Înainte de a vedea cum se poate afla adresa MAC a adaptorului (sau adaptoarelor) de rețea a computerului nostru, pentru cei care nu știu despre ce este vorba, haideți să aruncăm o privire în Wikipedia pentru a înțelege sumar rolul și utilizarea acesteia.

În informatică, o adresă Media Access Control (adresă MAC) este un număr întreg pe 6 octeți (48 biți) pe rețelele Token-ring sau Ethernet folosit la identificarea unui calculator într-o rețea locală. Inițial s-a dorit ca aceste adrese MAC să fie unice distribuindu-se zone contigue de adrese MAC la diferiți producători de interfețe de rețea. Relativ de curând, adresele MAC sunt configurabile, așa că dezideratul privind unicitatea lor a nu se mai poate realiza.In domeniul rețelisticii mai este cunoscuta și sub denumirile echivalente de adresa fizica sau adresa hardware. Denumirea oficiala data de IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) este EUI-48 (pentru varianta de 48 de biți) sau EUI-64 (cea de 64 de biți), EUI reprezentând acronimul de la Extended Unique Identifier.

Revenind la tematica articolului, haideți să vedem cum putem afla adresa MAC a adaptorului de rețea, solicitată adesea de către furnizorul de servicii Internet, în vederea autorizării conexiunii ( în România, am observat că RCS & RDS, UPC, dar și majoritatea „operatorilor de cartier” apelează la aceasta pentru a permite conectarea abonaților la rețea).

Pentru aflarea adresei MAC a adaptorului de rețea vom avea nevoie de linia de comandă (CMD), pe care o putem accesa rapid executând în caseta RUN comanda CMD. Când fereastra Command Prompt se va deschide, introduceți în aceasta comanda getmac și apăsați tasta Enter.

adresa mac a computerului

Drept răspuns la comanda executată, în linia de comandă vor fi afișate toate adresele MAC ale adaptoarelor instalate în computer, adrese de care furnizorii de servicii Internet au nevoie pentru a vă garanta conexiunea.


Dacă acest truc v-a fost util și vreți să cunoașteți mai multe astfel de trucuri, vă invit să vizitați arhiva etichetei “Trucuri Windows“ dând click aici. Dacă aveți întrebări, dacă ați identificat vreo greșeală, sau dacă doriți să împărtășiți cu ceilalți cititori ai blogului un truc nou, aștept mesajul vostru sub forma unui comentariu la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.