Deși am fost tentat să înlocuiesc iPhone 12-ul cu un Pixel sau Galaxy, am ales în cele din urmă confortul și fiabilitatea produselor Apple, renunțând la noile funcționalități oferite de celelalte mărci. Am optat pentru un model din gama Pro, dorindu-mi o cameră foto superioară.
De la iPhone 16 Pro îmi doresc fotografii și videoclipuri de calitate superioară și o experiență similară celei avute cu iPhone 12 în cei aproape patru ani în care m-a însoțit constant, deși vine cu caracteristici noi care îmi oferă mai multă liniște.
Mi-ar fi plăcut tot pe negru, dar din neatenție am cumpărat varianta albă, mi-am dat seama de greșeală prea târziu, la primirea notificării livrării comenzii care include „noul meu iPhone White Titanium” …
În primul rând, având același sistem de operare, transferul datelor, aplicațiilor, conturilor și setărilor de pe vechiul telefon pe cel nou a fost extrem de simplu. Cu excepția câtorva mici detalii, totul s-a mutat în mai puțin de 30 de minute, fiind necesară intervenția doar pentru transferul cardurilor bancare și a aplicațiilor oficiale ale instituțiilor statului spaniol.
Restul aplicațiilor, de la Netflix și YouTube la Microsoft Teams și Obsidian, au fost transferate, împreună cu conturile și setările personalizate, conținutul lor, acolo unde a fost cazul. Nu știu cum stau lucrurile acum, dar ultima dată când am făcut acest proces pe Android, ele au fost instalate, dar trebuit să configurez ulterior fiecare aplicație în parte pe noul telefon.
Folosind iOS timp de patru ani, am învățat unde să caut reglajul sau permisiunea de care am nevoie în acel moment, așadar nici din acest punct de vedere nu trebuie să o iau de la capăt.
În plus, începând cu iPhone 15, este posibilă limitarea încărcării bateriei la 80% din capacitatea acesteia. Este o practică bună dacă vrei să-i prelungești durata de viață, motiv pentru care obișnuiam să deconectez iPhone-ul 12 de la încărcător imediat după ce trecea acest prag, folosind o automatizare, creată în Scurtături, care mă avertiza la timp.
Nu mai trebuie să mă îngrijorez nici de cablul de încărcare special. Dacă pentru iPhone 12 trebuia să mă asigur că iau cu mine cablul Lightning în călătorii, acum este suficient să iau doar încărcătorul laptopului.
Pot folosi în continuare încărcătorul wireless cumpărat pentru iPhone 12 atunci când sunt la birou, în continuare se realizează automat o copie de siguranță periodică pe Mac mini prin wireless fără a instala și configura aplicații terțe, și pot utiliza în continuare aplicațiile achiziționate între timp, etc.
Nici din punct de vedere al accesoriilor nu am motive de îngrijorare, cele de calitate găsindu-se cu ușurință inclusiv la micii comercianți din orășelul în care locuim. De această dată, însă, am preferat să nu-i mai și protejez ecranul, chiar dacă 12-ului reușisem să i-l zgârii chiar din prima zi.
Pentru a proteja telefonul de șocuri, am ales o husă de la Spigen, compatibilă cu MagSafe. Este una dintre cele mai accesibile din catalogul lor, dar proeminențele din jurul modulului foto protejează obiectivele atunci când telefonul este așezat pe suprafețe plane.
Am primit cadou, ca de obicei la achiziționarea unui produs Apple, trei luni gratuite de Music și Arcade, dar nu m-a interesat niciunul. Muzică ascult Spotify și YouTube (care include YouTube Music) și n-am obiceiul să mă joc pe telefon.
Nu mă interesează nici să am ecranul mereu activ, dar a venit configurat astfel, probabil pentru a mă familiariza cu această funcție, având în vedere că iPhone 12 nu o avea. Se poate dezactiva din Setări » Afișaj și luminozitate » Ecran mereu activ.
