Păstrând tradiția începută anul trecut când, chiar de Sfânta Maria spuneam… ei bine, ce spuneam, revin în forță în Vinerea Mare cu una scurtă despre Sfântul Efrem

Una dintre cele mai mari minuni ale ocrotitorului Clujului s-a intamplat, insa, anul trecut. Dupa cum scrie chiar in cartea in care se povestesc reusitele sfantului, “o persoana lucra pe computer intr-un fisier mare, de 750 MB; lucrase de dimineata pana pe la ora 16:30. La un moment dat a rectificat o greseala din fisier, dar, in acel moment, programul a afisat “internal error: bad record index”, dupa care s-a inchis automat. A incercat de mai multe ori sa redeschida fisierul, dar in zadar: nu a reusit”.

Apoi, omul si-a adus aminte ca Sfantul Efrem cel Nou din Nea Makri l-a mai ajutat odata tot intr-o problema informatica. “Asadar, s-a rugat Sfantului Efrem cel Nou si a facut de trei ori Semnul Sfintei Cruci peste computer. Spre marea sa uimire, nu numai ca a reusit sa deschida fisierul, ci a putut sa stearga integral sectiunea corupta”, se arata in marturisirile credinciosilor. (sursa)

Presupun că urmează a fi descoperit Sfântul Mario instalatorul, cel care desfundă WC-uri, canale, aerisește calorifere și se bate cu florile fioroase. Eh, prietenii știu de ce… Iar acum, un bonus:

24 comentarii
  1. Ce vrei să spui prietene? Crezi că este frumos să râzi de cineva care îşi pune încrederea într-un sfânt bine plăcut lui Dumnezeu. Sau ţi se pare că eşti mai interesant făcând pe tipul serios şi cu bun simţ care ştie sigur că nu există divinitate, ci doar puterea de sine. Chiar credeam despre tine că eşti o persoană echilibrată, o persoană care ştie că ştiinţa nu a demonstrat că nu există Dumnezeu, la fel cum nici credinţa nu a dovedit încă că există. Indiferent că eşti ateu sau credincios, ne datorăm unii altora respect, până în ziua când vom şti adevărul, fie pe lumea aceasta, fie pe lumea ce va să vie.

    1. O să-ți spun doar două chestii…
      1. Să nu-ți faci chip cioplit!
      Dar bisericile sunt pline de chipuri cioplite și moaște. Suntem mai rău decât păgânii de odată, care se rugau la morți și stânci.
      2. „Afară, bandă de vipere, ați transformat templul Tatălui meu într-o peșteră de tâlhari”
      Preoții insistă pe faptul că E PĂCAT dacă sfințirea casei ți-o face alt preot decât cel de a cărui parohie aparții, dar și că lumânările trebuie neapărat cumpărate din biserica în care le aprinzi, sub nicio formă din alta. Preafericitul Daniel are trei salarii, însumând circa 75.000 lei/lună, Vaticanul are acțiuni la Pfizer (producător Viagra), se percep taxe de înmormântare (în plus pe lângă taxa de biserică), cei care se sinucid sunt îngropați fără preot, excepție făcând, desigur, vedetele și multimilionarii, șamd.

      Poate mi-am pierdut eu echilibrul, dar altceva decât afacere eu nu prea văd în religie. E drept, omul trebuie să creadă în ceva, fiecare în ce-i place și comvine. Eu pur și simplu nu pot crede că există un sfânt depanator IT, e o aberație prea mare!

  2. O persoană care-și pune nădejdea într-un „sfânt bine-plăcut lui Dumnezeu” este, într-un mod cât se poate de evident, o persoană care are nevoie de ajutor. Dar, cum astfel de indivizi se numără cu milioanele, nimeni nu-i poate ajuta nici măcar cu compasiunea sa. Așa că, până la urmă, tot bășcălia e mai bună. Poate se-nvață minte și nu mai caută altă nădejde în afară de brațele din dotare și, mai ales, în capul de pe umeri!

    1. Problema credincioșilor e că-și pun nădejdea în orice altceva decât Dumnezeu și, atunci când simt că au nevoie de ajutorul acestuia apelează la intermediari.

  3. Tare , tare mi-a placut ….. si primul raspuns la primul comentariu +1
    – iar eu voi ramane tot ateu pana cand vor deschide pentru public cei 75% din scrisurile bine incuiate ale arhivei Vaticanului , sa nu mai povestesc de barca lui Noe in care lejer au facut o tura toate animalele pamantului , si nimeni nu a indraznit pana azi sa faca o replica la el , desi sant multi miliardari pe ici – colo
    – si cei mai cei ma surprind musulmanii care nu contenesc sa rupa pamantul cu credinta lor fanatica si Kalashnikov – ul langa ei , iar cand vine vorba de femei , sotii , pot tine un discurs de 15 minute cu toate metodele inventate de ei , cum sa – ti bati nevasta fara sa faci mari stricaciuni la vedere in ele …. LoL²
    – si minuni de acest fel si altele si mai interesante ne sant puse pe tava , zilnic
    – stiu , stiu ce veti spune …..exista cineva , unul singur cine are raspunsul la toate aceste lucruri ….

