Mă amuză așa zișii utilizatori de GNU/Linux, știți voi, cei care folosesc Linux până „au avut nevoie” de Windows sau Mac OS X, dar o fac în mod special cei care, deoarece nu înțeleg (sau nu vor) de ce nu se îngrămădește lumea să folosească altceva decât ceea ce cunoaște, se cred harnici și/sau isteți.

Windows în Linux în Remote

Puteți observa în imaginea superioară un iTunes rulând într-un Windows 7 virtualizat cu VirtualBox instalat într-un laptop cu Linux Mint 17.3, la care eu m-am conectat prin TeamViewer. Toate astea pentru a transfera poze de pe telefonul iPhone 7 Plus pe laptop…

Laptopul respectiv aparține unui verișor de care mă despart mii de km, în care l-am ajutat, dacă îmi aduc bine aminte, prin martie, să instaleze Linux Mint, știind că în afară de a transfera poze și video-uri de pe telefon, accesa YouTube, Google și Yahoo! Mail, altceva nu face.

Telefonul lui a primit upgrade și când îl conecta la portul USB al laptopului și autoriza, primea în schimb eroarea „Unable to mount iPhone unhandled lockdown error (-16)”.

Cunoșteam problema, o mai rezolvasem cu alte ocazii în trecut, așa că am stabilit telefonic ora la care să mă conectez în remote și să execut alea două comenzi de împerechere și desperechere.

Doar că de data asta era altfel. Curând am aflat că nu sunt singurul, că e o problemă nouă care se manifestă precum una cunoscută. După vreo 3 ore în care am încercat tot ce era omenește posibil, punând în aplicare toate metodele recomandate pe forumurile oficiale ale Ubuntu, Debian, Fedora și Linux Mint, verișorul și-a pierdut răbdarea și i s-a făcut subit dor de Windows.

Mie îmi plac complicațiile. Dacă totul ar fi fost simplu, unde-ar mai fi distracția? Dacă nu vrea să vină muntele la Mohamed, se duce Mahomed la munte! Sau îl ducem noi! Bun, să-l ducem! Și l-am dus, dar ne-a mai luat vreo 4 ore, că la Italieni încă se poartă ADSL-ul.

Am pus VirtualBox, am instalat Windows 7 + Extension pack pentru a activa suportul 2.0, apoi am instalat în Windows iTunes (care vine cu driverele necesare conectări iPhone-ului la PC), după care am transferat din iPhone toate pozele și video-urile într-un folder local partajat pe laptop. Asta am făcut timp de 4 ore, adică ceea ce un utilizator Windows rezolva în 10 minute.

Nu e vina Linux-ului, am zis eu că ar fi?!?

Linux se descurcă excelent pe servere și chiar pe cele mai bune computere din Lume, însă nu o face pe alea simple, din casa mea și a ta. Nu e vina lui, ci a celor care fac dispozitive incompatibile cu el, și contează prea puțin sau chiar deloc a cui vină este.

OK, punem Linux și înjurăm Apple și Adobe și orice altă companie producătoare de jocuri sau de programe și dispozitive pentru care trebuie să te dai peste cap pentru a le utiliza într-o distribuție Linux, dar la ce și cu ce ne ajută?

Sau credeți că un utilizator de iPhone 5 căruia, deși are 4 ani (da, 4 ani!), telefonul îi funcționează decent pentru ce are nevoie pe versiunea actuală de iOS, va renunța la acel telefon de dragul de a folosi Linux? Va trece la Samsung sau LG pentru a se bucura de 2 ani de upgrade întârziat? Niet.

Iar totul e o buclă: oamenii normali nu trec pe Linux fiindcă au nevoi de oameni normali, cele mai mari companii producătoare de hardware și software nu asigură suport pe Linux fiindcă e sistemul de operare cu o cotă de 2% din piață.

Dacă în fața unui server sau supercomputer se află doar absolvenți de facultate de IT, în fața unui laptop stau și medici, frizeri, pedichiuriste, bucătari, doici, polițiști, mecanici auto, avocați, ingineri, salahori, șoferi, adică oameni care au și altceva de făcut decât să nu se mulțumească din a rezolva o problemă cu click-next-click.

E ca și cum ai inventa un ibric cu care ar trebui făcute exchibiții și rezolva două integrame pentru a-ți putea prepara cafeaua, după care te-ai da deștept și te-ai plânge că lumea nu-l folosește fiindcă de leneșă îl preferă pe cel care trebuie doar umplut și pus pe aragaz!

