Știți care este cel mai bun Hard Disk, sau și mai bine spus, cel mai fiabil hard disk de pe piață?!? Voi ce mărci preferați să cumpărați atunci când aveți nevoie de un Hard Disk nou? Western Digital? Seagate? Hitachi? Eu prefer Seagate și nu e un secret, iar asta în ciuda faptului că penultimul Hard Disk Seagate deținut, unul de 500 GB care venea preinstalat în laptop, a dat ortul popii și odată cu el s-au dus pe apa sâmbetei și toate, absolut toate fotografiile din concediul din 2012.

Hitachi vs Western Digital vs Seagate

Blackblaze, o companie care oferă servicii de backup online și despre care cred că ați mai auzit vorbindu-se, a publicat de curând materialul What Hard Drive Should I Buy?, pentru a-și orienta clienții spre achiziționarea celor mai bune produse. Evident, studiul a fost realizat pe produsele utilizate în cadrul companiei în regim normal. Ce arată testele?

Hard Disk-urile Seagate crapă primele

Cele mai folosite Hard Disk-uri de către Blackblaze sunt cele fabricate de Hitachi, urmate de Seagate și Western Digital. Desigur, compania mai dispune și de Hard Disk-uri Toshiba și Samsung, dar în număr mult mai mic. Dintre cele trei mărci care ocupă vârful clasamentului, observați că Hard Disk-urle create de Seagate au cea mai mică durată medie de viață, 1.4 ani față de 2 și 2.5 ani ale celor fabricate de Hitachi și respectiv, Western Digital.

Hard Disk-urile folosite de Blackblaze:

Brand Numărul HDD-urilor Terabytes Durata medie de viață
Seagate 12,765 39,576 1.4
Hitachi 12,956 36,078 2.0
Western Digital 2,838 2,581 2.5
Toshiba 58 174 0.7
Samsung 18 18 3.7

Cu această ocazie, deși nu asta era intenția, aflăm că Hard Disk-urile Samsung au o durată de viață medie de 3.7 ani, cu mult peste cea avută de Hard Disk-urile Seagate, Hitachi, Western Digital și, ridicol de mare față de cea a Hard Disk-urilor Toshiba. Oare acesta să fie motivul pentru care Apple preferă Hard Disk-uri fabricate de Samsung?

OK, tocmai am aflat că am mari șanse ca minunatul meu SSHD să crape în cel mult 2-3 ani. Să vedem cum stă la capitolul  „Rata de Eroare Anuală”:

fail-drives-manufacture

Jalnic! Sincer vă spun că mă așteptam la astfel de rezultate, cu atât mai mult având în vedere experiențele avute cu Hard Disk-ul despre care vă spuneam că venise preinstalat în laptop.

Bine, e adevărat și că un utilizator precum sunt eu, care ține Hard Disk-ul doar pentru a stoca date și nimic mai mult, nu-l forjează nici pe departe precum o companie care oferă servicii de stocare cloud, dar nici asta nu mă liniștește foarte mult știind că toate proiectelor mele în curs se află doar pe acesta. Hm, nu știu de ce, dar așa tare miroase a backup pe-aici…

Deci, băieți, ce cumpărăm data viitoare? Hitachi, Samsung sau Western Digital?

21 comentarii
  1. WD toată viața :)). Cum naiba Samsung se ține tare la durată de viață? Am avut unul de 500Gb într-un mediabox, dar din păcate, am scăpat mediabox-ul de pe birou când copiam ceva pe el. S-a dus hdd-ul. În orice caz, Samsungul ăla se încingea al naibii de tare și era foarte greu. Păi l-am înlocuit cu un WD tot de 500Gb, dar ăsta din urmă abia de se încălzea și nici nu era așa greu. La un an de zile s-a dus și WD pentru că am înșirat firele prin cameră, iar mediabox-ul era jos undeva. Făceam backup din laptop pe el. L-a degajat cumnata din neatenție vreo 2 metri.. și atât. Am luat hdd-ul și l-am aruncat, iar carcasa i-am dat-o unui prieten să scap eu de blestemul ăsta de mă bântuia.

    Acum am făcut rost de un WD de 120Gb pentru laptop, și i-am cumpărat un rack. Fac backup pe el. E silențios, mic, stă lângă laptop pe birou atunci când îmi trebuie, am doar un cablu usb3.0 de vreio 30cm.. slabe șanse să-l omor așa repede și pe ăsta.

