Memoria virtuală combină memoria RAM a computerului cu un spațiu temporar de pe Hard Disk, găzduit pe acesta în C: și având denumirea „pagefile.sys”.

memoria virtuala windows xp

Atunci când cantitatea de memorie RAM devine insuficientă pentru a acoperi necesarului sistemului de operare Windows XP și a programelor instalate în acesta, memoria virtuală mută date din RAM într-un spațiu denumit fișier de paginare (pagefile.sys). Mutarea datelor în și din fișierul de paginare determină eliberarea memoriei RAM în scopul terminării lucrului acestuia.

Cu alte cuvinte, în momentul în care computerul nu dispune de suficientă memorie cu acces aleatoriu (RAM) pentru executarea unui program sau a unei operații, Windows va utiliza memoria virtuală în compensație.

Cantitatea de memorie virtuală este gestionată automat de către Windows XP, dar eu prefer, și vă recomand și vouă să faceți la fel, să o setez manual, conform indicațiilor Microsoft, care ne indică modul de calcul al acesteia: 1.5*RAM. Pe înțelesul tuturor, dacă dispunem de un calculator cu 2 GB de memorie RAM, cantitatea de memorie virtuală alocată va fi 2*1.5=3 GB.

În schimb, dacă dispunem de 3 GB sau mai mult, n-are sens să alegem pentru memoria virtuală o valoare mai mare decât 4096 MB (4 GB).

Setarea unei cantități fixe de memorie virtuală


Pentru ca sistemul de operare să nu calculeze cantitatea de memorie virtuală necesară de fiecare dată când valoarea actuală este depășită, vă recomand să setați manual o valoare fixă, după cum vă voi explica în continuare.

Faceți click dreapta pe My Computer și alegeți Properties:

My Computer » Properties

În System Properties, accesați Advanced, apoi dați click pe butonul Settings din Performance:

System Properties » Advanced » Performance Settings

Se va deschide Performance Options. Faceți click pe butonul Change din fila Advanced, secțiunea Virtual memory, pentru a putea modifica valoarea memoriei virtuale actuale:

Performance Options » Advanced » Virtual memory » Change

În Virtual Memory, la Custom size, introduceți, atât la Initial size (MB), cât și la Maximum size (MB), valoarea calculată de voi (RAM*1.5) sau, dacă aceasta este superioară a 4096, introduceți 4096 și apăsați butonul Set:

Virtual Memory » Custom size

Apăsați OK doar după ce vă asigurați că au fost alocați 4096 MB (4GB) memoriei virtuale:

memoria ram alocata windows xp

O nouă fereastră de dialog își va face apariția pentru a vă înștiința că pentru ca noile valori să aibă efect, va trebui să porniți calculatorul:

necesar restart modificare cantitate memorie virtuala

Închideți toate programele în execuție, închideți ferestrele de sistem prin apăsarea butonului OK și, în momentul în care veți fi întrebați dacă doriți să reporniți calculatorul, acceptați:

do you want to restart your computer now

Începând cu următoarea pornire a calculatorului, memoria virtuală va fi de 4096 MB (4 GB), iar sistemul de operare nu va mai calcula constant valoarea necesară și prin urmare, acesta ar trebui să funcționeze la o performanță mai bună.

Pentru a cunoaște mai multe trucuri și sfaturi practice pentru Windows XP, accesați arhiva etichetei “Trucuri Windows XP“.

2 comentarii
  1. Salut Cristian, eu am windows xp si mereu imi arata ca disk C are 0 memorie , desi imi tin toate folderele si fișierele in D, iar C are o valoare totala de minim 60 GB (windows si câteva programe sunt in C dar memoria lor totala nu depaseste 30 GB , nici nu atinge atât.
    Crezi ca am un virus nedetectabil, malware sau sau altceva in daunator de memorie in C?
    Antivirusul meu (Avast, nu stiu ce versiune) nu a detectat nimic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.