E frumos și comod să nu vezi reclamele de pe site-uri, e dreptul tău să ștergi cookie-urile înainte de a cumpăra ceva online, ca nu cumva, din comisionul pe care-l obține vânzătorul, să primească ceva și site-ul care a analizat respectivul produs și ți-a prezentat toate părțile lui bune și mai puțin bune.

opinii

E simplu și ușor să scrii pe un blog conținut de calitate, oricine o poate face în timpul liber și cu minimum de efort! De asta te bucuri când extensia X pentru Internet Browserul Y anunță că în curând va putea elimina, în sfârșit, inclusiv link-urile de afiliere din conținutul site-urilor! Aleluia!

Așa gândesc majoritatea! Un tutorial sau un review bun necesită ore pentru documentare și redactare, incluzând prelucrarea materialelor, de la text până la imagini și fotografii. Acesta este principalul motiv pentru care articolele, tutorialele și review-urile bune apar foarte rar pe blogurile nefinanțate prin publicitate, sponsorizări sau câștiguri din afiliere.

Pentru a scrie articole de calitate ai nevoie de timp, iar pentru a avea timp ai nevoie de bani.

Am pe cele două bloguri pe care activez tutoriale la care am muncit 8-9 ore pe zi, câteva zile la rând, timp în care n-am făcut altceva decât să testez, să iau notițe și fac fotografii sau screenshot-uri. Fără această muncă, respectivele tutoriale n-ar fi existat, ori n-ar fi fost de ajutor nimănui! Din fericire, nu mă pot plânge, pe plan profesional lucrurile merg bine.

Chiar dacă n-am un job care să-mi ocupe zilnic un număr fix de ore, majoritatea timpului liber îl investesc în cele două. Am refuzat ieșiri la pescuit, la schi ori fotbal, inclusiv am muncit zi lumină în weekend-uri, pentru a rezolva problemele serverului, pune șabloanele la punct sau scrie articole pe care voi, cititorii lor fideli să le puteți citi în decursul săptămânii.

Acum pot, dar va veni momentul acela în care voi avea un copil, momentul în care Oana nu va mai fugi de la facultate la job, pentru a ajunge acasă doar seara. Când acest lucru se va întâmpla, dacă până atunci nu voi reuși să transform blogul într-o sursă de venit care să-mi permită să renunț la job pentru a-l dezvolta și mai mult, va fi primul la care voi renunța. E negru pe alb!

Știu că mulți își imaginează că e simplu și ușor să ai un site, dar nu este. Cei care scriu acolo mănâncă, se îmbracă și dorm sub un acoperiș. Dar menținerea și dezvoltarea unui site nu se rezumă doar la scris! Trăim în secolul vitezei, iar atunci când accesăm un site vrem ca acesta să se încarce cât mai rapid cu putință.

Pentru a se încărca rapid, serverul ce găzduiește site-ul trebuie să fie rapid și suficient de puternic încât să livreze simultan site-ul către toți cei care-l accesează în acel moment, să aibă o conexiune rapidă la internet și, bineînțeles, codul pus bine la punct pentru a fi accesibil și compatibil cu cele mai utilizate dispozitive. În plus, cineva trebuie să se ocupe și de mentenanța și securitatea serverului. Ei, toate chestiile astea înșirate mai sus costă, iar atunci când un site nu produce mai mult decât consumă, se închide. În această situație se află Gigagom!

Gigaom recently became unable to pay its creditors in full at this time. As a result, the company is working with its creditors that have rights to all of the company’s assets as their collateral. All operations have ceased. We do not know at this time what the lenders intend to do with the assets or if there will be any future operations using those assets. The company does not currently intend to file bankruptcy. We would like to take a moment and thank our readers and our community for supporting us all along.

Dacă lucrurile vor continua în aceeași direcție, în doar câțiva ani Internet-ul nu ne va oferi altceva decât magazine, site-uri de prezentare și informații ori servicii pe care le vom putea utiliza și accesa doar pe baza unui abonament.

Gândiți-vă la asta de fiecare dată când blocați inclusiv anunțurile de pe site-urile care nu abuzează de ele pentru a vă împiedica accesul la conținut!

10 comentarii
  1. cristian eu sunt putin confuz cu acest articol , poti sa-mi spui simplu care e ideea ? cred ca ma inteles ce zici dar vreau sa fiu sigur. multumesc

    1. Anunțurile și link-urile de afiliere permit site-urilor să existe. Fără ele, site-urile doar ar mânca bani și timp fără să ofere nimic în schimb.

  2. Concluzia mea este că în societatea asta așa zisă capitalistă nu mai merge nimic.Din păcate tineretul de acum a cam dat deoparte desktop-urile și acum îi interesează doar androidul și aplicațiile acestuia.Acest sistem după cum bine realizăm a cam pus monopol pe utilizator.Tot timpul vor fi tendințe și transformări mai ales în privința internetului.La urma urmei nu trebuie neapărat să ținem pasul ci poate să predăm ștafeta.Nu o spun cu ușurință ci cu îngrijorare.Din păcate simulările de acu o săptămână confirmă teoria lui Băsescu.

