Primul contact cu PrivaZer l-am avut în toamna anului trecut, pe vremea când încercam să găsesc un instrument de curățare a Windows-ului înainte de a vinde laptop-ul, și cam tot de atunci așteaptă și ciorna pe care n-am mai reușit să o public și care, bineînțeles, astăzi nu îmi mai este mare ajutor. Totuși, programul fiind unul dintre cele mai bune în materie de curățare a datelor ce țin de utilizarea calculatorului, astăzi l-am reinstalat special pentru a scrie despre el și noile sale caracteristici și nu-mi pare rău că am făcut-o.
În timp ce utilizăm calculatorul, atât sistemul de operare cât și programele instalate în acesta, păstrează un jurnal în care se reflectă toate acțiunile noastre; acest jurnal, de obicei, este numit „istoric”. Cu ajutorul acestui jurnal, sistemul de operare „știe” care sunt aplicațiile pe care le folosim cel mai desc, care au fost ultimele locații de pe hard disk accesate, ce stick-uri USB am utilizat, s.a.m.d — programele fac la fel.
PrivaZer curăță cu brio aceste jurnale, în scopul eliberării spațiului pe Hard Disk și obținerii de informații referitoare le utilizarea calculatorului. Printre altele, PrivaZer curăță cache-ul miniaturilor, datele funcție de autocompletare ale Internet Browserelor, istoricul jocurilor rulate și a programelor Photoshop, ACDSee, CorelDRAW, etc., fișierele generate în urma unui upgrade al sistemului de operare, actualizările vechi sau inutile instalate prin Windows Update, conținutul folderului Prefetch și multe altele.
Atunci când veți rula PrivaZer pentru prima dată, acesta vă va cere să-i indicați locația fișierului de configurare, fișier ce ar trebui să conțină elementele pe care doriți să le curețe. Categoric, având în vedere că n-ați mai folosit programul, nu dispuneți de așa ceva. Dar nu vă faceți griji, asistentul programului vă va ajuta să personalizați tipul scanării precum și datele pe care doriți să le șteargă din calculator:
După cum veți vedea, PrivaZer va identifica multe fișiere care, după cum am spus și mai sus, ocupă inutil spațiu pe Hard Disk și mai mult de atât, ar putea da în vileag toată activitatea avută la calculator. În plus, dacă vreți să fiți sigur că datele șterse nu vor mai putea fi recuperate vreodată, programul dispune de funcții avansate ce permit rescrierea acestora de până la 35 ori! Adică mai mult decât suficient pentru ca programele de recuperare a datelor șterse să nu ofere rezultate satisfăcătoare.
Kitul de instalare al PrivaZer permite și rularea programului fără instalare, precum și generarea unei variante portabile a acestuia. Așadar, rămâne la alegerea voastră modul în care doriți să-l testați. Apropo, programul este gratuit și poate fi descărcat de aici, loc în care veți găsi și alte informații utile despre el.