Sâmbătă noaptea, în timp ce efectuam mentenanța periodică a unui server dedicat a unui client, am observat că scrirea backup-urilor durează mai mult decât de obicei. Vorbind de o operație efectuată în rețea, între echipamente de înaltă performanță, transferul de date n-ar fi trebuit să fie lent, dar la o simplă monitorizare a acestuia am observat că viteza nu depășea 24 MB/s, cam de cel puțin zece ori mai lentă decât ar fi trebuit.
Printre celelalte teste pe care le-am efectuat s-a numărat și cel al vitezei de scriere și citire a fiecărui Hard Disk, iar datorită informațiilor oferite de acesta am reușit să identific și izolez problema. Despre acest test vă voi vorbi în continuare, cel al vitezei de scriere și citire a datelor a unui Hard Disk în GNU/Linux.
Vă voi prezenta două metode diferite, cele la care apelez prima dată atunci când am bănuieli cu privire la funcționarea și/sau starea de sănătate a Hard Disk-urilor unui PC ori server cu Ubuntu, Linux Mint, CentOS, Debian sau orice altă distribuție GNU/Linux.
Testarea vitezelor de scriere și citire a Hard Disk-urilor cu dd
Deoarece instrumentul dd este disponibil în mai toate distribuțiile GNU/Linux, verificarea vitezelor de scriere și citire a Hard Disk-urilor o fac în principal cu ajutorul său. Testul se efectuează executând în terminal comanda de mai jos.
dd if=/dev/zero of=test bs=64k count=16k conv=fdatasync
Executând această comandă, dd va crea un fișier având numele „test” și-l va compune din date aleatorii până când dimensiunea acestuia va atinge 1 GB. La finalizare, dd ne va afișa durata efectuării operației și viteza medie de scriere și citire înregistrată.
Concluziile le tragem în funcție de Hard Disk-ul avut de fiecare, dar din experiență vă spun că o viteză medie inferioară a 70 MB/s ar trebui să vă dea de bănuit că ceva nu este în regulă.
Testarea vitezelor de scriere și citire a HDD-ului folosind hdparm
Un alt instrument la care apelez destul de des în situațiile menționate mai sus este hdparm. Spre diferență de dd, care se găsește pe majoritatea distribuțiilor GNU/Linux, acesta trebuie instalat. De exemplul, pentru instalarea în Debian sau într-o distribuție derivată din acesta, comanda va fi cea de mai jos.
sudo apt-get install hdparm
După instalare e recomandat să efectuăm o verificare a vitezelor maxime ale Hard Disk-ului.
sudo hdparm -I /dev/sda | grep -i speed
Verificarea vitezelor de scriere și citire actuale ale Hard Disk-ului se face cu ajutorul următoarei comenzi.
sudo hdparm -tT /dev/sda
N-am un preferat anume dintre cele două. Mai mult, aproape de fiecare dată le rulez unul după celălalt, că mi-am făcut un obicei să mă asigur de două ori că știu despre ce este vorba înainte de a trage concluzii.