așadar, dacă doriți să activați sau dezactivați superfectch din regiștrii, deschideți Registry Editor și localizați cu ajutorul acestuia valoarea EnableSuperfetch aflată în HKEY_LOCAL_MACHINE » SYSTEM » CurrentControlSet » Control » Session Manager » Memory Management » PrefetchParameters.
Dați click dreapta pe aceasta și alegeți Modify, apoi introduceți în caseta Value data valoarea 0 pentru dezactivare (sau valoarea 5 în cazul în care doriți să o activați), și apăsați OK.
Tehnologia superfetch va fi dezactivată începând cu următoarea repornire a sistemului.
Când este recomandat să dezactivați Superfetch
Pe sistemele mai vechi, în mod special cele cu Hard Disk-uri mai leneșe, prezența tehnologiei Superfetch se va face simțită prin sporirea performanțelor programelor utilizate des de către utilizator. În schimb, pe sisteme dotate cu Hard Disk-uri rapide, SSHD-uri și SSD-uri, aceasta nu va face altceva decât să crească numărul de scrieri pe acestea, accelerându-le degradarea.
Eu, de exemplu, am renunțat la Superfectch pe laptopul în care am montat în urmă cu ceva timp un SSD, iar diferențele de performanță, după cum era de așteptat, nu se simt, nici n-ar avea cum să se simtă. Totuși, prin dezactivarea Superfetch am redus considerabil numărul de scrieri pe SSD și prin urmare, i-am prelungit acestuia durata de funcționare.
Oricum ar fi, dacă după dezactivarea Superfetch observați că aplicațiile pe care le foloseați des pornesc și funcționează mai greu decât o făceau înainte de momentul dezactivării, reactivați-o așa cum v-am explicat mai sus, sau, în cazul în care i-ați oprit serviciul, readucându-l pe acesta la setările inițiale (Startup type » Automatic).