Sunt foarte dezamăgit de Xiaomi, dar nu de telefon, telefonul e cu mult peste ceea ce oferă alte dispozitive din aceeași gamă de preț, ci de fabricant! Xiaomi o fi ideal pentru chinezi, nu zic nu, pentru sărăntoci și zgârciți ca mine, dar nicidecum pentru cineva pasionat de software, doritor să testeze cât mai rapid cu putință o nouă versiune a OS-ul, aplicațiilor șamd.

xiaomi redmi 1s

Din dorința de a testa și cunoaște diferențele dintre principalele sisteme de operare pentru smartphones m-am asigurat să am la îndemână un Galaxy (AOSP), un Lumia (Windows Phone), un Redmi (MIUI) și un Xperia (CyanogenMod), dar nu aceasta este calea de urmat!

Hardware

Pe partea de hardware n-am nimic de obiectat niciunuia dintre fabricanți, însă la acest capitol trebuie să recunosc faptul că cea mai bună treabă au făcut-o cei de la Samsung și cei de la Xiaomi. Telefoanele făcute de aceștia parcă sunt «bulletproof» sau, cum îi place unui prieten să spună: au fost făcute pentru a fi abuzate!

Redmi a coborât Podul Gării din Sibiu, partea dinspre centru, printre mașini, chiar în primele zile. Eram pe bicicletă, am vrut să-l bag în buzunar însă mi-a căzut pe bombeul adidas-ului în plin pedalat. Viteza de mers a bicicletei și șutul primit i-au fost suficiente pentru a parcurge vreo 20, 25 de metri pe cont propriu. În mod ciudat și inexplicabil —carcasa e făcută dintr-un plastic ce se zgârie cu ușurință— a supraviețuit accidentului doar cu câteva zgârieturi superficiale, insesizabile dacă telefonul nu e privit cu mare atenție. Au urmat căzături pe parchet, gresie, scări, alte căzături pe asfalt, o băiță în Olt și altele.

Nici Galaxy-ul n-a beneficiat de un tratament preferențial! De altfel, niciunul dintre telefoanele care mi-au trecut prin mâini nu s-au bucurat de așa ceva! A luat trânte, a mâncat de toate, a băut inclusiv Coca-Cola; chiar alaltăieri i-am scos ciocolată din microfon!; cum a ajuns ciocolata acolo nici sora mea nu știe, deși ea e autoarea «manoperei». În fine, a supraviețuit și funcționează ca-n prima zi!

Și Lumia a rezistat maltratărilor cu brio, dar a ieșit destul de șifonat după ce a coborât singur din autobuz, aventură pe care a terminat-o… vrac! Atunci i-am cumpărat o husă și gata, ca nou! Restul accidentelor le-a suferit protejat de husă, așadar meritele nu i se datorează în totalitate, dar chiar și așa e un telefon foarte rezistent!

Xperia a fost singurul pe care l-am primit gata defect. Difuzorul integrat avea un bâzâit enervant încă din prima zi, carcasa s-a zgâriat foarte ușor, dar a trecut fără probleme peste un botez de inițiere în lapte și un altul în noroi, a petrecut o noapte în iarbă și a fost spălat de rouă. Acum stă într-o husă «cărticică» și e fericit; mă rog, asta e impresia pe care o lasă.

Software

Pe partea de software, singurul care nu a dezamăgit a fost Lumia, care a primit repede update-urile importante, dar e normal. N-are cum să te mire că Lumia, Nexus și iPhone primesc rapid noile versiuni ale sistemelor lor de operare.

Al doilea care a primit noutățile a fost Galaxy-ul.

Samsung face o treabă foarte bună cu dispozitivele sale, fiind în opinia mea unul dintre cei mai atenți fabricanți de smartphones, dacă nu chiar „cel mai”. Păcat că inovează fără a-și instrui clienții —au trecut ani până când i-am găsit o întrebuințare utilă tehnologiei NFC— astfel încât aceștia să profite de tehnologiile noi nu doar atunci când își descriu noua jucărie.

Xperia e dezamăgitor la acest capitol. Sony îți dă de înțeles că uită de smarphone-urile pe care le fabrică imediat după ce acestea iasă pe porțile fabricii. Păi dacă eu îți cumpăr un telefon și tu mă tratezi ca și cum n-ai vrea să-l înlocuiesc, atunci când va sosi momentul, cu altul fabricat tot de tine, e normal să-ți meargă din rău în mai rău!

Redmi primește noutățile după 1,5 ani! E jenant! Ca să vă faceți o idee despre cum stau lucrurile, alaltăieri a fost lansată oficial prima beta a MIUI 6 bazată pe KitKat 4.4. După un an și jumătate! Dar Xiaomi, să nu uităm, e genul de fabricant căruia nu-i pasă de livrete și alte tâmpenii de genul! Ei nu sunt presați, așa cum sunt Samsung, Sony, LG și alții, să consulte avocați și specialiști înainte de a face planul de bătaie, ei trec direct la treabă, iar din acest motiv este cu atât mai grea de digerat așteptarea!

