Ranger este un manager de fișiere pentru Terminalul Linux care ne facilitează navigarea printre foldere și fișiere, accesarea, editarea și previzualizare lor fără a fi necesară stăpânirea comenzilor specifice.

Previzualizare imagini din Ranger

După tastarea comenzii cu același nume, ranger se va deschide în directorul curent și va afișa o listă a întregului său conținut. Navigarea prin acesta se face cu ajutorul tastelor de navigare.

Prin apăsarea tastei Enter vom putea accesa foldere sau deschide fișiere în programul predeterminat, iar cu tasta Q părăsim ranger.

Manager de fisiere in Terminal

Funcția de previzualizare a imaginilor trebuie activată manual în ~/.config/ranger/rc.conf. Dacă folosiți Kitty nu va trebui să mai instalați și alte aplicații, altfel această caracteristică nu va fi disponibilă fără instalarea și activarea prealabilă a w3mimgdisplay sau ueberzug.

Eu folosesc Kitty, așadar a fost suficient să-i activez preview_images și să-i indic asta în fișierul de configurare menționat mai sus.

set preview_images true
set preview_images_method kitty

Pentru evidențierea sintaxelor va fi necesară instalarea highlight cu ajutorul managerului de pachete al distribuției Linux folosite.

În Debian și derivate (ex. Ubuntu):

sudo apt install highlight

În Arch și derivate (ex. Manjaro):

sudo pacman -S highlight

Astfel, atunci când vom poziționa selectorul pe un fișier de configurare, script, șamd, vom beneficia de o reprezentare îmbunătățită a acestuia..

Instalare highlight pentru evidențierea sintaxei

Dacă v-am făcut curioși și doriți să aflați mai multe despre ranger, vă invit să-i vizitați pagina oficială pe GitHub, încărcată cu exemple și detalii despre cum îl puteți îmbunătăți adăugându-i funcționalități noi.

Publicitate:
12 comentarii
  1. In MX exista nativ Midnight Commander.Mie nu mi-a placut prea mult, obisnuit fiind din W7 cu Total Commander (eu sunt extraordinar de prieten cu double sided pannels).Acum folosesc Double Commander, care face aproximativ 97% din ceea ce facea TC pe Windows.Dupa ce instalez orice versiune de Linux, primul lucru de instalat este DC.L-am gasit cam pe toate distributiile incercate.Apropo, din ceea ce folosesc eu, doar pentru un singur soft nu am gasit versiune pentru Linux, pentru Winamp.L-am rulat prin Wine o vreme, acum nu mai vrea.Si MKV Merge versiunea pentru Linux lipeste aiurea subtitrarile, folosesc versiunea pentru Windows prin Wine.

    1. Ce face Double Commander diferit de funcția split din Dolphin, Nemo, Nautilus? Nu știu, de asta întreb.

      Cât despre Wine, nu l-am mai folosit de prin 2007, dar și atunci doar pentru Office, dacă bine îmi aduc aminte. De ce nu încerci alt player? Ai de unde alege, eu folosesc Audacious și/sau MPD sunt foarte mulțumit de ele, însă de când am Spotify nu prea am mai avut motive să le deschid. Pentru video, VLC și/sau MPV, ambele foarte OK.

  2. Nu stiu ce face diferit, deoarece eu de o gramada buna de tot de ani am folosit Total Commander pe Windows, si Double Commander pe Linux.Altceva nu am avut.A, poate Midnight Commander care vine nativ pe MX, si Thunar, deoarece „open root Thunar here” si am o gramada de posibilitati cand ma doare ceva (de genul ca un snapshot nu-l pot sterge din DC, doar din Thunar).
    O sa incerc Dolphin.
    Playere bininteles ca am mai multe, incarcate cu un alt gen muzical fiecare, sa nu tot incarc directoare.Vreau the 90’s?Deschid Audacious.Populara?Clementine.Doar ca Winamp-ul a fost ceva tare tare bun.
    Daca vreau ceva de pe Youtube am Clipgrab.E bun si pentru mp3 si mp4 si alte formate.Eu de exemplu nu am televiziune de vreo 7 ani, tot ceea ce am nevoie pun pe un usb si vad cand/cat vreau fara reclame.Economie de timp…

