Deși Dropbox este unul dintre cele mai utilizate servicii de sincronizare a datelor între diverse dispozitive, acesta nu dispune de o funcție de criptare a datelor înainte de încărcare, și nici nu le criptează odată ajunse pe serverele sale, așa cum fac serviciile despre care vă voi vorbi în continuare.
TeamDrive: pe lângă funcția de stocare cloud și sincronizare a datelor între dispozitive diferite, permite utilizatorilor săi, asemeni SkyDrive, și lucrul în colaborare cu alți utilizatori. Serviciul oferă gratuit până la 10GB de spațiul de stocare (2GB inițial + bonus din recomandări), și dispune de aplicații pentru Windows, OS X, Linux, Android și iOS. Datele stocate sunt criptate în AES/256 biți.
Tresorit: oferă gratuit 5GB de spațiu de stocare cloud, iar datele găzduite în acesta sunt criptate în sistemul AES 256. Mai mult, proprietarii garantează securitatea serviciului oferind un premiu de 10.000$ oricărui hacker capabil să dovedească contrariul. Din păcate, momentan nu dispune de interfață web și nici aplicați pentru Android și iOS, dar dacă aceste aspecte nu reprezintă un impediment, vă recomand să-l încercați.
SpiderOak: asemeni TeamDrive, dispune de aplicații pentru Windows, OS X, Linux, Android și iOS, oferă gratuit 2GB spațiu de stocare cloud + bonus din recomandări(maximum 10GB), datele sunt cifrate astfel încât nici măcar angajații companiei nu le pot accesa. Eu îl folosesc de o bună bucată de timp pentru a găzdui strict documente sensibile (backup-uri a unor managere de parole, licențe, etc.), și pot să vă spun că sunt foarte mulțumit de el.
Wuala: deși nu este foarte cunoscut în România, serviciul este destul de popular în alte țări. Oferă 5GB spațiu de stocare gratuit, criptează local fișierele înainte de a le trimite în cloud, dispune de versiuni compatibile cu Windows, OS X, Linux, Android, iOS, se instalează în sistem și folderul de sincronizare poate fi accesat precum o unitate de rețea oarecare.
Din pacate Dropbox nu cripteaza,dar pentru fanii serviciului pot incerca „Boxcryptor” si scapa de problema!:)
Am rețineri la folosirea aplicațiilor terțe pentru Dropbox, datorită unor probleme neplăcute experimentate în trecut. Criptarea fișierelor, dacă se insistă pe utilizare Dropbox, e mai bine să se facă local înainte de mutarea / copierea fișierelor respective în folderul aplicației.
Sincer si eu sunt reticent in folosirea aplicatiilor terte din motive variate.Si tot asa as prefera sa o faca Dropbox pentru mine!:)
Nu stiu cum sunt celelalte dar o sa incer Wuala cu ai sai 5 GB care nu sunt multi dar daca stai sa”indopi” constati ca intra destul de mult in acesti 5GB.Partea proasta este ca e un program de sine statator.De exemplu daca hardul brusc nu mai merge(DECI NU MAI PLEACA COMPUTERUL-E MORT)practic nu ai cum sa accesezi acest Wuala.Momentan eu am un cloud pe BOX.Acolo e k un sit oarecare.Se poate accesa din orice colt al lumii si de pe orice fel de computer cu conditia sa ai internet.Pare mai simplu,nu?
@Sandu al-III-lea, ce te împiedică să instalezi Wuala pe alt calculator?
Sa nu uitam de unul din cei mai importanti viitori jucatori de pe piata – cubby. La fel ca altii mentionati mai sus, cripteaza datele AES256 si ofera din start 5GB in cloud, cu aplicatii pentru win, mac si mobile.
Cristi,ce ma impiedica sa instalez Wuala pe alt calculator?Un motiv foarte simplu.Nu-l am pe al doilea…
Am cont free Wuala si nu pot sa-l deschid, spune ca am depasit spatiul de stocare si sa verific ofertele cu plata, ma puteti ajuta cu alta varianta sa-l pot deschide pe termen scurt.
Dacă n-ai dat curs înștiințărilor ce ți-au fost trimise privind depășirea spațiului gratuit oferit, singura posibilitate, conform TOS, e să faci upgrade.