Știți ce au în comun majoritatea purificatoarelor de aer?!? Un filtru HEPA, corect! Generatorul de ioni negativi (molecule de oxigen ce au o sarcină negativă în exces), la fel ca și umidificatorul și filtrul din carbon activ, sunt opționale și se regăsesc doar în construcția purificatoarelor premium.

purificator aer philips AC4080/10

Consultând niscai fișe tehnice și manuale de service ale unor asemenea purificatoare, am ajuns la o concluzia ușor de intuit: îmi pot construi singur un purificator de aer eficient!

Firește, știam că nu va fi la fel de atractiv și de silențios și nici luminițe colorate nu va avea, dar nu acestea contau, ceea ce mă interesa pe mine era să nu mă coste un rinichi și să-și facă treaba.

Cum mi-am făcut propriul purificator de aer

Alaltăieri, că tot era 1 mai și nu aveam altceva mai bun de făcut, am cotrobăit prin sertare și dulapuri să văd ce am și ce nu, apoi am dat o fugă prin Auchan să mai cumpăr ce-mi lipsea. Iată ce am folosit:

Dacă nu aveți prin casă un cooler de laptop, găsiți pe AliExpress cu prețuri începând de la 1,29$. Nu sunt absolut necesare cutia de ceai din tablă (pe care eu, apropo, am cumpărat-o din Auchan cu opt lei) și nici pistolul de lipici (puteți utiliza doar Poxipol).

Un încărcător de telefon la 5V și 1A găsiți prin casă sigur, iar terminalul dublu e doar un moft, deci e tot opțional. Eu am folosit fiindcă aveam câteva comandate din China, altfel aș fi sudat direct firele.

Coolerului îi trebuie acoperit unul dintre orificiile laterale. Puteți folosi o bucată de tablă dintr-o doză de Coca-Cola, tăiată după forma coolerului, care mai poate fi folosită și pentru prelungirea orificiului de evacuare a aerului filtrat. Celălalt orificiu, cel prin care coolerul trage aer, trebuie poziționat spre interiorul filtrului HEPA și fixat cu lipici sau Poxipol.

După ce lipitura s-a întărit, perforați cutia de tablă în locul în care doriți să poziționați evacuarea, dar și în cel în care veți monta terminalul dublu. Iar dacă tot sunteți la acest capitol, cu un burghiu sau o sulă, dați și găurile pentru aspirarea aerului înainte de a suda cablurile.

Cutia de ceai se închide ermetic. Astfel, aerul ajuns în cutie prin găurile de aspirare, va fi absorbit de cooler prin filtrul HEPA și, odată purificat, evacuat. Pentru a evita trecerea aerului „fals”, e important ca orificiul de evacuare al coolerului să fie bine lipit de pereții cutiei, iar cel de aspirare fixat ermetic de filtru. Dacă aerul intrat în cutie poate ocoli filtrul n-ați rezolvat mare lucru.

Avantajul folosirii acestei cutii de ceai îl reprezintă aspectul, purificatorul home made confecționat cu ajutorul acesteia putând fi plasat oriunde în casă. În plus, îi puteți adăuga ulterior purificatorului de aer un generator de ioni negativi de 5V (al meu e încă pe drum).

Poxipol am folosit doar la lipirea terminalului. Pentru fixarea celorlalte componente am preferat lipiciul deoarece acesta se poate desprinde cu ușurință, permițând astfel demontarea periodică a purificatorului de aer în scopul spălării sau înlocuirii filtrului.

Publicitate:
3 comentarii
  1. al tau aduce mult cu cele de la xiaomi, oare e doar o coincidenta? imi place cum a iesit dar nu are luminitze. apropo sunt extrem de multumit de robotul xiaomi. stiu ca depinde de multi factori dar când crezi ca va trebui schimbat filtrul, adica l-ai lipit…

    1. Sincer, nici nu știam că Xiaomi are purificator de aer, dar nici nu mă miră. Eu am căutat o cutie la dimensiunile filtrului (inițial voiam să folosesc una de Pringles, dar am găsit-o pe cea folosită într-un final și mi-a plăcut mai mult).
      Referitor la schimbarea filtrului, vezi ultimul paragraf.

  2. Felicitări !
    O idee simplă, practică, uşor de realizat, fiind o invitaţie pentru oricine de a face astfel realizări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.