Are o autonomie foarte bună! Chiar dacă folosesc telefonul în aceleași scopuri, am câștigat aproape trei ore de utilizare. E drept, vechiului celuilalt era destul de uzată după atâția ani de utilizare (84%), dar aici se simte și eficiența chipsetului A18 Pro și a celor 800 mAh în plus (3582 vs 2815).
iPhone 16 Pro venea cu iOS 18.1.1, aceeași versiune pe care o foloseam pe iPhone 12 și de care eram foarte mulțumit. Am ales să o păstrez deocamdată, știind că în trecut, actualizând iPhone 12 de fiecare dată când apărea o nouă versiune, am instalat una care l-a transformat într-un reșou și a rămas așa câteva luni, timp în care Apple încerca să rezolve problema.
După acest episod neplăcut, am devenit mai prudent. Înainte de a instala noile versiuni, aștept cel puțin câteva săptămâni și citesc feedback-urile negative ale celor care le-au instalat deja, apoi decid dacă fac pasul.
Din punct de vedere al design-ului, îmi place mai mult, iar faptul că am ales varianta albă evidențiază și mai mult calitatea materialelor. Conform Apple, că n-am laborator să confirm asta pe cont propriu, am trecut de la aluminiu la titaniu, dar la atingere par similare.
Este puțin mai gros și mai mare (149.6 x 71.5 x 8.3mm vs. 146.7 x 71.5 x 7.4mm), suficient încât diferențele să fie evidente chiar și fără a le avea unul lângă celălalt, dar m-am acomodat rapid. Sper ca Apple să nu renunțe prea curând la această versiune de 6,3″.
Ecranul este mult mai bun, iar diferența se remarcă în special la tonalitățile închise. Totuși, notch-ul care camuflează camera și senzorii frontali nu reușește să-i ascundă perfect. În schimb, dacă cel de pe iPhone 12 era un veritabil magnet de scame și praf, ceea ce-l făcea dezagreabil și practic te obliga să-i montezi o sticlă de protecție, ecranul lui 16 Pro pare mai puțin afectat de electrostatică.
Difuzoarele sunt, incontestabil, superioare din toate punctele de vedere, iar ascultarea podcasturilor pe telefon este o plăcere. La fel și microfoanele, lucru pe care l-am remarcat vizionând videoclipuri filmate cu el, fiind surprins de claritatea vocilor noastre.
Dacă înainte îți dădeai seama ușor că ceea ce auzi este o înregistrare, acum sunetul este atât de fidel realității încât de multe ori te păcălește. De exemplu, zilele trecute, băiatul cel mare viziona pe telefon o filmare în care cel mic ne striga. Vocea lui era atât de clară încât am întors capul să văd dacă are nevoie de ceva, dar cel mic dormea dus.
Sunt de acord cu cei care spun că noul buton pentru camera foto este cam inutil, poate nu țin eu telefonul corect… Singura utilitate pe care o văd este că pot configura butonul pentru a deschide camera, renunțând astfel la scurtătura de pe ecranul de blocare, tentantă pentru cei mici, care de fiecare dată când prindeau ocazia îmi umpleau telefonul cu fotografii.
Apropo de fotografii, cel mai încântat sunt de camera foto și aplicația acesteia. Camera foto de pe iPhone 16 Pro oferă imagini detaliate și clare. Am observat o îmbunătățire semnificativă în procesarea fotografiilor, rezultând imagini curate și bine definite între 1x și 5x.
Capacitățile video 4K HDR asigură videoclipuri de calitate superioară, iar funcțiile de control al culorilor și tonurilor îmi permit să ajustez rapid setările pentru fotografii și videoclipuri ca și cum de un aparat foto DSLR ar fi vorba, folosită cu Blackmagic Cam e deja cu totul la un alt nivel.
În concluzie, după o lună de utilizare în aceleași scopuri și condiții ca și iPhone 12, sunt foarte mulțumit de alegerea făcută și sper doar să mă țină la fel de mult. Rămâne de văzut.