Posibilitatea de a folos cele mai noi versiuni de MIUI era principalul motiv pentru care am cumpărat un smartphone fabricat de ei! În naivitatea mea am crezut că fiind OS-ul propriu, toate modelele fabricate de ei vor primi simultan noutățile. Acum, când m-au lăsat fără principalul motiv, voi răspunde cu „Nu, mulțumesc!” fiecărei invitații de a le cumpărat un nou produs, low-budget sau nu!

Pentru a folosi cea mai nouă versiune de MIUI îmi iau un Galaxy S6 Edge sau un Nexus! În plus, voi fi primul care se va bucura de noile versiuni ale Android, CyanogenMOD și AOSP ani la rând!

Desigur, Xiaomi rămâne o opțiune bună pentru cei care vor un smartphone pe care-l vor folosi ca „mașină de Facebook și WatsApp”, dar nicidecum pentru cineva care vrea să fie la zi cu MIUI, sau pentru unul care urăște crapware-ul chinezesc înrădăcinat profund în dispozitivele fabricantului chinez despre care atât de multe cuvinte de laudă s-au spus în ultima vreme. That’s all folks!

8 comentarii
  1. … acum si tu cam dai de pamant cu xiaomi … insa, ai avut cel mai ieftin telefon de la ei – normal sa ai „dezamagiri”… au am avut Redmi-ul si am Mi3 si Mi4-ul … urmeaza sa iau Note Pro-ul (acum in mai) … Mi4-ul este excelent din toate punctele de vedere (si are o camera printre cele mai bune vazute de mine) … cat despre software, stii ca sunt singurii care au update saptamanal la MIUI … si daca incercai MIUI-ul developer nu mai aveai pic de crapware chinezesc … ;) … singura mea dezamagire legata de xiaomi este pretul mai ridicat la Note-uri (plus ca s-a dus si dolarul in cap) … in rest … nota 10 ! :D

  2. … si Nokia 100 este un telefon vandut bine … :D … eu vroiam sa subliniez ca xiaomi este un producator important si spre deosebire de alti producatori face cele mai dese update-uri … nu am mai vazut nicaieri un asemenea ritm al actualizarilor …

  3. Stii ca am fost si inca sunt mare fan Lumia. Am avut un 720 pe care l-am vandut unui prieten pentru a-mi lua 730 dual-sim. Cum nu l-am gasit nicaieri, fiind presat de timp, am ales un Acer Liquid E700 cu 3 sim-uri. Il stii sigur pentru ca am scris despre el. Cu bune si cu rele, este un telefon la care tin foarte mult. Are foarte multe puncte pozitive care ma fac sa trec cu vederea peste dificultatea de a-l auzi cand ma aflu intr-un mediu mai zgomotos, sau a tastaturii care imi mai dubleaza uneori literele cand tastez repede. A costat 200€, acum e 170€. Merita fiecare eurocent.

    Insa, vreau sa spun altceva. Prietenul ala care a cumparat 720-ul de la mine, a reusit sa-i dea dauna totala dupa vreo zeci de cazaturi. Ieri am fost cu el sa-si cumpere un telefon. Era pornit pe un HTC, dar a plecat din magazin cu un Huawei Ascend P7. Un telefon superb si foarte performant. Nu ma asteptam sa fie atat de puternic. Densitatea pixelilor aprox 441, camere foarte bune care scot poze superbe. M-a incantat extraordinar de mult.

    1. După Nokia, primul telefon „vârf de gamă” a fost Omnia. L-am înlocuit cu iPhone 3GS. A urmat I9000 (Galaxy S1), apoi am trecut pe low-budget: Optimus One, Ace, Redmi, etc. Dintre toate, care rezistență la căzături, cel mai mulțumit am fost de Redmi, dar de la el aveam și cele mai mici așteptări «e chinezărie». Nu este din acest punct de vedere! Mi-am propus să rămân în gama asta, dar acum mă bate gândul să mă reîntorc la „vârfuri”. Nexus și Edge sunt principalii candidați, dar mi-ar plăcea și un OnePlus (pentru ca CyanogenMOD), sau un P8, pentru că 7 se bucură de mare interes din partea „bucătarilor”. Vreau neapărat un telefon care să-mi ofere garanția că 2-3 sunt printre primii care testează cea mai recentă versiune de Android. Păcat că P8 e cam cât o paletă de ping pong, iar eu n-am avut până acum niciun phablet.

      Referitor la tastatura, eu o folosesc pe cea Google. E superbă!

  4. Am incercat mai multe variante legate de tastatura, chiar si ce mi-ai recomandat tu. Nu se prind de mine. Tot la cea standard am revenit. Insa, indiferent ce as folosi, literele se vor dubla din cand in cand. Am vazut ca-i o problema generala. Nu e ceva de speriat, dar se intampla sa te sacaie uneori.

    Urmatorul telefon vreau sa fie un dual-sim foarte puternic. Vazusem un model puternic de la Lenovo, dar nu mai stiu exact care. Insa, sper sa mai dureze pana voi fi nevoit sa-mi schimb telefonul. M-am saturat sa risipesc banii :).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.