Xiaomi Mi Band, ocupanta locului trei în topul celor mai vândute dispozitive de monitorizare a activității fizice, este o brățară inteligentă de fitness cu un design minimalist, o autonomie imensă și preț imbatabil. Aceasta a fost lansată pe piață la sfârșitul lunii iulie a anului trecut, în două versiuni: 1 (cu LED-uri colorate) și 1A (aka Mi Band 2; cu LED-uri albe).
Deoarece observ că tot mai mulți —inclusiv editori ai unor site-uri tech de la noi— confundă Mi Band 1A, listată de cei mai cunoscuți retaileri din China cu denumirea Mi Band 2, cu Mi Band 1S, versiune lansată de Xiaomi la începutul lunii trecute, voi începe prin a vă vorbi despre principalele diferențele dintre cele trei.
- Mi Band 1: versiunea standard cu LED-uri colorate
- Mi Band 1A: versiunea standard cu LED-uri albe
- Mi Band 1S: versiunea standard cu LED-uri colorate + senzor optic de monitorizare a ritmului cardiac, lansată pe piață în 7 noiembrie 2015.
Aspectul, acumulatorul și comportamentul au rămas neschimbate de la o versiune la alta. De altfel, Xiaomi încă le mai fabrică și comercializează pe toate (cu mare succes).
Brățările pentru fitness Xiaomi Mi Band nu dispun de un display, astfel, pentru obținerea informațiilor cu privire la activitatea fizică și orele de somn, dar și pentru personalizarea și configurarea alarmelor veți avea nevoie de un smartphone și de aplicația Mi Fit, disponibilă atât pentru Android 4.4 cât și pentru iOS 7 sau versiuni mai noi ale acestora.
Specificații tehnice
Materiale | aluminiu (partea superioară), plastic (corp) și silicon (cureaua) |
---|---|
Dimensiuni | 14 mm lățime, 36 mm lungime, 9 mm grosime |
Conectivitate | Bluetooth 4.0 |
Compatibilitate | Android 4.4+ & iOS 7+ |
Indicator | 3 LED-uri configurabile, vibrații |
Baterie | 41 mAh LiPo |
Rezistență | apă (IP67; 1,2 m adâncime), praf și medii -20 și +70° C |
Greutate | 5 gr – 13gr în brățara de silicon (Dow Corning’s TPSiV®) |
Altele | accelerometru, senzor touch, |
Autonomie | 30 de zile |
Ambalare
Brățara Xiaomi Mi Band este ambalată în tipica cutie de carton reciclat, identică indiferent de versiunea achiziționată. În cutie veți găsi dispozitivul de monitorizare (trackerul), un cablu USB pentru încărcarea acumulatorului, brățara din silicon și instrucțiunile de utilizare.
Eu am cumpărat două, una de la GearBest (v1A), alta de la F64 (v1). Nu există alte diferențe între cele două în afară de faptul că în cutia celei achiziționate de la F64 am mai găsit și instrucțiuni în limba română și o etichetă cu un număr de înregistrare lipită pe tracker.
Încărcarea acumulatorului tracker-ului se efectuează de la porturile USB ale computerului, sau de la încărcătoare USB de cel mult 5V și 500 mA (0,5 A), și durează până la 2-3 ore. Din fericire, datorită autonomiei impresionante, durata de încărcare nu reprezintă o problemă.
La ce folosește o brățară inteligentă
Principalul rol al brățărilor pentru fitness este acela de a monitoriza activitatea fizică, orele și ciclurile de somn, dar acestea pot fi utilizate și pentru a te trezi în cel mai potrivit moment posibil, pentru notificarea apelurilor, mesajelor și email-urilor.
Noi (eu și Oana) le folosim cu smartphone-uri Xiaomi și Meizu, dar pe primul este mai utilă, iar asta deoarece Xiaomi-ul poate fi deblocat cu ajutorul brățării și permite activarea notificării prin vibrare la primirea mesajelor SMS.
