Ubuntu 13.04 a fost lansat în urmă cu câteva ore și, ca de fiecare dată când se lansează o nouă versiune a Ubuntu, am fost printre primii care l-au descărcat și instalat; de altfel, începând cu câteva ore înainte de lansare, verificam din 5 în 5 minute disponibilitatea imaginii ISO a versiunii finale a Ubuntu 13.04.

Încă de la prima vedere îți vei putea da seama că Ubuntu 13.04 nu aduce noutăți importante față de versiunea anterioară a distribuției și adevărul este că, pe lângă micile îmbunătățiri ale aspectului și performanței interfeței Unity 7 și a launcher-ului, nu am remarcat foarte multe schimbări. În schimb, Ubuntu 13.04 este aproape dublu de rapid față de 12.012 atât la pornire și oprire, cât și timpul de răspuns oferit după executarea comenzilor. De asemenea, copierea și mutarea fișierelor, inclusiv a celor de pe cardul SD, se realizează mult mai rapid decât în oricare dintre versiunile precedente ale distribuției. Dar hai să le luăm pe rând…

Unity 7 în Ubuntu 13.04


Ubuntu 13.04

Prima chestie care „îți sare în ochi” la deschiderea Ubuntu 13.04 este butonul Ubuntu, care, pentru prima dată în istoria sa, a fost realizat să arate bine. Apoi vei vedea iconițe noi pentru multe dintre aplicațiile native ale Ubuntu (nautilus, software center, etc), cât și pentru anumite acțiuni, cum ar fi cele ale butoanelor de oprire și repornire.

butoane noi în Ubuntu 13.04

Dar îmbunătățiri ale aspectului vei găsi la tot pasul, așa că haideți să acordăm mai multă atenție aspectelor care contează cu adevărat în Ubuntu 13.04.

Noutăți importante în Ubuntu 13.04


WUBI, adică instrumentul care permitea instalarea distribuției Ubuntu direct din Windows a dispărut. Mă miră decizia luată de dezvoltatori deoarece, înainte de toate, vorbim de un instrument de promovare; de un instrument care, datorită simplificării procesului de instalare, tenta mulți utilizatori de Windows să facă primul pas în universul Linux. Iar decizia, consider eu, a venit în cel mai prost moment posibil, adică fix după ce Microsoft a reușit să impună utilizarea firmware-ului UEFI.

Additional Drivers, în Ubuntu 13.04, a fost integrat în Software & Updates. Astfel, dacă o componentă a calculatorului are nevoie de un driver alternativ pentru a funcționa corect, aici este locul în care îi puteți permite să o facă:

Additional drivers în Ubuntu 13.04

Ubuntu One Sync Menu este și el o noutate în Ubuntu 13.04, acesta aducând câteva funcții importante pentru utilizatorii serviciului de sincronizare Ubuntu One:

Ubuntu One Sync Menu

Software Updater a fost îmbunătățit și acum afișează actualizările organizate frumos, pe categorii.

Online Accounts este o caracteristică nouă a Ubuntu. Aceasta centralizează toate conturile noastre online într-un singur loc, permițându-ne să le activăm sau dezactivăm temporar, fără a mai fi nevoiți să ne conectăm și deconectăm de la acestea de fiecare dată când avem nevoie de ele sau dorim să nu mai primim notificări.

Online Accounts

Bineînțeles, pentru adăugarea unui cont Facebook, Google, Twitter sau oricare altul, înainte de toate va trebui să autorizăm în acesta accesul total al aplicației.

Au fost remediate doar unele probleme…


Nu știu dacă voi ați avut probleme asemănătoare, dar eu, până la Ubuntu 13.04 nu îndrăzneam să copiez ori să mut fișiere pe și de pe cardul SD. Ei bine, dacă în versiunile anterioare ale Ubuntu atingeam cu greu o rată de transfer de 3 MB/s de pe SD pe HDD, în Ubuntu 13.04 îmbunătățirile sunt de-a dreptul uimitoare:

Transfer fisiere

De transferul datelor de pe SD pe SSD nici nu mai vorbesc. Cei 1,3 GB s-au transferat instantaneu, motiv care mă face să cred că în sfârșit s-a umblat în kernel în scopul eliminării bug-ului care atâtea bătăi de cap ne dădeau multora dintre noi.

Din păcate, nu pot spune același lucru și despre problemele veșnice ale distribuțiilor Linux pe toate laptop-urile relativ noi, —cu i3, i5 sau i7— care, din motive necunoscute mie, împiedică buna funcționare a tastelor Fn de reglare a luminozității și a comutatorului ce cuplează automat ieșirea audio jack la conectarea la aceasta a căștilor, a unui sistem audio sau a difuzoarelor externe. Categoric, pentru a rezolva problema a trebui să recurg la mici trucuri a căror longevitate nu o cunosc; presupun că, la fel ca și până acum, acestea vor deveni inutile odată cu lansarea unei noi versiuni a kernel-ului.

Performanța


Ubuntu 13.04 nu este doar cea mai stabilă și rapidă versiune a Ubuntu, ci și cea care propulsează distribuția în vârful topului celor pe care am avut ocazia să o folosesc până la momentul actual. Da, e adevărat și că există anumite probleme de compatibilitate cu unele aplicații neactualizate, dar acest lucru este absolut normal având în vedere că Raring Ringtail are doar câteva ore printre noi.

Și, de moment, cam asta e tot ce pot să vă spun despre Ubuntu 13.04 după primele patru ore de utilizare intensă. În curând, poate chiar mâine, voi reveni cu un articol în care vă voi prezenta câteva recomandări referitoare la configurarea acestuia după imediat după realizarea instalării și da, merită să treceți la 13.04!

Publicitate:
7 comentarii
  1. La fel ca tine, Cristian, am instalat Ubuntu 13.04 imediat dupa ce a fost lansat pe site-ul oficial si astept un articol despre configurarea de dupa lansare, cum faceai pe vremuri:D.Si daca imi poti spune cum ai facut sa iti mearga castile ti-as fi recunoscator!

    1. Voi spune, bineînțeles că voi spune ce trebuie făcut. Încă mai am de lucru la ghid…

  2. Am incercat sa instalez ubuntu 13 in dual boot cu windows 8 pro. M-am folosit de tutorialul postat de tine in trecut pe youtube. Din nefericire la noua versiune difera procesul de instalare asfel incat in zona partitiilor nu m-am descurcat si am renuntat la instalare. Un tutorial despre instalarea noii vesiuni de ubuntu mi-ar fi de mare folos si probabil asemeni mie multora. In speranta ca solicitarea mea nu este excesiva multumesc cu anticipatie.

    1. Mai am puțin de lucru la el că am avut o zi foarte încărcată. Dar azi, cu siguranță azi, vine ghidul de configurare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.