Voi începe spunând că 18.04 e prima versiune a Ubuntu în care-mi funcționează mirobolantul Designer fără a fi nevoit să instalez Blueman sau BT Manager pentru asta (era și timpul), așa că primește o mare bilă albă de la mine.

A doua, la fel de albă dar mai mare, o primește pentru performanța de a fi funcționat timp de o săptămână fără a raporta tradiționalul „Sorry, Ubuntu has experienced an internal error„.

Adaptorul wireless a fost singurul care n-a funcționat automat după instalare, dar asta din cauză că am optat pentru tipul de instalare redusă (nou introdusă în Ubuntu, care te scutește de jocurile vieții și aplicațiile pe care oricum le dezinstalai pentru a instala altele) offline.

S-a rezolvat problema simplu de tot: conectând laptopul la router prin cablu și activând driverul proprietar facilitat prin funcția dedicată acestora.

În sfârșit dispune și Ubuntu de un magazin de aplicații decent, de unul care nu mai are nevoie de o veșnicie pentru a instala un editor de texte și nici nu te îngroapă intre pachete dependente unul de celălalt.

Mai e de lucru la depozite, nimic de zis, dar a fost plăcut să văd cum pentru instalarea a 90% dintre aplicațiile pe care le folosesc zilnic, de la Notepad++ la Arduino IDE, au fost suficiente câteva click-uri. Viitorul sună bine!

O singură problemă a moștenit de la predecesorii săi: lag-ul tastei Caps Lock. Cred că v-am mai vorbit despre cum pe tastatura primului meu PC nu funcționa tasta Shift și din cauza m-am obișnuit să trec de la majuscule de minuscule și viceversa din Caps Lock. Încă nu m-am lecuit, iar din această cauză a doua literă a fiecărui început de propoziție e veșnic majusculă în Ubuntu…

Nici în Windows și nici în Mac OS nu m-am lovit de problema asta, dar poate că începând cu versiunea trezecișicinșpe zero patru a Ubuntu nu o să mai fiu nevoit să corectez permanent.

Între noi fie vorbă, ăsta e mai mult un bug propriu și personal

Acestea fiind spuse, în caz că folosiți Linux și nu ați făcut-o deja, vă recomand să încercați Ubuntu 18.04. Veți descoperi în el un sistem de operare stabil și rapid care nu prea are nimic în comun cu versiunile-i anterioare. Merită deranjul, vă asigur!

Publicitate:
9 comentarii
  1. Off-topic: Ieri m-am jucat toata ziua pe Mint. Vreau sa pun dual-boot 10-Mint pe NUC si sa imi incep ziua pe Mint o vreme. Ar fi cool sa ma adaptez. Imi place mult ce vad pe Mint si tot mai putin ce vad pe W10 de la o vreme. Prea multe features inutile.

  2. Cristi, daca vreodata vii pe la Cluj, undeva la ceva carciuma ma simt obligat sa te cinstesc cu ce-i vrea tu!Cate am invatat de la tine, in 2 facultati nu invatam.Acuma invart un Ubuntu Bionic Beaver pe un laptop tare vechi.Si merge.In schimb nu pot boota Linux Mint.Black screen si asta e.Orice booteaza, Debian, Arch, Mint nu vrea…

    1. Între timp, am trecut pe MX Linux. Mi-am propus ca atunci când voi reuși sa fac tot ceea ce fac pe W7 sa trec cu totul în barca Linux. Momentan sunt la 98% cu tranziția.

    2. Daca mai pui si un SSD micut fie el de 120GB, zbarnaie in mare orice distro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.