Vă spuneam prin februarie că folosesc f.lux pentru a ajusta automat luminozitatea și temperatura culorilor monitorului, pentru ca acesta să nu-mi obosească ochii prea tare atunci când lucrez. Din păcate, se pare că f.lux pentru Linux a fost abandonat, habar n-am, ideea e că n-am reușit să-l fac să funcționeze cum ar fi trebuit în Ubuntu 13.04 și 13.10, așa că am căutat și găsit o alternativă cu care n-am avut nici un fel de probleme: Redshift.
Redshift nu dispune de interfață grafică, ci doar de o iconiță plasată în panou, în apropierea orei și a datei, și nu necesită configurare dacă valorile presetate nu vă deranjează. În caz contrar, puteți alege valorile dorite pentru temperatura culorilor executând în Terminal comanda redshift – t valoare pe timp de zi:valoare pe timp de noapte. Iată un exemplu:
redshift -t 5500:3800
Unde „5500” este valoarea temperaturii pe timp de zi, iar „3800” valoarea pe timp de noapte. Cu cât numărul ales este mai mic, cu atât mai roșiatică va fi imaginea.
Pentru a instala Redshift în Ubuntu descărcați de pe Launchpad pachetul .deb corespunzător arhitecturii avute.
Doar de citeva zile am descoperit f.lux (windows) si pot sa spun ca seara este foarte comod de privit monitorul: culorile sint calde si placute, iar ajustarea luminozitatii se face automat (normal, pentru asta a fost conceput acest foarte mic soft). Nu mai trebuie sa butonez monitorul. Recomand cu foarte multa caldura f.lux sau Redshift !