Astfel, dacă telefonul este în imediata apropiere a brățării, acesta nu mai solicită nici model și nici cod de deblocare, dar telefonul nu se deblochează automat în mâinile altei persoane dacă aceasta nu este practic lipită de cea care poartă Mi Band-ul.
Despre aplicația Mi Fit nu sunt multe de spus, ci doar că se sincronizează la deschidere, când preia statisticile din brățară prin conexiunea bluetooth, și că diferă în funcție de telefonul și brățara cu care este utilizată (dacă este folosit cu Mi Band V1, permite personalizarea culorilor LED-urilor de notificare). Tot ea se ocupă și de upgradarea firmware-ului tracker-ului și sincronizarea cu Google Fit, dacă se dorește acest lucru.
Monitorizarea activității fizice
Mi Band ține evidența efortului fizic depus prin contorizarea pașilor făcuți la mers ori alergare. Din păcate, asemenea altor wearables de această natură, simpla scuturare a mâinii este contorizată greșit ca fiind un pas făcut. Nu e singura brățară inteligentă care face asta; de vină e accelerometrul din construcția lor, care nu știe să diferențieze o activitate de alta.
Nu este fiabilă nici la estimarea grăsimilor arse. Brățările inteligente actuale, indiferent de prețul lor, contorizează pașii făcuți, punct. Nu e totuna să alergi în echipament sport, prin parc, cu a alerga înfofolit de iarnă, coborând sau urcând scări, pentru a prinde legătura la metrou, cu rucsacul în spate și geanta laptop-ului în mână.
Monitorizarea somnului & alarme
După cum probabil știți, somnul este de două tipuri: REM (rapid eye movement) și non-REM (non rapid eye movement), și este împărțit în mai multe faze (cicluri).
Nu voi intra în detalii despre acest subiect că nu e cazul, găsiți toate informațiile de care aveți nevoie printr-o simplă căutare pe Google, dar le-am menționat deoarece brățara Mi Band face diferenția între aceste timpuri și mai mult, în funcție de aceste cicluri alege momentul optim pentru a vă da deșteptarea.
De exemplu, dacă trebuie să vă ridicați din pat la 8:00 AM, puteți configura în Mi Fit o alarmă inteligentă permițându-i aplicației să vă trezească cu până la 30 de minute mai devreme, pe durata unui ciclul de somn ușor, în cel mai propice moment pentru trezire.
E drept, astfel „riscați” să vă treziți cu 30 de minute mai devreme, în funcție de estimările aplicației, dar nu veți risca să vă treziți mai târziu de ora stabilită. În cel mai rău caz brățara va vibra cel târziu la ora 8:00.
Partea bună e că nu vă veți trezi niciodată obosiți sau „cu fața la cearceaf”. Înainte de Mi Band foloseam Sleep as Android, o aplicație care face practic același lucru, dar care nu funcționează foarte bine având telefonul pe noptieră, ci doar dacă-i faci și lui loc în pat…
Notificările
Mi Band poate fi configurat pentru a vă avertiza otic ori prin vibrare de primirea unui apel, SMS, email sau notificare de la oricare dintre aplicațiile din smartphone.
Din nefericire, nu este posibilă personalizarea culorilor LED-urilor în funcție de aplicație. Pentru a putea face acest lucru vă veți vedea obligați să folosiți fie o versiune neoficială a aplicației Mi Fit, fie o aplicație complementară. Eu am preferat a doua variantă, așadar am instalat Mi Band Tools, un companion excelent pentru Mi Fit!
A costat 8 lei, dar nu afectează funcționarea corectă a Mi Fit, ci doar oferă utilizatorului o gamă mai variată de posibilități de personalizare și utilizare. Dintre toate, le găsesc extrem de utile pe cea care permite setarea unei culori de notificare diferite pentru fiecare aplicație, și pe cea care vizează siesta de cel mult 30 de minute din cursul zilei.