    1. Samsung am pe MacBook-ul din 2008. Încă funcționează bine, ce-i drept, se înfierbântă, dar în rest n-am avut probleme. Am folosit mult timp și câteva HDD-uri Fujitsu în rack-urile proprii, unul dintre acestea, de 160 GB, luând chiar și câteva trânte serioase. N-am avut probleme și chiar m-am mirat. Totuși, după cum am spus și în articol, am eu o slăbiciune pentru Seagate, că Seagate a fost primul Hard Disk cu care am avut de-a face și m-a ținut mult timp după moartea PC-ului.
      Am avut și Western Digital, dar, se pare, le-am nimerit pe cele mai proaste. Unul de 3.5 l-am trimis, împachetat așa cum se împachetează un HDD, lui @mrpfn. A ajuns bibelou. Altul îl mai am pe aici, e de 2.5 și o vreme l-am folosit pentru backup, dar are o viteză de scriere execrabilă.
      Presupun că următorul Hard Disk pe care-l voi cumpăra va fi Hitachi, că n-am avut și-s curios cum se prezintă, dar mai aștept și alte păreri.

    2. Din partea mea, HDD-ul poate să fie fabricat și de uzinele Dacia atât timp cât își face treaba.

    3. Prietene,eu am Samsung vechi de 10 ani și rulează perfect. Recunoști că l ai scăpat pe jos,dar dă-l naibii că oricum se încingea. Dar ce făceai? Stateai cu mana pe el non stop,wtf. Toate hardurile se încing,depinde și ce jucai sau ce făceai in momentul ăla. Hardurile de la Samsung sunt cele mai bune. Dacă tu preferi WD,este alegerea ta. Eu am avut numai probleme cu wd,deși alea de la caviar Black chiar sunt bune,dar tot Samsung rămâne la putere și nu și-l permite oricine.

  2. wd blue/ black. green sunt proaste din constructie, toshiba n-au nicio treaba mi-au crapat doua dupa jumatate de an.
    seagate am folosit doar pe hdd extern si au cam… picat!

    1. Ciudat să aud asta de la tine. Ultima oară când am vorbit pe tema asta era foarte mulțumit de WD, le recomandai în stânga și-n dreapta…

  3. Am in laptop hardul cu care lam cumparat acum 3,8 ani „Model: Hitachi HTS545032B9A300 ATA Device” dat copy-paste din Auslogics Bootspeed, am carat laptopul cu mine peste tot unde m-am dus, am pus pe el tot felul de jocuri, chair si asa zisul distrugator de pc-uri GTA Vice City, tin pe el el o gramada de chestii, muzica, filme, PSD-uri, etc… Imi mai „bat ciocanitorile” in el, il defragmentez cand imi mai aduc aminte sa o fac, si isi revine. Sunt multumit de el, si daca va fi sa fac un upgrade as trece la Samsung, sau Western Digital.

  4. Unde sunt HDD-urile de altadata. Am pe PC-ul meu la servici un WD de 80 GB care merge 9 ore pe zi 5 zile pe saptamana din 2002 fara probleme.
    Oricum as alege WD.

    1. Paul, depinde foarte mult și ce se lucrează la calculatorul în care este montat respectivul HDD. Nu-i totuna sa fie folosit pentru a rula sistemul de operare, cu a scrie constant date pe el la viteza maxima de scriere.

  5. Eu am luat primul calc prin 2006 cu un hard-disk HITACHI de 80 de giga pe care in 2010 l-am folosit in configuratia hardware a noului computer si chiar si in ziua de azi il folosesc fara probleme alaturi de un seagate de 250 de giga.Sunt chiar surpeins de rezistenta lui

  6. Folosesc un Seagate de 160 Gb pe care am instalat sistemul de operare si un WD de 1 Tb pentru stocare date. Seagate ala are numai vreo 5 anisori si pare destul de vioi, nu da inca semne ca ar vrea sa se pensioneze. E posibil sa fi fost una dintre ultimele generatii Seagate de calitate. :D
    Oricum, eu prefer Western Digital. Hitachi n-am folosit niciodata asa ca nu ma pot exprima in privinta calitatii acestora. De altfel, la o privire mai atenta asupra articolului original, se observa ca Hitachi au fost utilizate, in medie, doar 2 ani in timp de WD-urile aproape 5 ani. Din experienta mea HDD-urile incep sa dea semne de oboseala dupa 3 ani asa ca, din punctul asta de vedere, nu mi se par foarte convingatoare rezultatele publicate de baietii cu pricina. ;)

  7. in unitate am seagate si wd, special alese de 5400 rpm ca sa aiba o viata mai lunga. sunt puse la treaba de 1 si respectiv 2 ani, dar cred ca o sa mearga fara probleme inca multi ani. la hdd-urile pt. stocat chestii nu prea conteaza viteza, iar pt. windows am un SSD. in ultimii ani am avut un samsung extern, greu cat un bolovan, scapat pe jos o singura data, dar inca merge, pe la un prieten. toshiba de 2.5′ la fel, scapat pe jos + voleu cu piciorul din greseala, inca merge, la un alt prieten. wd ala ce zici ca-i biblie, scapat pe jos, caput. un alt wd 2.5′ la fel, plin de bud-uri. in general toate WD-urile externe mi-au facut figuri, asa ca m-am reorientat spre seagate. astept sa vina ziua cand vom vedea HDD-uri de 20 TB, sa am unul si atat.

