Până ieri, Silk Road era un magazin online parte a Deep Web, din care puteai cumpăra droguri, arme și documente false, dar și serviciile hackerilor sau asasinilor profesioniști.
Creat în 2011 de Ross William Ulbricht, un tânăr de 19 ani din San Francisco, prin acesta au fost realizate tranzacții în valoare de 1,2 miliarde de dolari, profitul fondatorului său, cunoscut pe site și în rețeaua Tor sub pseudonimul Dread Pirate Roberts, atingând în tot acest timp o sumă impresionantă: 80 de milioane de dolari.
Cum era de așteptat, un astfel de site putea fi accesat doar prin rețeaua Tor, iar după ce citești cifrele de mai sus n-ai cum să nu te gândești că în spatele său se afla un individ suficient de iscusit în alte IT-ului încât să-și ia toate măsurile de precauție pentru a nu fi identificat și capturat.
Urmele lăsate de Ross William Ulbricht
La un moment dat Silk Road a intrat în vizorul autorităților SUA iar acestea, văzând că nu au nici o șansă să-i identifice proprietarul pe alte căi, au început să caute pe Internet primele mențiuni despre site. Așa au aflat următoarele informații:
Prima referire către Silk Road a fost făcută pe site-ul shroomery.org. În acesta, un utilizator cu nickname-ul „Altoid” a publicat un link spre un blog găzduit de WordPress.com; blogul conținea informații de accesare a site-ului Silk Road prin rețeaua Tor.
Un ordin judecătoresc a fost suficient pentru a afla de la Automattic, compania proprietară a platformei WordPress.com, că blogul a fost creat cu patru zile înainte de postarea link-ului pe shroomery.org.
Urmând pista, agenții au aflat că Altoid publicase mesaje și pe site-ul Bitcoin Talk. În luna octombrie a anului 2011, Altoid ar fi anunțat că este în căutarea unui „expert în tehnologiile comunității Bitcoin”, cerând persoanelor interesate să-i trimită un mesaj la adresa „rossulbricht@gmail.com”.
O cerere adresată Google a permis investigatorilor să afle că acel cont era activ, că fusese înregistrat de un anume Ross Ulbricht și că era conectat la profilul Google+ al acestuia. Profilul respectiv conținea o fotografie a individului, precum și un link către video-urile apreciate de acesta în YouTube. Majoritatea acestor video-uri conțineau legături către forumurile Silk Road.
Investigatorii au mai găsit între timp o nouă pistă. În 2012, Ulbricht, folosind numele său real, a cerut utilizatorilor comunității StackOverflow ajutorul pentru a se conecta „la un server găzduit în Tor utilizând curl în php”. Mesajul includea diverse linii de cod care nu funcționau corect. Când și-a dat seama de greșeala făcută, Ulbricht și-a schimbat numele în „frosty”.
Intre timp, investigatorii au interceptat câteva servere ale Silk Road răspândite în țări diferite, însă n-au oferit informații despre cum a decurs acțiunea. Cheia publică a acestor servere era terminată în „frosty@frosty”.
În iulie 2013, într-un control de rutină, sau cel puțin asta susțin agenții implicați, vameșii au interceptat un colet provenind din Canada și care conținea nouă documente de identitate false cu nume diferite, toate purtând fotografia lui Ross William Ulbricht, iar la destinație era trecută adresa reală a acestuia.
Trei zile mai târziu, agenții l-au vizitat pe Ulbricht acasă. Acesta a negat că ar avea vreo legătură cu coletul și documentele aflate în acesta, susținând că cineva încearcă să-l încrimineze. Ba chiar a și susținut că „obținerea unor documente false în site-uri precum Silk Road este extrem de simplă”.
Agenții FBI l-au arestat pe motiv că ar fi Dread Pirate Roberts, dar acest lucru nu a fost dovedit încă. În plus, într-un interviu acordat revistei Forbes cu câteva luni în urmă, cel care care folosea la acel moment pseudonimul Dread Pirate Roberts a declarat pentru publicație că el nu este creatorul site-ului Silk Road, așa cum crede FBI, și a insistat pe faptul că Dread Pirate Roberts este funcția acordată programatorului însărcinat cu dezvoltarea site-ului, programator înlocuit cu periodicitate.
E posibil ca Ross William Ulbricht să fie o simplă victimă în toată povestea asta, nu zic nu, dar FBI și-a atins scopul: Silk Road a fost închis.
În ce mă privește, consider că Ulbricht a comis foarte multe greșeli și că, indiferent ce ar spune acum, că doar nu-i prost să recunoască, el activa pe Silk Road sub pseudonimul Ross William Ulbricht și trebuie tras la răspundere pentru asta și folosit drept exemplu pentru cei cărora le-a trecut la un moment dat prin cap ideea de a-i călca pe urme.
sursa | Ars Technica
Ma, daca pe net s epot cumpara asasini, atunci in 3020 o sa ne putem vinde chiar si sufletul pe net. :)
Daca pe net se pot cumpara asasini, atunci in 3020 o sa ne putem vinde chiar si sufletul pe net. :)