În cea mai recentă conferință de presă, Microsoft a anunțat că Windows 10 va fi oferit gratuit în primul an de la lansarea versiunii finale actualilor utilizatori ai Windows 7 și Window 10.

Vorbind zilele trecute cu Florin, directorul general al Port.ro, la un moment dat am adus în discuție acest subiect, moment în care am cunoscut intenția sa de a profita de ocazie și upgrada la Windows 10 toate computerele companiei chiar dacă sistemele funcționează perfect acum cu Windows 7 și Windows 8.1. Afirmația nu m-a surprins deloc, ci mi-a amintit de o situație oarecum similară de acum câțiva ani, de pe vremea când prestam pentru o companie care umfla conturile Microsoft, aducându-i în portofoliu clienți premium, adică genul acela de clienți care plătesc sute, chiar mii de licențe și subscripții.

Cu câteva zile înainte de lansarea Windows 7, majoritatea dintre noi ne arătam interesul pentru upgrade și-am continuat așa până când consiliul administrativ a discutat într-o ședință posibilitatea efectuării acestuia. Știți ce-au decis directorul general, cel comercial și cel executiv? Că nu merită deranjul! Că un upgrade implică atât de multe modificări în infrastructură încât productivitatea celor din birou ar scădea cu cel puțin 30% în primele luni. Mai are rost să vă spun cum a fost primită vestea în departamentul „support IT”, cel din care și eu făceam parte, și în care eram cu toții sătui de problemele Windows Vista.

Din fericire, compania era suficient de importantă pentru Microsoft încât să primească de la aceasta gratuit licențe Windows 7 la doar câteva zile de la lansarea sa, ocazie cu care și consiliul administrativ a revenit asupra subiectului. Înainte de a se lua o decizie, toți managerii de departamente am fost chemați pentru a prezenta o listă cu componentele hardware ce trebuiau achiziționate pentru ca sistemele să îndeplinească cerințele hardware impuse de Windows 7.

Când le-am comunicat că nu e cazul să-și facă griji din acest punct de vedere (toate sistemele rulau Vista, prin urmare erau capabile să adopte succesorul), ne-au spus că avem 15 zile lucrătoare să le comunicăm celorlalți să mute datele importante pe servere și să se asigure că aplicațiile de care au nevoie rulează în Windows 7.

Chiar dacă v-ați format altă impresie, upgrade-ul reprezintă un efort financiar destul de mare pentru companii. În primul rând licența costă, iar în al doilea rând trebuie să te asiguri că toate sistemele îndeplinesc cerințele hardware necesare (asta se face prin upgrade-uri parțiale sau, dacă nu merită deranjul, substituind întregul sistem). Upgrade-ul are la bază demersuri ce nu pot fi efectuate altfel decât succesiv, dar e important ca aceste demersuri să fie efectuate astfel încât activitatea companiei să aibă de suferit cât mai puțin. Chiar și așa, e imposibil să eviți complet un „downtime”, deci bani se pierd și cu această ocazie.

Acestea sunt motivele pentru care multe companii și instituții ale statului încă funcționează cu Windows XP. Posibilitatea de a face upgrade în mod gratuit nu elimină costurile, ea doar le diminuează, dar această diminuare reprezintă uneori impulsul indispensabil pentru a stimula un upgrade în masă.

Evident, în ecuație intervin contabilii și analiștii, iar upgrade-ul se va face doar dacă aceștia ajung la concluzia că respectivul upgrade aduce beneficii financiare prin reducerea costurilor sau maximizarea câștigurilor.

Dacă i-aș spune acum lui Florin —sau oricărui alt manager de companie care plănuia un upgrade la Windows 10— că Microsoft tocmai a anunțat printr-o postare pe blogul Windows că Windows 10 nu va fi oferit ca upgrade gratuit pentru companii, apoi l-aș întreba dacă mai este hotărât să facă upgrade la Windows 10, credeți că mi-ar da același răspuns? Mă îndoiesc…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.