  8. Personal am utilizat si utilizez „Samsung Barracuda”, nu mi-au crapat niciodata. Am fost foarte multumit de acestea, nu se incalzeau, si este destul de silentios.

    Logic ca si pretul era ceva mai piperat, dar pentru mine nu a contat pretul, ci sa fie silentios, si sa tina cat mai mult.

  9. Am un wd elements 1Tb de ceva timp aproape 5 ani cu alimentare la usb e un hdd 2,5. A primit cateva caderi de la 1.5m de vreo 3 ori s-a crapat carcasa ba chiar a tasnit din cutiuta lui l-am asmblat si vreau sa va spun ca a mers si merge inca. Nu il folosesc industrial ca nu e principala mea ocupatie dar faptul ca a rezistat la lovituri a fost impresionant. nu se incalzeste si nici zgomot nu face asa ca…….anul trecut am mai luat unul tot alimentare usb si 3.0 . Personal cred ca wd e calea pentru cei care sunt moderati si nu cauta viteze si alte smecherii.

  10. Mie stiti ce-mi place? Desi seagate sunt cele mai proaste, daca va uitati in graficele de mai sus si cititi si tutorialul, o sa observati ca sunt cele mai folsite. De ce? De proaste ce sunt? Cati bani ti-ai luat colegu sa publici acest articol? Cu tine ori nu au vrut sa lucreze cei de la seagate? :)))

    1. Dacă-ți spun câți bani am primit va trebui să te ucid. Glumes. Va trebui să te ucid oricum. Iar glumesc, desigur! Am spus din al 3-lea rând că prefer Seagate, ori asta elimină din start șantajul și de asemenea și posibilitatea ca cineva să mă fi plătit să spun că Seagate sun proaste, sau ție îți spune altceva logica?

      Totuși, sunt măgulit că mă crezi atât de influent să pot șantaja Seagate, sau să primesc bani pentru a spune că, conform testelor, alte HDD-uri sunt mai bune. :)

  11. primul meu calculator l-am luat prin ’96 cu un hdd wd de 6,2 gb, ca toti imi ziceu ca nu am ce face cu un hdd atat de imens… hdd nu mi-a facut probleme, iar acum folosesc un hdd toshiba de 500gb si e ok. durata de viatza a hdd din articol mi se pare exagerat de mica, probabil la o folosire intensa…. altfel ar tb sa apelam prea mult la garantzie, care e doi ani. plus ierarhia mi se pare total aiurea, cred ca e aproximativ totul intamplator si depinde de cine a fost comandat acel top… precis de castigator,

  12. Buna tuturor.Inainte de toate vreu sa specific ca sunt fan seagate de la primul PC si vreau sa spun doar ca in contra a ceea ce se spune despre ele ca sunt slabe e doar o alta parere.Eu am un Seagate Barracuda 500GB ,3.5,7200RM de pe un pc din 2007 si tin sa va spun ca si acum merge foarte bine,tinand cont ca a fost forjat cu formatari,jocuri rulate la maxim,am si scapat unitatea cea veche de vreo 2 sau 3 ori din brate pe jos si nu in ultimul rand hardul a trecut cu formatari si forjari in 3 calculatoare diferite si acum e in pc parintilor mei.Deci nu pot sa spun nimic in contra altelor marci dar tin sa spun ca seagate nu ma dezamagit niciodata.In noul meu pc am tot seagate de 1 TB,din 2011 si nu am nici o problema cu el si acum as vrea sa achizitionez unul nou de 2 sau 3 TB,pentru ca mi-e plin cel de 1 TB si cred ca tot la seagate recurg ,in ciuda argumentelor contrarii,doar ca am niste dubii in privinta de a cumpara interior sau exterior,M-ar interesa opinii.Cel exterior l-as lua doar pentru ca vreau sa il conectez si la tv si sa salvez de cate ori am nevoie de pe un laptop.

  13. Singurul comentariu pertinent de aici este al lui emil dar de atunci a mai trecut timpul. Cele mai proaste HDD-uri sunt WD Blue care pica silențios după 3 ani pentru că WD are viteza mai mare de citire decât Seagate care este mai bun la aceeași capacitate decât WD doar pentru stocare de date. Cele mai solide în timp sunt HGST care provin din Hitachi plus Seagate si sunt pentru cine are bani. HGST au apărut din nevoia de a „salva” HDD-urile din fața asaltului SSD-urilor și se folosesc în mediul enterprise. HGST sunt urmașele HDD-urilor de 15000 de rpm din servere cărora li s-a redus viteza la 7200 și au în interior atmosferă de gaze rare pentru capacități mari de peste 6TB. Utilizate în desktop au un mtbf de peste 3 milioane de ore. Mai bine cumpărați Seagate de 2 TB că oricum peste 5 ani va apărea altceva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.