Primul serviciu VPN gratuit care a profitat de naivitatea utilizatorilor și-mi vine în minte este Hola, despre care s-a aflat în luna mai a anului 2015 că rețeaua formată din utilizatorii săi era folosită ca infrastructură pentru serviciul VPN premium Luminati.

Toți utilizatorii serviciului Hola formau o rețea foarte similară unei botnet, iar administratorii săi și-au dat seama de asta încă din iarna lui 2014, când au vândut accesul la ea crackerilor care au atacat, printre altele, portalul 8chan.

Fredrick Brennan, administratorul 8chan, spunea la momentul respectiv ca Hola este VPN-ul cel mai puțin etic cu care a avut de-a face vreodată, insistând asupra faptului că serviciul își transforma utilizatorii în responsabili indirecți ai atacurile pe care le realizau crackerii prin intermediul respectivei botnet.

Un alt exemplu de practici dubioase l-am avut când Cody Kretsinger, membru al LulzSec ce a contribuit la atacurile ce au vizat serverele Sony Pictures Entertainment în primăvara lui 2011, care a putut fi identificat cu ușurință deoarece serviciul VPN-ul utilizat de către acesta pentru realizarea atacurilor, HideMyAss, crea și păstra un jurnal ce conținea, pe lângă adresele IP ale propriilor utilizatori, informații despre momentele conectării și deconectării.

Iar exemplele pot continua.

Mai nou, observ că serviciile VPN gratuite apar ca ciupercile după ploaie și dispar ca gândacii când aprinzi lumina. Marea majoritate a acestora au un singur rol: furtul de date. E deosebit de ușor să furi datele cardului bancare și alte date personale când utilizatorul are încredere oarbă în calul tău troian. Iar naivitatea nu are margini!

Nu o singură dată am avut de-a face cu oameni ce blamau Ubuntu sau Windows deoarece le spionau activitatea, însă n-aveau nici o reținere în a posta zilnic pe Facebook sau în a folosi servicii VPN dubioase pentru a urmări seriale gratuit pe Netflix ori Hulu. Sunt la tot pasul!

Un studiu realizat de CSIRO în 2016 arăta că 40% dintre aplicațiile serviciilor VPN gratuite pentru Android conțineau malware, iar printre acestea se numără și câteva dintre cele mai populare, dar cine are chef de cercetat înainte de a instala o aplicație sau alta?!?

Pe scurt, utilizând un VPN gratuit, te expui următoarelor riscuri:

  • dispozitivul tău poate fi integrat într-o botnet sau într-o mină de bitcoins
  • datele tale personale pot fi furate și vândute, inclusiv conturile și datele cardului
  • activitatea pe internet îți poate fi spionată și arhivată, inclusiv conversațiile
  • dispozitivul îți poate fi infectat cu ransomware

Iar acum veți spune: Bun, ce alternative avem? Nu prea aveți! Important e să nu lăsați garda jos în niciun moment, iar înainte de a opta pentru un serviciu VPN ori altul, să consultați cu atenție listele publicate de site-uri precum RestorePrivacy și VPNRanks.

Iar cel mai important e „să nu vă culcați pe-o ureche”! Este posibil ca un serviciu care astăzi funcționează impecabil și oferă toate garanțiile din lume, mâine să devină cel mai periculos dintre toate! Verificați constant listele VPN-urilor de încredere pentru a vă asigura că cel pe care îl folosiți încă se mai numără printre ele.

Publicitate:
7 comentarii
  1. E suficient sa le treci IP-urile prin bazele de date de blacklist ca sa vezi care sunt infecte si care nu. De obicei tot ce e gratis e infect in domeniul asta.
    Oricum nici cu cele platite nu m-as lauda, cu niciunul din ele fiindca si acolo pot sa existe o gramada de sniffere.
    Eu mi-am facut self-hosted din doua motive:
    1. Am balans intre linii de net si avant IP-uri diferite imi dadeau rateuri la greu certificatele SSL de pe diverse siteuri;
    2. Datele care pleaca de la mine si pana la serverul meu sunt criptate, iar asta imi confera un oarecare nivel de liniste in ceea ce priveste intruziuni la nivel de ISP.
    Apoi, in ceea ce priveste astea de ranking eu nu m-as baza exclusiv pe ele fiindca la fel ca si in cazul firmelor de hosting si a altor servicii web e vorba de linkuri de afiliat.

    1. Mălin, eu aici scriu pentru oameni normali, pentru cei pe care îi pot învăța câte ceva cât mai simplu cu putință. :)

  2. Nu mai bine de mine ca nu folosesc VPN? Foloseam Hola doar sa ma uit la filme pe Netflix. Tranzactii bancare, plati, accesarea homebank-ului le fac in incognito, uneori nici asa. Cu ublock origin in chrome si panda antivirus, stau fara stres. Cand e sa patesti, o patesti si in brate la popa.

  3. @Cristian, pai exista solutii self-hosted si pentru oameni normali. Pritunl e una din ele si pe langa el exista o sumedenie de kituri facute in jurul OpenVPN. Tot ce-ti trebuie pana la urma e un VPS stabil si ieftin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.