Până la urmă n-am rezistat tentației și-am desfăcut Dell-ul pe bucăți (și bine am făcut), pentru a-i schimba pasta termoconductoare. Mi-a luat „doar” șase ore, că în ultimii ani se poartă să trebuiască de demontezi tot ultrabook-ul pentru asta, mi-au lipsit șuruburi și-am aflat cât de puține știu despre ultrabook-uri și construcția acestora, printre altele.

placa baza dell e7250

La prima vedere părea o operație destul de simplă și care, chiar și făcută după manual nu ar fi trebuit să-mi ia mai mult de 45-60 minute. La prima vedere…

Doar demontatul mi-a luat vreo două ore, dar asta și fiindcă examinam și curățam fiecare componentă în parte. Descoperisem și câteva șuruburi nestrânse, semn că cineva schimbase pasta termoconductoare, după cum bănuiam deja. Și fiindcă tot veni vorba de pastă…

pasta ermoconductoare existenta

Pare uscată, dar nu era. Pare că nu-și făcea treaba, dar și-o făcea, deși nu întru-totul bine. Dar când vezi ce e acolo nu poți să nu te întrebi cui îi poate trece prin cap să facă o astfel de operație pe un procesor pe care nu-l cunoaște, fără un test prealabil! Serios!

Iar teste poți face câte-ți permite flaconul, până ai ochiul format și iese bine, ca la carte! Ce-am găsit eu e inadmisibil! Problema e că nu găsesc așa ceva pentru prima dată!

pasta termoconductoare uscata

Micile cratere vizibile în fotografiile de mai sus nu sunt altceva decât bule de aer formate la aplicarea incorectă a pastei termoconductoare.

Acestea apar, de regulă, când pasta a fost aplicată cu o spatulă și în cantități industriale.

Deși în exemplul dat nu era chiar dezastru, după aplicarea corectă, temperatura procesorului la repaus a coborât cu aproximativ 4 °C, atinge cu 1,4 minute mai târziu 87 °C și coboară cu 12 secunde mai repede la 57 °C.

Greșelile sunt simplu de evitat: aplici pasta în centrul procesorului (în cazul celor cu suprafețe pătrate un singur punct, respectiv longitudinal). Montezi, aștepți 2-3 minute, demontezi.

pasta termoconductoare

Obs.: Am uitat să fac fotografii Dell-ului după prima aplicare, dar fiindcă trebuia să o schimb și pe cea a HP-ului, am profitat de ocazie. Iată, ilustrativ, ce aveți de făcut:

pasta termoconductoare aplicata corect

Pasta s-a dispersat corect, acoperind peste 98% din suprafața procesului, surplusul neglijabil.

Ar putea rămâne așa, dar aplicată cu 2-3 mm spre stânga (foto 2) acoperirea ar fi perfectă.

Cu toții avem mostre, paste învechite, paste ieftine, șamd. Nu te costă nimic să aplici cât crezi că e ok, să montezi coolerul, să aștepți 2-3 minute și să-l demontezi să vezi ce-ai făcut acolo.

Și tot aplici și cureți până îți iese bine, iar dacă nici din 3-4 încercări nu reușești, probabil ar trebui să te lași păgubaș și să rogi pe cineva mai îndemânatic să te ajute. Ieși mai ieftin.

E greșit să aplici pasta după cum te taie capul și să speri că va fi bine. Iar dacă te consideri suficient de norocos încât să-ți iasă bine din prima, probabil ar fi cazul să-ți cumperi un bilet la Loto, ca să o schimbe altul pentru tine.

Publicitate:
4 comentarii
  1. Foarte interesant articolul. Eu aplic doar in mijloc, o singura bobita ( ca o bobita de mazare, nu foarte mare), dar niciodata nu mai reiau procedeul. Da, se intampla sa mai scot coolerul din nou, din varii motive, dar fiind prea lenes sa mai curat totul inca o data, montez totul asa cum era inainte. Nu am avut probleme pana acum, poate pt ca am facut numai pt Desktop, nu si pt Laptop. Sincer, nu am curajul sa desfac vreun Laptop, pt ca as ramane cu el bucati. Admir la tine, faptul ca ai curaj sa demontezi atatea laptopuri si sa le remontezi la loc. Nu e pt mine asa ceva, mai ales ca am ”doua maini stangi”, in loc de una dreapta si una stanga. La Desktop este mai simplu, sa desfac tot si sa pun inapoi, dar la Laptop, no way.

    1. E o practică bună pe desktop, majoritatea producătorilor recomandând acest mod de aplicare. Totuși, consider că cine schimbă pasta pentru prima dată trebuie să facă o probă întâi.

    1. Pare rapid și stabil, dar ține cont că nu-mi place LXQt și nici să folosesc distribuții cu alt DE decât cel principal (mereu apar probleme provocate de tot felul de incompatibilități), drept urmare nu l-am avut vreodată instalat în PC, ci l-am folosit doar în versiune Live sau virtualizat (unde toate funcționează bine), așadar părerea mea despre SparkyLinux este irelevantă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.