Mi-a luat aproape un an să-l montez, că de fiecare dată când aș fi avut timp de el mai găseam câte o scuză nouă pentru a mai recupera niște episoade din Bates Motel: ba n-aveam cutie, ba izolant, ba ventilator la 220V. Ieri am zis că ori îl asamblez cu ce am, ori la tomberon… Și l-am montat.
Am folosit tot cutia făcută de Ștefan, însă am renunțat la talpa metalică pe care aveam de gând să o folosesc ca suport. Leațurile de sprijin ale bobinei le-am fixat cu lipici și n-am mai izolat termic în nici un fel, deși în primele-i 10 minute de funcționare l-am pândit cu stingătorul auto pregătit de acțiune.
Bobina se încălzește, însă nicidecum într-atât de mult pe cât am estimat eu la verificarea ei (parcă v-am spus că primul set comandat a sosit cu transformatorul defect), îmi făceam griji degeaba.
Am mai renunțat și la ventilatorul axial la 220V achiziționat special pentru el. I-am montat, în schimb, ventilatorul din sursa de alimentare, înlocuit cu unul dintre CML-uri. Pentru alimentare sa am folosit un transformator de 12V (pe care l-am scos din cutia originală pentru că se încălzea destul de tare.
Pentru fixarea elementelor componente și a cablurilor am preferat holșuruburi, iar acolo unde nu s-au putut folosi am apelat la lipici, pe care l-am folosit fără zgârcenie și simț estetic. A ieșit ceea ce vedeți în galeria inferioară.
După cum se vede, am renunțat și la întreruptorul comandat inițial, care deși a rămas montat, este doar de ornament (am găsit la Dedeman un cablu de veioză cu întreruptor și l-am folosit pe acela).
În funcționare se aude doar bâzâitul bobinei, nimic mai mult, și emană un miros metalic, specific, asemănător celui de după o furtună cu intense descărcări electrice. Mirosul produs în funcțiune e înțepător și mă duce cu gândul la clor și apă oxigenată.
L-am folosit doar azi și ieri, în reprize de 15 minute, urmate de o aerisire timp de 1-2 ore a camerei.
Nu știu dacă elimină mirosurile neplăcute, n-am simțit nimic ciudat mai ales că cel produs de bobină e înțepător iar dormitorul îl aerisim zilnic timp de câteva ore, dar vom vedea dacă în 2-3 săptămâni de uz zilnic mai reapar petele alea mici de mucegai care tot reapar pe peretele exterior și de care n-am reușit nicicum să scap folosind chimicale de tot felul.
Felicitări. Mă întreb dacă ai fi putut folosi (și canibaliza) o sursă ATX cu buton on/off în loc de cablu cu întrerupător, buton, ventilator, de-astea. Cred că scoasă din carcasă și cu spatele (alimentarea, ieșind din cutie ar fi avut loc. Bine, ar fi trebuit tunse nițel cablurile.
Ce lipici folosești?
Am o singură sursă și vreau să fac asta, aștept celelalte componente.
Folosesc Bison. Cablurile le-am lăsat asa cum sunt deoarece cutia e prea mare și vreau să le mut în una mai mică, așa ca asta, iar lipiciul se desprinde fără urmă de pe cabluri.
Te-ar ajuta o sursă atipică? E veche dar funcțională.
https://ibb.co/hnnFBF
Ce înălțime are?
26x10x4 cm. Volumul utilizabil (fără partea cu ventilatorul) are 18x10x4.
Petele de care vorbiti sint rezultatul unei punti termice in alcatuirea locuintei. Nu vor putea fi inlaturate decit prin termoizolare exterioara. Daca aveti vreun prieten absolvent in Lacul Tei, intrebati-l caci a invatat la fizica constructiilor! Si nu itati ca mucegaiul e o ciuperca ce se inmulteste prin spori. Succes!
Dezavantajele ozonului
Ca orice oxidant, ozon are și părţi negative, care apar la utilizarea abuzivă:
degradează materialele.
poate afecta persoane, animale de companie, plante.
oxidează materiale.
Acestea sunt cele trei elemente foarte „negative”.
Toţi oxidanții au aceleași efecte „negative” dacă sunt folosiţi în mod necorespunzător. Punerea corectă în aplicare este esențială pentru obținerea de rezultate deosebite în procesele dumneavoastră.
Ozon este o moleculă instabilă care se schimbă rapid înapoi la oxigen. În aer se descompune (are jumătate de viață) in 20-60 minute, în funcție de temperatura și umiditatea aerului ambiant. Perioada de înjumătățire în apă curată este de aproximativ aceeași.
Notă: calitatea, temperatura, pH-ul și apa vor afecta timpul de înjumătățire.
Ozonul nu poate fi stocat sau transportat, ci trebuie să fie generat. Acest lucru necesită echipamente de generare de ozon. Ar fi ideal dacă stratul de ozon ar putea fi ambalat și la fața locului livrat, dar nu se poate.
Expunerea indelungata la ozon(vezi cei care lucreaza la xerox)-poate produce cancer.
Ai nevoie de un generator de ioni negativi in casa si ai atmosfera de munte.
Pentru mucegai sunt alte solutii.
Crede-mă, cunosc mult mai multe despre Ozon decât ceea ce mi-ai dat cu copy & paste de pe site-ul unui comerciant de generatoare de ozon.
Pentru mucegai întotdeauna sunt alte soluții, mie mi-a mai rămas una: să dărâm blocul și să construiesc altul. Sau să mă mut.
Impotriva mucegai
Apa oxigenata …. ieftin
Otet ….. ieftin
Bicarbonat de sodiu …. ieftin
Ulei esential de Tea Tree , 10 – 20 picaturi …… 8 lei sticlita
Se face o mixtura se pune in pulverizator … good luck
Cu bicarbonatul e probata si are „remanenta „peste 6 luni …
Spuneti-mi, va rog, cum din ce e facut tubul de descarcare? Cum l-ati realizat?
@Beatrice acest blog are peste un an ,posibil sa nu primesti raspuns :)
(trebuie sa ne mai uitam si la data inainte de a posta)
Se cumpără de pe internet
Beatrice scrie un e-maîl la cristidoro@gmail.com și Îți trimit doua poze și ți spun și Cum se confecționează. Se poate și cu plasa din aluminiu peste tub de sticla dar cum este aici cu bobinaj.