Recomandări
- nu achiziționați Mi Band de la vânzători care nu vă pot oferi asigurări cu privire la autenticitatea ei. În acest scop e bine de știut că fake-urile se vând sub 10$, au pinii de încărcare mai lungi decât ai originalului, cablul de încărcare și ambalajul sunt diferite.
- nu actualizați aplicația Mi Fit în ziua care noua versiune și-a făcut apariția în magazinul oficial de aplicații. Așteptați câteva zile pentru a vedea dacă există utilizatori care au avut probleme; întotdeauna se găsește cineva care să o instaleze înaintea voastră.
- nu lăsați brățara să se descarce mai mult de 10% și evitați să o împerecheați cu mai multe smartphone-uri.
- pentru a nu pierde istoricul activității, în cazul în care vă interesează acest lucru, activați sincronizarea cu Google Fit.
- dacă doriți să profitați din plin de posibilitățile oferite de Mi Band, trebuie neapărat să încercați fie o aplicație neoficială (aceasta, de exemplu), fie una complementară.
- dacă brățara nu se sincronizează sau nu poate fi împerecheata cu smartphone-ul, conectați-o la un port USB al calculatorului. Dacă problema nu se rezolvă nici așa, lăsați-o în frigider, dar NU în congelator, vreo 12 ore.
Concluzii
Tot ce vreau de la un astfel de accesoriu e să mă motiveze să alerg, să mă avertizeze, atunci când împrejurările nu îmi permit păstrarea activă a notificărilor sonore, de primirea unui apel, SMS ori email important, și să mă trezească cu chef de început ziua indiferent de câte ore am dormit. Pentru alții poate nu contează acest ultim aspect, dar pentru unul ca mine, care doarme în medie cam 5,5 ore pe noapte, vă asigur că este.
Nu-mi place să port ceas, prin urmare nu mă văd folosind un SmartWatch vreodată, și nici accesorii. Nici nu aș da mai mult de 100$ pe o brățară inteligentă (Microsoft Band îmi place foarte mult, dar prețul acesteia mă ține departe). Mi Band cântărește doar 13 gr (tracker + curea din silicon), este foarte comodă și poate fi achiziționată cu preturi începând de la 10$.
La noi o găsiți la F64 și la eMag (vândută tot de F64), de unde poate fi achiziționată cu 109 lei, dar și la alții. Dacă nu vă grăbiți și nici nu vă interesează LED-urile colorate sau senzorul de monitorizare a ritmului cardiac, puteți achiziționa versiunea 1A de la GearBest cu 10,39$.
Cei care preferă cea mai completă versiune, Mi Band 1S, o pot achiziționa cu 32,99$ tot de la GearBest, dar eu, unul, nu-i găsesc acesteia niciun avantaj suficient de practic încât să justifice diferența mare de preț dintre aceasta și celelalte; la noi încă nu se găsește.
Mulțumesc pentru review, am comandat și eu una 1a, abia acum am înțeles de ce unele costa 10 și altele 30 :) am primit acest tracking code SGKEN1570559102. Știi cumva cum aș putea să îl urmăresc sau dacă mai mă anunță ei când ajunge în tară, deoarece am comandat cu post restant și nu primesc aviz?
Cu multă plăcere! În momentul în care coletul va fi preluat de către curier, îl vei putea urmări aici sau cu ajutorul acestei aplicații.
Am si eu varianta care măsoară BPM de aproximativ o săptămana si n-am mai dat-o jos de la mâna – așa de mult îmi place :)
Am dat si eu , cam tarziu e drept, de aceste clarificari, fiind in cautare de un mi band., o corectie ar fi bine venita : versiunea 1s nu este cu leduri colorate ( asa ceva imi doresc eu ), iar daca gresesc poate are cineva in link, de preferabil un magazin din ro. Si un sfat in ceea ce priveste versiunea cea mai buna ar fi binevenit. Multumesc
Dacă nu te interesează monitorizarea pulsului, cumpără Mi Band 1 și ai și LED-uri colorate fără a face slalom printre versiuni.
Multumesc frumos pentru raspunsuri.
