Chrome și Firefox nu sunt tocmai blânde cu resursele computerului, dar asta nu e o noutate pentru nimeni. Ambele, datorită extensiilor și/sau aplicațiilor pe care le pun la dispoziția utilizatorului, se apropie pe zi ce trece tot mai mult de ceea ce cu nu foarte mult timp în urmă ofereau doar sistemele de operare.

Navigatoarele web includ acum managere de parole, instrumente de verificare și corectare gramaticală, un manager de download, un sistem de gestionare a favoritelor, de notificare, capacitatea de sincronizare a preferințelor și activității zilnice, filtre anti-phishing și anti-malware, samd. Toate aceste extra-uri adaugă valoare navigatorului, dar cresc totodată și necesarul de resurse pentru a funcționa.

liri-browser

Alternative la Firefox și Chrome avem, dar majoritatea dintre acestea tind să urmeze pașii celor mari. O excepție ar putea fi Liri Browser, un navigator web minimalist, disponibil pentru Windows, GNU/Linux și OS X, simplu, rapid și elegant.

Liri Browser are la bază bibliotecile QML-Material și tehnologia QtWebEngine a Chromium, aceasta din urmă garantându-i rapiditate și compatibilitate cu cele mai noi standarde web.

Deși în fază de testare, l-am folosit astăzi ore în șir fără nicio problemă, iar adevărul este că experiența a fost plăcută deși incompletă. Plăcută deoarece este un browser web deosebit de rapid, incompletă din cauza inexistenței extra-urilor de care vorbeam mai sus.

Meniul contextual este, de asemenea, foarte sărac în opțiuni, dar am simțit foarte mult lipsa din acesta a opțiunii de căutare a cuvintelor selectate în motorul de căutare și a celei de deschidere a link-urilor într-un tab nou.

Consumul de resurse, deși nu m-a interesat foarte mult acest aspect, a oscilat în permanență la jumătate din cel avut de Firefox făcând același lucru. Am efectuat de-a lungul zilei diverse teste, printre care și unul în care am rulat într-un tab același video de pe YouTube, iar în altul homepage-ul blogului. Consumurile înregistrate au fost următoarele:

firefox vs liri

Totuși, după cum vorbeam și cu un prieten cu câteva zile în urmă, puțini utilizatori își doresc un browser pur și nimic mai mult. Eu, unul, trebuie să recunosc că nu mă număr printre ei. Deși aș putea folosi Liri în orice tip de activitate, pentru face cu el același lucru pe care-l fac în Firefox și Chrome aș pierde mult mai mult timp, prin urmare prefer să investesc niște bani într-un modul de memorie RAM care să fie utilizat doar de către navigatorul web.

În fine, nu vă costă nimic să-l încercați! În plus, dacă folosiți Windows îl puteți descărca și în versiune portabilă, ceea ce vă recomand să faceți înainte de a decide dacă doriți să-l păstrați în detrimentul Internet Browserului actual.

12 comentarii
  1. Daca nu e cu sursa deschisa ca si Firefox si Chromium, pe mine nu ma intereseaza
    Nu vreau sa stau cu grija ca navigatorul imi fura datele de autentificare de la banca, paypal

    1. Homepage-ul său anunță mare și lat „Say hello to Liri, the open-source, cross-platform and material-design web browser.”

      Cine a zis că nu e, că-l mănânc cu pene cu tot?!? :)

  2. Salut,

    De multe ori m-am intrebat de ce Firefox și Chrome folosesc aceste „managere de parole, instrumente de verificare și corectare gramaticală, un manager de download, un sistem de gestionare a favoritelor, de notificare, capacitatea de sincronizare a preferințelor și activității zilnice, filtre anti-phishing și anti-malware, samd”. De ce nu fac un browser simplu, curat si rapid, de care sa fii incantat cand il folosesti, iar daca ai nevoie si iti plac anumite chestii sa-ti instalezi cate extensii doresti sau te tine RAM-ul.

  3. Domnule Cristian,imi cer scuze ca nu pun intrebare referitor la articol insa am mare nevoie de ajutor: cum opresc update-ul din Windows 10 pentru drivere , pentru ca atunci cand le instalez laptopul nu mai functioneaza corect. Nu vreau s aopresc update-urile,doar pe cele pentru drivere. Va multumesc !

    1. Coincidența face ca eu să fi avut deja un articol scris pe tema asta, dar a cărui publicare am omis-o. Pentru întrebări viitoare despre Windows îți reamintesc că sunt pe blog sute de articole despre acesta, le poți trimite sub forma unui comentariu la oricare dintre ele și nu se va supăra nimeni, promit. :) Mai e și ASK, special făcut pentru a posta întrebări.

  4. Ai incercat si Vivaldi Browser ? A fost lansat cu mare tam-tam ceva timp in urma , dar acum nu se mai aude nimic despre el . L-am avut instalat si … nu mi s-a parut iesit din comun.

  5. Buna!folosesc 360 total security!am dat jos LIRI browser de la tine si am fost atentionat…trojan..!sscuze daca te-am deranjat!

    1. Statul meu e să scapi repede de acel Antivirus și să instalezi unul care chiar să funcționeze. O spun deoarece. Dar dacă ai descărcat versiunea portabilă, o spun fiindcă.

      Antivirusul pe care-l folosești cred că e singurul din lume care a detectat o amenințare, ori asta înseamnă fals pozitiv, adică se înșeală. Și nu, nu m-ai deranjat deloc, chiar apreciez că mi-ai spus, astfel am avut ocazia să-ți ofer lămuriri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.