    1. Eu organizez muzica în playlist-uri, e o bătaie de cap la început, dar după ce ai organizat-o bine te bucuri că n-ai amânat momentul. Adevărul e că nici nu am prea descărcat muzică de vreo câțiva ani pentru altceva decât backup în caz că vine sfârșitul lumii și rămân fără Spotify :)

      Filme am mai descărcat, însă direct pe NAS, iar el se ocupă de restul. Conectând clientul Kodi la el îmi creează un catalog interesant (gen Netflix, HBO GO), și le văd pe TV direct de acolo, pe laptop doar ocazional consum video, iar de fiecare dată e vorba de streaming, în general Prime Video. VLC mi-e util, în schimb, pentru filările realizate în excursii, atunci când aleg ce trimit pe NAS și ce șterg.

  3. VLC e baza si la mine, doar ca am descoperit SM Player mai nou, mi se pare ca are mult mai multe optiuni de configurare (cauta subtitrari online inclusiv) plus ca am fisiere video mai noi ce se vad sacadat in VLC, dar ruleaza perfect in SM Player.O fi poate si din cauza ca VLC e scris in QT, iar MX am impresia ca e majoritar GTK(+).Desi teoretic ar trebui sa mearga si una si alta, practic unele aplicatii crash-uiesc cand au ele chef.

    1. N-am mai folosit de ani buni SMPlayer, inclusiv uitasem de el, l-am reinstalat acum că m-ai făcut curios!

  4. Nici eu nu prea consum video pe laptop, exceptand poate putin YT cu ce se mai gaseste p-acolo.Eu sunt mai de moda veche, descarc ce-mi trebuie, apoi le lipesc subtitrarea cu MKV Merge (versiunea 7.9.0 e cea mai buna pentru mine) si le mut pe stick => televizor.Am avut anul asta un cont de Netflix, pentru mine e pierdere de timp. deoarece sunt un cinefil avid, am vizionat tare mult si prin urmare imi gasesc greu filme pe Netflix.Ei sunt tare buni la documentare.Totusi, pentru cand mai am nevoie de laptop. am VLC/SM Player.La fiecare soft instalat in Linux incerc sa instalez si alt echivalent, pentru a avea alternativa in caz de probleme si pentru a si le testa.La playere pentru muzica imi place mult DeaDBeef.

  5. Ma iertati ca intervin din nou, am un laptop din care vreau sa scot audio 5.1 pt. filme printr-un sistem audio si nu stiu cum. Poate imi dati un sfat. Cu mult respect si multumesc anticipat.

    1. Testeaza o placa de sunet dedicata dar externa 5.1 ce sunt de regula pe interfata de tip USB.

  6. D-le Marian, va rog frumos fi-ti mai explicit, ce fel de placa de sunet dedicata dar externa 5.1 si unde a-si putea-o gasi ? Sper ca nu deranjez cu intrebarile mele, insa sunt un pic novice, cu toate ca prind f.repede ceia ce m-i se explica.

    1. Sfatul meu este sa va deplasati fizic catre un magazin de electrocasnice si electronice in functie de ce aveti in zona de resedinta, exemplu un showroom emag ori un magazin Altex, Flanco, sa vedeti exact si fizic produsul, modul de functionare, eventual mai cereti inca o parere avizata din partea lucratorilor comerciali/specialistilor de acolo.
      Asemenea dispozitive sunt necesare in cazul dvs.: https://www.emag.ro/placi_sunet/sort-priceasc/c sortarea pentru placile de sunet 5.1 fiind aici https://www.emag.ro/placi_sunet/filter/numar-canale-f7053,5-1-v29686/sort-priceasc/c?ref=lst_leftbar_7053_29686 .
      Recomandarea mea este sa apelati fie la un specialist din cadrul unui magazin de electronice local, explicand exact ceea ce doriti, exemplificand situatia si scenariul de utilizare fie intr-un magazin de acelasi tip dar cu o categorie vasta de produse, cum sunt cele mentionate mai sus.
      Totul tine si de bugetul alocat pentru aceasta operatiune, fiind preturi destul de variate pentru toate buzunarele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.