Ideea e ca la magazinele din Ro nu gasesc versiunea cu leduri colorate, peste tot e doar cea cu leduri albe, am mai gasit cate ceva pe olx dar nu prea vreau de acolo. Daca tot e sa iau cu leduri albe macar sa iau cu senzor de puls desi nu prea stiu la ce ma ajuta :)). O zi buna tuturor.
O are F64, eu de la ei am cumpărat-o pe a mea. Ignoră pozele, pentru clarificări deschide chat cu ei și vei vedea că am dreptate.
Salut. Am citit articolul scris de tine acum, cu smartwatch-ul ieftin, şi mi-am amintit de brăţara asta. Vroiam să ştiu dacă îşi merită „utilitatea”. Iar a doua întrebare este dacă poate fi folosită, de exemplu, la distanţă de telefon şi apoi să-şi facă sincronizarea. Adică aş ieşi cu ea la alergat, fără să folosesc telefonul, alerg, şi apoi mă întorc acasă.
Mai vreau să ştiu dacă cumva măsoară şi viteza sau doar numărul de paşi?
Merci,
Un cititor:)
Merită! Fără a fi conectată la telefon pierde funcția de notificare (mesaje, apeluri, etc), în rest funcționează totul, de la monitorizarea activității la alarme. Nu, doar numărul de pași.
Cum dezactivez brățara de pe telefonul soției sau mai bine spus contul , nu o mai folosește si vreau sa o folosesc eu ?
Salut,
Oare pentru sleep tracking, nue mult mai buna cea cu Pulse (1S), deoarece pe baza pulsului iti dai seama daca esti in somn activ sau nu. Pe baza de miscare, e mai putin precisa treaba.
Ce parere ai?
N-am sesizat diferențe.
In somn activ exista posibilitatea sa nu te misti, ci doar pulsul si respiratia sa difere. Despre asta e vorba.
Am un Xiaomi Redmi 4 Prime. A incercat cineva sa conecteze simultan prin BT o bratara Xiaomi Mi Band 1 si o casca multipoint Plantronics M70? Sau simultan doua dispozitive care fac simultan apel la BT?
Salut.
E imposibil sa legi doua dispozitive in acelasi timp prin Bluetooth la acelasi terminal (telefon). Nu permite protocolul. E ca si la wifi, nu poti sa te legi la 2 routere deodata, pe aceeasi frecventa, cel putin.
Am folosit si eu aplicatia mi fit. Dupa cateva luni am sters din greseli si nu mai merge sa fac alta. Dupa parerea mea, este inutila. Daca ma ajuta cineva sa o fac functional a, jos palatial!
Incearca resetarea parolei contului Mi prin acest formular.
Intrebam mai sus daca pot conecta si o bratara si o casca la BT in acelasi timp. Am facut urmatorul experiment: am imperecheat cu casca multipoint Plantronics M70 cele doua telefoane, un Xiaomi Redmi 4 Prime si un Sony Ericsson W995. Cu casca activa am trimis de pe SE pe Xiaomi un fisier si… acesta s-a dus. La e-mag astazi bratara este 50 lei. Merita sa cumpar una si sa incerc functionarea simultana cu casca si bratara a telefonului.
A incercat cineva, sau are idee daca e posibil a fi folosita la ciclism cea cu senzor de puls; si anume conectata la smartphone, iar pe acesta sa ruleze o aplicatie care sa masoare viteza de deplasare, diferenta de nivel, timpul, iar bratara sa furnizeze informatii despre puls, iar toate corelate sa ofere o informatie mai precisa despre kcal consumate, etc.
Vă rog să – mi trimiteți și mie setările de la mi band tools dacă puteți . Am cumpărat și eu aplicația dar nu prea mă descurc la setări . Mi band 3 . Vă mulțumesc anticipat !
Nu ai ce setari sa ii faci doar imperechezi dispozitivul cu aplicatie MiFit ce o descarci din Google Play(Magazin Play) si restul este intuitiv.
In caz ca nu te descurci Youtube iti ofera totul.
Succes.