Toate versiunile sistemului de operare Windows integrează un player audio și video dezvoltat de Microsoft pentru a permite utilizatorilor acestora redarea de muzică și filme încă de la prima pornire a PC-ului, Windows Media Player (WMP), bogat în opțiuni și compatibil cu cele mai importante și utilizate formate multimedia.

Windows Media Player

În mod ciudat, acesta nu a prins la public așa cum se aștepta, probabil, Microsoft, în ciuda faptului că a fost printre primele playere care putea reda fluxuri audio online, permitea organizarea bibliotecii muzicale, rip-uirea CD-urilor sau inscripționarea acestora.

Cel mai renumit program de ascultat muzică pentru PC

Prima și cea mai renumită alternativă la Windows Media Player a fost Winamp, un player audio dezvoltat de Nullsoft, primul de acest gen căruia i se putea schimba interfața grafică și îmbogăți funcțiile prin instalarea de plugin-uri. Pe toată durata sa de viață a fost disponibil în două versiuni, una gratuită și cealaltă comercială, prima bucurându-se de cea mai mare popularitate.

WinAMP, căci așa se numea inițial, a fost lansat pentru prima dată în 1997 și era o interfață backend al AMP, gratuit pentru utilizarea personală. Primele sale versiuni permiteau deschiderea fișierelor prin intermediul parametrilor introduși din linia de comandă prin drag & drop deasupra iconiței aplicației.

Câteva luni mai târziu a fost lansat Winamp 1, prima versiune a acestui player audio care a oferit sistemul de suplimente (funcții auxiliare adăugate cu ajutorul plugin-urilor), care, printre altele, permiteau minimizarea sa în system tray și obținerea de informații prin Internet referitoare la discurile audio redate de el.

Tot cu această ocazie Winamp a primit și interfața grafică ce l-a însoțit timp de ani buni, devenită la un moment dat chiar cartea sa de vizită.

winamp

A urmat epoca de aur a Winamp, adică perioada în care devenise sinonim cu sarcina pe care o îndeplinea, iar dacă Windows Media Player n-ar mai fi fost oferit preinstalat în Windows, mulți sunt de părere că acesta ar fi devenit și cel mai utilizat soft multimedia.

Winamp 2 a fost lansat în luna septembrie a anului 1998, aceasta fiind versiunea cunoscută de cei mai mulți dintre noi, prima care putea reda fișiere audio MP3! De altfel, Winamp 2 putea reda peste 60 de formate audio și video fără ajutorul niciunui pachet de codecuri, permitea crearea, gestionarea și exportarea listelor de redare în format .pls (playlists).

Winamp 3, în ciuda faptului că a venit cu noutăți interesante, printre care posibilitatea de a-i particulariza interfața radical (și chiar au început să apară comunități impresionante prin numărul membrilor săi care se dedicau creării și dezvoltării de skin-uri de tot felul, de la cele inclusiv mai slabe decât cele oficiale și până la cele care uimeau prin aspectul simplu, dar totodată elegant și futurist), a fost și versiunea care a îndepărtat cei mai mulți utilizatori fideli din caza faptului că avea un consum exagerat de resurse. În plus, lipsa plugin-ului SHOUTcast a determinat foarte mulți utilizatori să revină la versiunea anterioară.

În cei 15 ani de existentă, chiar dacă se credea că cifrele sunt mult mai mari, Winamp a atins în 2000 recordul de 22 de milioane de utilizatori, moment în preajma căruia și Nullsoft a fost cumpărată de AOL cu 80 de milioane de dolari, contravaloarea acestei sume fiind plătită în acțiuni.

Chiar dacă playerul a fost abandonat oficial în noiembrie 2013, încă mai există utilizatori Windows care-l preferă și, desigur, încă mai există site-uri care-l găzduiesc. Culmea, Winamp 2 a rămas versiunea favorită! Dacă v-a cuprins melancolia, sau dacă n-ați avut ocazia să cunoașteți acest program de ascultat muzică ce a făcut istorie și v-am stârnit curiozitatea, îl puteți descărca folosind link-ul de download de mai jos.

