Pe la jumătatea lunii martie cumpărasem două routere Huawei WS5200, cu ideea de a le configura în mesh prin soluția dedicată, dar rezultatul n-a fost cum îmi imaginam eu. Am renunțat la unul dintre acestea, înlocuindu-l cu un Xiaomi AIoT AC2300, un router care-mi făcea cu ochiul încă de când a apărut.
În plus, mai aveam și-o priză și-un bec wifi de la Xiaomi pe care le tot plimbam dintr-un setar în altul (incompatibile cu gateway-ul Aqara pe care-l folosesc de vreo doi ani deja), și care abia așteptau un router care să le pună la treabă.
Diferența de preț între WS5200 și AIoT AC2350 e vreo 10€. Estetic, diferențele sunt evidente, primul fiind un bibelou, al doilea un tanc, un tanc păianjen.
Configurarea și gestionarea acestora o putem face atât cu ajutorul aplicațiilor dedicate pentru Android și iOS, cât și prin interfața web. La acest capitol bate clar Huawei-ul, prin cantitatea de opțiuni de configurare pe care le pune la dispoziția utilizatorul.
Înlocuirea routerului de la Digi a ușor de realizat folosindu-l pe cel de la Huawei, însă Xiaomi-ul mi-a dat mari bătăi de cap, iar dacă nu-i înlocuiam firmware-ului cu unul alternativ, ar fi trebuit să păstrez routerul de la Digi în modul bridge.
Înlocuirea firmware-ului nu este o operație complicată, însă e una pe care nu o recomand cuiva care ar face așa ceva pentru prima dată. Implică utilizarea terminalului și înțelegerea comenzilor înainte de lansarea lor.
Spre diferență de WS5200, cu AIoT AC2350 calitatea semnalului wifi rămâne bună chiar și atunci când laptopul nu se află în aceeași încăpere cu routerul, iar conexiunea rămâne stabilă chiar și atunci când prin rețea sunt transferate fișiere de mari dimensiuni (fisiere multimedia, copii de siguranță, etc).
Cu WS5200-ul mereu aveam probleme atunci când OMV-ul instalat în RPI trăgea de pe VPS backup-ul săptămânal (450 GB aprox), ori se sincroniza Nextcloud-ul pe vreunul dintre laptopurile noastre.
În schimb, WS-ul are un control parental mai bun, oferă posibilitatea de a configura o rețea specială pentru invitați, iar la folosirea serviciilor de streaming (Prime Video, HBO, Spotify) ori VoIP (Jitsi, Telegram, Signal și Whatsapp) nu-mi aduc aminte să fi avut probleme dacă nu se realizau niciuna dintre operațiile menționate adineauri.
De altfel, am păstra unul pentru a-l face cadou cuiva care actualmente tocmai la folosirea acestui tip de servicii experimentează probleme.
Înlocuirea firmware-ului oficial
Toate recenziile routerului Xiaomi Mi AIoT AC2350 pe care le-am citit vorbeau despre un semnal foarte bun al rețelei de 2.4 GHz, însă folosit cu firmware-ul oficial eu n-am sesizat nicio îmbunătățire față de semnalu avut conectat la ZTE H298A (routerul instalat de Digi), ori la Huawei WS5200.
Căutând detalii am aflat că Xiaomi comercializează două modele: unul alb, care s-ar vinde exclusiv în China pentru piața locală, iar altul negru, cu anumite limitări setate în firmware pentru a îndeplini reglementările internaționale.
Cu această ocazie am aflat că există posibilitatea de a-i îmbunătăți semnalul instalând manual, prin SSH, un firmware modificat, precum și că se lucrează la o versiune OpenWrt pentru acesta.
N-am rezistat tentației, n-aveam cum.
După cum spuneam și mai devreme, procedura e simplă, o găsiți detaliată aici, însă recomand realizarea acesteia de pe un laptop conectat la router prin cablu, iar routerul alimentat printr-un UPS.
Astfel, în cazul unei pene de curent nu va trebui să recurgeți la programatorul de memorie pentru a readucerea la viață a routerului. Pe de altă parte, insist de asemenea asupra realizării a minimum 3 copii de siguranță.
Probabil, atunci când o versiune stabilă a OpenWrt pentru Mi AIoT AC2350 va fi disponibilă, o voi instala, însă doar dacă va aduce noi funcționalități, cum ar fi o bună integrare cu serviciul DDNS DuckDns.org, de exemplu.
cred ca a apărut ceva…. dar pare mult mai complicat și periculos decât pe tplink-uri…preventiv au pus și procedura de debrick…care difera un pic de cea care o știam:) … ca doar nu odată le-am blocat… mai ales la trecerea invers de pe openwrt pe sistemul original… https://openwrt.org/toh/xiaomi/aiot_router_ac2350 vad ca nu o sa funcționeze Iot radio pe usb …partea buna ca openwrt oferă infinit mai multe în gestionarea rețelei decât sistemele originale