    1. Documentele alea din Vatican nu cred ca vor fi facute publice niciodata pentru ca din auzite ar schimba cu totul religia … Din cate stiu in anii trecuti un jurnalist sau ceva de genul s-a strecurat in biblioteca aia si a reusit sa i-a 1 document care a fost publicat si a devenit nu stiu ce carte sfanta! Asta mi-a spus profesorul de religie (care e si de istorie), acum nu stiu daca m-a mintit :))
      Oricum chiar e una din curiozitatile mele sa stiu ce e acolo :>

  4. „Vrea Dumnezeu să oprească răul, dar nu poate? Atunci nu este atotputernic. Poate Dumnezeu să oprească răul, dar nu vrea? Atunci el însuși este rău. Poate și vrea Dumnezeu să oprească răul? Atunci de ce mai există rău în lume? Nu poate și nu vrea Dumnezeu să oprească răul? Atunci de ce îl numim Dumnezeu?”

    Sa ne punem speranta in Sf. Smerenie.

  5. …..”e usor a scrie versuri , cand nimic nu ai a spune ”…….
    Tatal meu, un om simplu ca toti oamenii simpli de pe acest pamant, mi-a spus doar atat, referitor la felul de a fi si de a te purta in viata : ”ce tie nu-ti place, altuia nu face”. Atat.
    Sta in noi sa facem ”BINELE” sau”RAUL”…..depinde din care parte a baricadei privesti asta…..
    Dumnezeu e acolo, undeva, ….sus….in inima noastra…pretutindeni…
    E rusinos modul in care este folosita religia si toate speculatiile pe seama ei…….cine are urechi de auzit, sa auda….

  6. Nesimtiti ce sunteti Sf Efrem o fi facut multe lucruri bune la viata lui, voi ce ati facut pe lumea asta bun???? Radeti din propria prostie de care suferiti. Daca prostia ar durea, ati umbla cu mainiile legate de cap pe strada, dar din pacate prostia nu doare

    1. O fi făcut Efrem ăsta multe la viața lui, dar calculatoare nu a reparat. Oricum, data viitoare când o să ai probleme cu PC-ul te rog insistent să-l rogi să ți-l repare. Ah, și încă ceva: mă bucur că nu te doare nimic. Asta ți-ar mai trebui, să te mai și doară!

  7. Nu mai radeti de oameni sfinti, radeti de voi si de copii vostri care sunt prost educati, i invatati numai rele de mici, si cand ajung maturi, ajung de dau in cap pe strazi, i vedem la televizor cum jefuiesc prin tariile civilizate din europa, de parinti ca voi sunt copii asa, lispsiti de bun simt. Nu va place religia e optiunea vostra, dar nu va bateti joc, e undeva scris in cartea sfanta, Dumenezeu nu se lasa batjocorit! Si cand vin nenorociriile peste voi nu va mai mirati de ce? Vi se intampla tocmai voua?

    1. Bine faci! Totuși, nu-l ruga să-ți repare computerul, frigiderul sau televizorul. Pentru asta apelează la cineva care chiar te poate ajuta.

    2. Cristian, nu e vorba ca daca iti crapa laptopul in doua, te rogi la Sfantul Efrem si laptopul e ca nou (desi lui Dumnezeu toate Ii sunt cu putinta), dar se intampla sa fii disperat ca ai lucrat o zi intreaga si ai pierdut documentul sau stiu eu ce alta comanda gresita ai dat si s-a dus munca ta. Si daca il rogi pe Sfantul Efrem sa te ajute, nu e vorba ca vine el si-ti pune documentul reparat pe desktop, dar cred cu tarie ca el ne poate lumina mintea sa gasim solutia cea buna pentru a putea recupera documentul.
      Si cand spuneam ca Sfantul Efrem este minunat, ma refeream la faptul ca el face cu adevarat minuni. Cea cu persoana care a recuperat fisierul corupt (la care se refera zeci de articole nu tocmai prietenoase de pe net) este doar una dintre miile de binefaceri ale Sfantului. Daca va veti informa, asa cum se cuvine inainte de a scrie un articol, veti vedea ca Sfantul Efrem este iubit si cunoscut mai ales pentru vindecarile trupesti si sufletesti pe care le-a daruit atator oameni!
      A-l numi deci depanator de calculatoare, dincolo de faptul ca nu-l caracterizeaza pe Sfant, nu vine tocmai dintr-o inima binevoitoare. Toate cele bune va doresc si Sfantul Efrem sa va iubeasca, domnule Cristian!