11 comentarii
  1. Dupa ani si ani de relatie love-hate linux si testat sute de distributii am ajuns la aceeasi concluzie. Nu folosesti linux pentru ca vrei sa fii „mai cu mot” si sa folosesti open source sau doar ca ti s-a luat de windows. Pur si simplu vrei sa fii masochist si partenerul/partenera de viata de viata nu te intelege cu aspectul asta si cauti alinare in alta parte.
    Acum lasand gluma la o parte. Linux are cu siguranta, extrem de multe puncte forte, dar bataile de cap ce intervin pe termen lung, m-au facut sa renunt si sa nu ma mai complic.
    De ani de zile, multe companii dau senzatia ca vor sprijini si nisa asta si ca lucrurile se vor schimba dar schimbarea asta nu e vizibila, nu e suficienta. Sunt pasi mici si nu orice utilizator are rabdare sa caute ore intregi o solutie pe forumuri, doar ca nu pot transfera fisiere de pe un telefon, ca brusc touchpad-ul nu mai vrea sa functioneze sau ca placa lor video nu e oficial suportata. Si din pacate nu stiu in ce masura acel 2% se va schimba in ritmul asta.

  2. E ca si cum tu ai o Tesla S in garaj care functioneaza perfect dar cumperi de la vecinul tau o Dacie din ’86 pentru ca iti plac provocarile si iti place sa stai in fiecare week-end sa o repari :D

    1. Da, cam așa e, din păcate. Uite Linux Mint: frumos, rapid și ce mai vrei tu, până începe să aibă lag la afișarea meniurilor și fotografiilor raw pe laptop cu i7, 12 gb ram și ssd din senin. Jur că 1 an a funcționat perfect!

  3. Sunt programator si realizez programe de comunicatie, drivere. Sunt bun la retelistica. Unix/FreeBSD/Linux sunt serverele pe care pun aceste aplicatii. Ca utilizator daca as avea pachetele Adobe, Microsoft Office si Corel pe Linux, chiar si platite, as ramane permanent la Linux. Wine nu ajuta prea mult, este in regula cu variantele pe 32-bit, dar versiuni mai vechi, iar GIMP, Inkscape si Evolution nu au facilitatile programelor Photoshop, CorelDRAW si Outlook. Folosesc Linux Mint si Ubuntu care sunt extrem de avansate si usor de folosit. Am configurat Ubuntu pentru persoane in varsta si cu dizabilitati, copii interesati sa invete programare nu sa se joace, care le controlez de la distanta pentru actualizari. Oamenii acestia n-au avut nicio problema de aproape 2 ani. Inca mai folosesc Windows XP cu Antivirus platit si Windows 7. Lumea evita Linux, dar uita ca prin telefoane sunt kerneluri de Linux adaptate, ca majoritatea serverele din lumea sunt pe Linux, ca este o lume in care programele sunt gratis. La peste aproape 1 an si jumatate de la lansare Windows 10 este inca in faza de testare cu ajutorul a milioane de calculatare. In plus problemele cu securitatea informatiilor stocate ramane.

  4. Pe sectorul linux consider ca trebuie sa se axeze mai mult pe compatibilitatea si optimizarea hardware si oferirea intr-o mare masura a softurilor disponibile in pricipalele sisteme de operare ce au cota mare de piata, un alt aspect fiind si renuntarea la aceasta fragmentare incredibila a distributiilor linux.Alternativele softurilor sunt si ele de luat in seama dar sa nu uitam exact ca fiecare au avantajele/dezavantajele lor aici fiind o sabie cu dublu tais, castigand undeva si pierzand altceva.
    Si eu recomand utilizarea acestor sisteme de operare dar sunt suparat de situatiile in care stabilitatea este afectata in timp, avand surprize dupa cum s-au mentionat exemple si putin mai sus, cand o chestie ce stii ca iti mergea struna si fara probleme iti da batai de cap si prea putine indicii, prea putini „suspecti de serviciu”, chiar si utilizatori experimentati si nu tocmai incepatori avand dificultati.

  5. Detin un hp notex7400, 1,66 mhz cu 512 mb ram ,motiv pentru care am renuntat la xp , in favoarea linux mint. Motive economice , dar si incapatanare de a arunca laptopul. Nu ma pricep ca configurari , dar citind acest blog prind curaj sa invat a instala ,upgrada un sistem. Sincer, mi-e dor de un joc precum Wolfenstein, igi ,project, medal of onor, chiar daca am trecut de 55 ani. Nu in ultimul rand ,multumesc ca existati, ca ne oferiti explicatii, si ne invatati, despre programe ,instalari, etc.

  6. 99% din oameni sunt cu adevărat leneși

    Salut, articolul tau are legatura cu cel mentionat mai sus? Doar de curiozitate.. urmaresc ambele bloguri cu interes, faceti o treaba minunata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.