Nu dețin niciun smartphone cu acest chipset, dar știu că Xiaomi Mi Note Pro și OnePlus Two (care, apropo, tocmai a fost confirmat că-l va avea în construcția sa) au fost amânate din cauza problemelor avute de Snapdragon 810, probleme rezultate în supraîncălzirea procesorului în așa fel încât dispozitivul să fie cel puțin incomod de utilizat, dacă nu chiar riscant.
Mai știu și că Samsung a construit propriul său procesor pentru Galaxy S6, Exynos, superior dovedit din toate aspectele SoC-ului Snapdragon 810, nimic de comentat în această privință, dar coreenii e posibil să fi profitat de zvonuri pentru a-și vedea de drum fără americanii de la Qualcomm despărțindu-se de ei în cel mai elegant mod posibil.
În condițiile în care Samsung produce procesoare pentru iPhone, de ce nu și-ar produce singură procesoarele, de ce să dea o felie din tort și altora?
Cu alte cuvinte, e posibil ca chipsetul Snapdragon 810 să nu se supraîncălzească, iar tot ce s-a spus pe marginea acestui subiect să nu fie altceva decât un țânțar devenit armăsar. De partea celor de la Qualcomm s-a poziționat și LG, dar LG ar fi putut fi constrânsă de faptul că are G Flex 2 pe rafturile magazinelor, iar în cazul în care ar fi recunoscut problema n-ar fi reușit să mai vândă dispozitive nici măcar eschimoșilor.
HTC One M9 e un alt posesor de Snapdragon 810 de temperaturile cărora utilizatorii se plângeau în momentul lansării, dar un update OTA se pare că a remediat problema, dar dacă săpați puțin pe Internet, în special în articolele pe această temă, veți observa că majoritatea au îndoieli cu privire la soluția implementată și invocă o posibilă exagerare cu setările thermal throttling, tehnologia care limitează performanța procesorului atunci când temperatura acestuia depășește o anumită limită.
În teste, One M9 se prezintă bine, dar HTC e totuși cunoscută pentru manipularea scorurilor principalelor soluții de evaluare a performanței, drept care, din păcate, nici pe taiwanezi nu-i putem crede pe cuvânt.
Poate Snapdragon 810 n-are niciun fel de problemă, ci din contră, e normal să se comporte în felul în care o face un chipset cu caracteristici de invidiat până și de către multe dintre PC-urile de pe piață, dar nu pot să-mi scot din cap ideea că, din lipsa unei alternative pentru construirea unui dispozitiv high-end, e posibil ca fabricanții să simtă nevoiți să-i ascundă deficiențele, iar aceasta este, stimabililor, principala problemă a sa: lipsa unei alternative.