    1. Nu e nimic rău în a accesa site-urile de pe mobil și capitalismul n-are nicio vină în treaba asta. Transformările sunt bune, ce nu e bun e că avem așteptări fără a oferi nimic în schimb, crezând că le merităm doar fiindcă existăm.

  3. am umblat la block si am deblocat reclama , nu am stiut de situatie si imi pare rau de problemele cu colegii copy paste .

    1. Da, într-adevăr, am avut o zi nasoală. Referitor la „Avem așteptări […]”, nu e un apropo la cineva, e mai mult autocritică. După cum ai observat în articolul anterior și comentarii anterioare, spun întotdeauna tot ce am de spus, cu subiect și predicat.

  4. Acum pot, dar va veni momentul acela în care voi avea un copil, momentul în care Oana nu va mai fugi de la facultate la job, pentru a ajunge acasă doar seara. Când acest lucru se va întâmpla, dacă până atunci nu voi reuși să transform blogul într-o sursă de venit care să-mi permită să renunț la job pentru a-l dezvolta și mai mult, va fi primul la care voi renunța. E negru pe alb!

    Vezi, asta e problema cu voi, bloggerii romani – ati ajuns sa nu mai ridicati de jos un pai fara sa va inchipuiti ca meritati sa fiti platiti pentru asta.
    In timp ce in restul lumii bloggingul e o activitate pro bono din care ar putea iesi ceva bani, voi in Romania vreti sa fiti platiti ca la serviciu pentru faptul ca scrieti. Ba mai mult, exista diferiti indivizi care se cred relevanti, cum ar fi grasul ala din Panetlimon, sau slabanogul din Brasov, care in mintea lor isi inchipuie ca sunt relevanti si formatori de opinie.
    Sigur ca nu e simplu sa ai un site, asta e exact motivul pentru care nu am un blog. Nu iti inchipui insa ca blogul e o sursa sigura de venit, ca nu poate fi.

    1. Aici nu e vorba de „scriu pe blogul personal ce vreau eu, când vreau și vreau să fiu neapărat plătit pentru asta!”. Dacă asta nu e pentru prima dată când ai accesat acest blog, atunci știi foarte bine că acest blog nu este nici pe departe unul de opinie, în care eu mă trezesc dimineața și spun ce mă taie capul vreo 15 minute, apoi îmi văd de ale mele și aștept să vină banii. Dacă e pentru prima dată, te invit să-l răsfoiești. Vei vedea că am ghiduri practice 100% originale, la care nu trebuie să-ți spună nimeni că s-a muncit, asta se vede.

      Ei, despre asta e vorba! Acel gen de materiale pot fi mai dese și mai complexe, dar pentru asta am nevoie de timp și mai mult. Acele tutoriale aș putea, bine merci, să le scriu și public exclusiv într-o revistă, carte ori site specializat în tutoriale ce se vând mai departe ca material de training, că propuneri de a participa la acest gen de proiecte am avut destule, dar am preferat să le las la dispoziția oricărui utilizator de Internet, fără ca acesta să plătească o taxă pentru a le putea accesa.

      În plus, iar dovadă sunt zecile de email-uri primite în acest sens, am refuzat scrierea mai multor advertoriale, care deși mi-ar fi putut aduce un venit bunicel, am considerat că nu aducea nimic interesant celor peste 15k de abonați ai blogului. Da, și eu cunosc bloggeri care fac asta pro bono, dar nu muncesc cu orele la publicarea unui tutoriale ori ghid, ori nu publică acest gen de materiale des.

      Am prieteni care doar din asta trăiesc, scriind articole pe bloguri de tot felul, aproximativ 6-8 ore pe zi; evident, vorbesc de bloguri „din afară”. Dar avem exemple și mai aproape de noi: Go4it, Yoda, Playtech, etc. Ai impresia că cei care scriu acolo articole o fac pro bono?

      Cei care scriu doar de plăcere scriu rar sau pur și simplu scriu pentru a-și face publice opiniile. Unii, precum Zoso și Arhi, au transformat datul cu părerea într-un business. Bravo lor! Mă bucur pentru ei și, dacă le merge, proști ar fi să nu profite și să nu continue. Atât timp cât iasă bani din ceea ce fac, e clar că opinia lor e relevantă și merită remunerați pentru ea.

      Nu vreau să se înțeleagă din asta că pentru ce fac merit o statuie, ci vreau să înțeleagă toată lumea că se depune un efort și că pot face mult mai multe chestii faine și utile dacă de pe urma efortului nu primesc doar factura hostingului, pentru a o achita în următoarele 15 zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.