Download Winamp

Cel mai bun program de ascultat muzică pentru calculator

Știți cum e: „A murit împăratul! Trăiască împăratul!”. Cam așa ceva s-a întâmplat și după dispariția Winamp, locul său fiind luat de AIMP (Artem Izmaylov Media Player), un player audio gratuit pentru Windows, dezvoltat pentru prima dată de programatorul a cărui nume îl poartă, Artem Izmaylov.

Chiar dacă AIMP a „văzut lumina zilei” în 2006, abia după decesul neașteptat al playerului Winamp popularitatea sa a început să crească pe măsura efortului depus de creșterea și dezvoltarea lui.

Actualmente în spatele AIMP se află o armată de programatori, echipă cunoscută sub numele de AIMP DevTeam, care se ocupă de creșterea și dezvoltarea sa, lansând periodic noi versiuni, tot mai rapide și mai bogate în caracteristici.

Bazat inițial pe biblioteca audio BASS, începând cu cea de-a treia sa versiune BETA, AIMP folosește propriul său motor audio, acesta asigurând o redarea audio de foarte bună calitatea și un consum redus, incredibil de redus de resurse!

AIMP are compatibilitate nativă cu formatele .CDA, .AAC, .AC3, .APE, .DTS, .FLAC, .IT, .MIDI, .MO3, .MOD, .M4A, .M4B, .MP1, .MP2, .MP3, .MPC, .MTM, .OFR, .OGG, .OPUS, .RMI, .S3M, .SPX, .TAK, .TTA, .UMX, .WAV, .WMA, .WV, .XM, așadar poate reda orice fișiere audio în oricare dintre aceste formate fără a necesita ajutorul unui pachet de codecuri.

AIMPPopularitatea acestui excepțional program de ascultat muzică se datorează, chiar dacă pe sistemele actuale n-ar mai trebui să reprezinte o problemă un consum mai ridicat, consumului său redus de resurse, calității de redare a melodiilor, ușurinței cu care aceasta poate fi instalat, configurat și utilizat, funcțiilor de migrare a datelor și setărilor, capacității de redare a fluxurilor audio a stațiilor ce emit prin Internet, cum ar fi posturile de radio sau sesiunile live ale DJ-ilor, posibilității particularizării sale cu skin-uri (interfețe) pe toate gusturilor, dar și a portofoliului de plugin-uri în continuă creștere, dezvoltate special pentru a-l dota cu funcții și caracteristici pe care alte playere audio aflate de mai mult timp pe piață încă le mai așteaptă.

Concluzia ar fi că AIMP nu este un program de ascultat muzică trecător! A venit pentru a rămâne, pentru a crește și se dezvolta, făcând prin prezența sa mai ușor de asimilat vestea dispariției Winamp, programul despre care nu cred că greșim dacă spunem că a inspirat existența lui.

Download AIMP

Cel mai puțin pretențios program de ascultat muzică

Așa văd eu, și sunt convins că nu sunt singurul, foobar2000, al treilea program de ascultat muzică despre care vom vorbi.

foobar2000 este dezvoltat de Peter Pawlowski, un programator independent care a pus umărul la dezvoltarea playerului audio Winamp 3, alături de echipa de programatori ai Nullsoft.

Se spune că Peter Pawlowski nu ar fi fost de acord cu multe dintre noutățile implementate în Winamp 3, cum ar fi capacitatea acestuia de a reda și video-uri, organizarea și programarea bibliotecii multimedia, printre altele. Neînțelegerile dintre dezvoltatori au degenerat ajungându-se la o ruptură, ocazie cu care Peter a început în paralel propriul său drum, punând bazele playerului audio foobar2000, pe care l-a construit așa cum a crezut că este cel mai bine să o facă.

