SteamOS, pentru cei care nu știu despre ce este vorba, e un sistem de operare bazat pe distribuția Linux Debian, creat de Valve Corporation, compania aflată în spatele platformei digitale de distribuție Steam (cunoscută mai ales pentru dezvoltarea mai multor jocuri printre care și Half-Life). Rolul acestui sistem de operare este acela de a permite rularea platformei Steam fără ca utilizatorii să fie nevoiți să dispună de un PC cu Windows în acest scop.
Spre diferență de alte platforme, cum ar fi Xbox One sau Playstation 4, cu SteamOS fiecare utilizator va putea decide, în funcție de buget și preferințe, ce componente să folosească la construirea computerului ce-l va utiliza pe post de consolă Steam Machine.
Pe lângă asta, oferind oricărui fabricant de componente posibilitatea de a crea și comercializa propria variantă a Steam Machine, Valve Corporation nu face altceva decât să „democratizeze” platforma, ajutând în acest fel la dezvoltarea și răspândirea ei.
Drumul pe care Valve va trebui să-l parcurgă pentru transformarea SteamOS în platforma de jocuri perfectă e lung și anevoios, majoritatea piedicilor, după cum era de așteptat, vor proveni din lipsa driverelor pentru componentele principale. De asemenea, cei de la Valve vor avea multe bătăi de cap și cu portarea jocurilor care acum pot fi rulate doar în Windows, dar să nu uităm că toți au pornit cândva de la zero.
Versiunea beta lansată în urmă cu câteva ore, după cum ne este adus la cunoștință în FAQ-ul oficial, deși incompletă și cu foarte puține lucruri în comun cu cea finală, ne servește pentru a ne face o idee despre unde și cum se îndreaptă lucrurile, dar și pentru a descoperi și remedia bug-urile prezente cu ajutorul celor care se vor încumeta să o instaleze, de altfel, un proces aproape imposibil de dus la bun sfârșit în momentul de față de către un utilizator novice.
Prost gândit, aş spune, democraţia de tip Valve. Ideea de bază ar fi fost să facă doar un tip de placă de bază pentru SO Valve. Vrei gaming pe pâine, musai să îţi cumperi placă respectivă, dar şti că problemele cu driverele sau alte compatibilităţi software sunt excluse din start şi va fi chiar mai uşor la portarea unui joc unde poţi să optimizezi multe rutine software pe o singură platforma pentru viteză maximă. Ce vrea Valve să facă sună a Microsoft pe jumătate, hai să ne înţelegem şi cu x şi cu y şi în final o să iasă un ghiveci obez, idem Windows. Acuma să fim serioşi, o placă de bază care să coste în jur de 150 de dolari nu este o investiţie prea scumpă pentru unii gameri înrăiţi. Dar fiind într-o singură configuraţie şti că totul este optimizat la maxim iar problema driverelor este ceva de domeniul trecutului. Valve se gândeşte să se alieze cu cât mai mulţi, dar uita că în final compromisurile şi încărcarea platformei o vor slăbi în performanţa. Decât aşa mai bine rămânem la Windows.
Cei de la Steam vorbeau cu ceva vreme in urma de asa ceva.Sper sa nu gresesc dar era vorba de un Steam Box,de vanzare ca celelalte gadget-uri.Gandesc ca vor merge in continuare mai usor pe Windows OS atata timp cat numarul userilor va fi mai mare decat cei cu Linux.Cand Chrome OS va fi tatal tuturor atunci SteamOS isi va depasii toti competitorii.
Steam Machine se numesc. Primele bucăți au ajuns deja la cei înscriși în programul de testare. Iar aici ai video-ul de punere în funcțiune.
Multumesc pentru corectie dar,totusi,se numeste SteamBox. Nu vreau sa intru in polemica cu tine.
Steam Box n-are nimic în comun cu SteamOS.