    3. Te înșeli Diana, uite cum au stat lucrurile:
      “Asadar, s-a rugat Sfantului Efrem cel Nou si a facut de trei ori Semnul Sfintei Cruci peste computer. Spre marea sa uimire, nu numai ca a reusit sa deschida fisierul, ci a putut sa stearga integral sectiunea corupta”

      SF. Efrem a reparat eroarea, documentul a putut fi deschis, iar omul inclusiv a eliminat porțiunea coruptă, ori asta n-are a face cu ipoteza ta.
      Cât despre iubire, consider că nu mă poate iubi un om mort, sfânt sau mai puțin sfânt, dar asta e marea diferență dintre credinciosi și cei ca mine. Nu mă înțelege greșit, eu îi admir pe cei care-și pot încrede problemele sfinților și lui Dumnezeu, în primul rând pentru că eu nu pot face asta. Nu e vorba că nu vream, aș vrea, dar nu pot, iar asta deoarece consider că rolul meu în viață, printre altele, este să ajut pe oricine pot, cât de mult pot. Că mă rog la Dumnezeu să-i pună flămândului o pâine pe masă, consider că ajută mai puțin decât dacă i-o cumpăr eu. Așa sunt, nu pot schimba asta.

  8. Domnule Cristian, continui sa ma incapatanez si sa cred ca nu ma insel in ceea ce priveste modul in care acel om a fost ajutat de Sfant.
    Apoi, Sfantul Efrem este la fel de viu, daca nu chiar mai viu (incercand sa fortez putin gradele de comparatie ale adjectivului viu) decat mine sau dumneavoastra.
    Existenta lui Dumnezeu si a Sfintilor Sai si iubirea lor pentru noi nu poate fi afectata in niciun fel de necredinta noastra. La fel cum nici soarele nu inceteaza sa existe si sa straluceasca, chiar daca este acoperit de nori.
    Si in final, a te ruga pentru sine sau pentru altcineva nu inseamna a fi pasiv, ci dimpotriva, iti pui sufletul inaintea lui Dumnezeu pentru altcineva. Este ca atunci cand ii povestesti tatalui tau despre necazul fratelui, stiind ca tata il poate ajuta cumva. Pe de alta parte, a face ceva in acel sens (cat se poate omeneste), nu contravine rugaciunii, ci chiar o intareste. Tocmai de aceea se spune ca credinta (care include si comuniunea prin rugaciune cu persoana in care crezi) fara fapte este moarta.
    Si totusi, cand stam langa patutul copilasilor nostri bolnavi, carora medicii nu le dau sperante si pentru care medicina de astazi nu are tratament, in acele clipe nu ne ramane decat sa ne rugam. Atunci nu ne ramane decat sa ne smerim ca noi chiar nu avem ce sa facem. Si nu de putine ori, in astfel de contexte a lucrat Dumnezeu minune. Ca de aceea se numeste minune, pentru ca omul nu a putut face nimic.
    In concluzie, cumparati-i flamandului paine (ca si Hristos se bucura de asta), si, daca puteti, spuneti si o rugaciune pentru sarac. Cu painea il ajutati trupeste, cu rugaciunea sufleteste.
    :) si da, iertati-ma ca indraznesc, dar Sfantul Efrem tot va iubeste, chiar daca nu considerati ca se poate.
    Cu gand bun,
    Diana

    1. Apreciez efortul, pe bune că-l apreciez!

      Consider că unii au nevoie de un sprijin moral, de ceva căruia să-i încredințeze problemele, de o forță supranaturală care le poate rezolva pe toate, dacă consideră de cuviința. Fără a crede în divinitate, cei „slabi de înger” ar ceda psihic.

      Omul nu alege în ce să creadă, el crede sau nu, iar pe marginea acestui subiect putem să dezbatem la nesfârșit. Ei, eu sunt unul dintre cei care nu cred și, repet, nu pot schimba asta. Nu m-a ajutat nici cititul Bibliei, nici cititul Coranului, nici cărțile religioase lângă care am crescut, nici teologii cu care am împărțit anii de cămin și nici faptul că fac parte, încă de când am deschis ochii, dintr-o familie foarte religioasă, iar când spun „familie religioasă” mă refer la o familie în care nu se înjura, în care n-am fost martor la certuri sau jigniri, în care nu se consumă picătură de băuturi alcoolice chiar dacă religia o permitea, în care nu se lipsește de la slujbă nici în ruptul capului.

      Ce-mi spui acum nu e nou pentru mine, le-am auzit și le aud de la mama, de la bunica și bunicul (diacon încă din tinerețe), dar n-au niciun efect. Cred că există Dumnezeu, dar totodată sunt convins că-i înțelegem greșit existența și că-l facem responsabil pentru tot ce ni se întâmplă și ni se va întâmpla.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.