Scris în C++, freeware însă nu și sub licența GNU, foobar2000 poate fi îmbunătățit de către orice doritor cu ajutorul kitului de dezvoltare GTK pus la dispoziție chiar de către Peter. Când spun „îmbunătățit” mă refer de fapt la crearea și dezvoltarea de complemente pentru acest player audio minimalist cu design modular.

Fără a necesita codecuri terțe foobar2000 poate reda și o face într-un mod excepțional, fișiere audio în format MP3, MP4, AAC, CD Audio, WMA, Vorbis, Opus, FLAC, WavPack, WAV, AIFF, Musepack, Speex, AU și SND.

După cum veți descoperi dacă veți decide să-l descărcați și instalați, dezvoltatorul său, Peter Pawlowski, a avut grijă ca acesta să consume cât mai puține resurse cu putință, din acest punct de vedere foobar2000 fiind, chiar dacă pare greu de crezut, inclusiv mai puțin pretențios și decât playerul audio AIMP, motiv pentru care îl recomandăm în special celor care îl vor folosi pe sisteme modeste, adică fără un procesor rapid de ultimă generație și ram din belșug, cum ar fi laptopurile și netbook-urile.

Download foobar200

Alte programe de ascultat muzică

Pentru a vă convinge că Winamp, AIMP și foobar2000 sunt cele mai bune programe de ascultat muzică pentru PC, vă punem la dispoziție alte câteva playere audio gratuite ce vă pot servi pentru efectuarea comparațiilor.

iTunes

Dezvoltat de Apple inițial pentru utilizatorii sistemului de operare Mac OS X, iTunes a făcut mai târziu saltul și pe dispozitivele mobile cu iOS ale aceleiași companii, precum și în Windows. iTunes a devenit unul dintre cele mai populare playere audio în principal datorită iPhone-urilor și iPod-urilor, dispozitive pe care muzica nu putea fi trimisă altfel decât cu ajutorul său.

Avantajul său față de celelalte playere audio prezentate mai sus îl reprezintă iTunes Store, magazinul din care pot fi cumpărate melodii sau albume muzicale complete, scutind astfel utilizatorul de achiziții nenecesare pentru a dispune doar de un anumit single, diminuând în acest fel numărul celor care utilizau programele de descărcat muzică din lipsa unei alternative.

Download iTunes

MusicBee

Un alt player audio interesant, deși mult prea încărcat pentru gusturile multora dintre noi, este și programul MusicBee dezvoltat de Steven Mayall. Punctele sale forte sunt instrumentele adiționale pe care le pune la dispoziția celor care îl folosesc zi de zi, cum ar fi cel de conversie între diferite formate audio, cel de actualizare a etichetelor și metadatelor, precum și cel care ușurează căutarea și localizarea versurilor melodiilor redate.

Interfața sa grafică este asemănătoare într-o oarecare măsură cu cea a iTunes, fiind divizată în mai multe panouri. Panoul central conține lista de redare actuală (playlist-ul), un rezumat al genurilor muzicale, interpreți, albume și o casetă de căutare.

Aspectul său, asemenea celorlalte programe de ascultat muzică prezentate mai sus, poate fi particularizat ușor accesând meniul View, tot din acesta putem activa mini player-ul. Ah, să nu uit! MusicBee dispune de un sistem de gestionare a melodiilor duplicate, dar și unul de curățare automatică a folderelor.

MP3, OGG, WMA, AIFF, ALAC, APE, BWF, CDA, FLAC, M3U, MP4, PLS, TTA, WAV, TAK și SPX sunt doar câteva dintre formatele de fișiere audio pe care MusicBee le poate reda.

Download MusicBee

Cam acestea ar fi cele mai bune programe de ascultat muzică pentru PC-urile cu Windows, excepție făcând iTunesc care este compatibil și cu Mac OS X, dar dacă pe viitor vor mai apărea și altele care merită menționate vom avea grijă să le aducem în atenția dumneavoastră actualizând această listă.

De moment sperăm că v-am oferit suficiente recomandări încât să aveți de unde alege și, dacă veți considera că acestea vă sunt de folos, un share sau un like ar fi de prisos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.