Au trecut două luni de la nefericitul accident, două luni în care Galaxy S4 a fost colegul și totodată secretarul meu, substituindu-l în funcție pe robustul Redmi 1S care a fost cedat Oanei, dar nu înainte de a fi pregătit pentru a supraviețui misiunii sinucigașe cu care a fost însărcinat.
S-a scurs suficient timp pentru a cunoaște S4-le cu bune și rele și, în ciuda faptului că nu vorbim despre un telefon actual, consider că ceea ce vă voi spune în continuare vă va putea fi de folos la achiziționarea următorului smartphone. Să purcedem!
Dacă ținem cont de prețul său actual, cel de 1400 de lei, aș putea spune despre Samsung Galaxy S4 I9515 că e un telefon modest și sunt convins că niciun posesor sincer al acestuia nu mă va contrazice ci din contră, unii chiar ar putea spune că-s indulgent.
Galaxy S4 are un procesor rapid și suficientă memorie RAM pentru a face față cu brio celor mai complexe sarcini și aplicații actuale, dar autonomia are foarte mult de suferit și aceste dotări nu te scutesc de lag deși te-ai fi așteptat la asta.
Apropo de memoria RAM, că tot e la modă să vorbim despre acest aspect, cantitatea dublă a acesteia comparativ cu cea a Redmi 1S nu face nicio diferență la rularea jocurilor și aplicațiilor, Android fiind un sistem de operare suficient de inteligent încât să se descurce și cu 1 GB de memorie RAM. Dacă pe Redmi aveam constant liberi circa 200 MB, pe S4 am în jur 700 MB.
Pe niciunul dintre ele n-am reușit să umplu memoria RAM în utilizarea normală ci doar în teste, și vă spun toate acestea deoarece se profită mult de cantitatea de memorie RAM pentru a promova acest tip de dispozitive deși ea joacă un rol mai puțin important atunci când vorbim de o cantitate superioară a 1GB, situații în care doar CPU-ul și GPU-ul fac diferența.
Calitatea convorbirii e cu mult sub ceea ce oferă Redmi 1S, un telefon la jumătate de preț, iar funcția de atenuare a zgomotelor ambientale lasă foarte mult de dorit. De exemplu, într-o seară am abandonat o conferință făcută de pe Galaxy S4 prin având funcția handsfree activată (difuzor) deoarece interlocutorul avea dificultăți în a ne auzi pe cei care vorbeam în apropierea S4-ului, reluând conversația în același mod folosind Redmi 1S. În plus, de foarte multe ori mi s-a întâmplat ca interlocutorul să mă roage să dezactivez funcția handsfree și să vorbesc mai aproape de telefon deși aceasta nu era activată iar eu îl țineam în poziția corectă.
E posibil ca problemele referitoare la calitatea apelurilor să-și aibă rădăcinile în Android 5.0.1, nu exculd, dar asta nu este deloc o scuză și nici nu-l face un telefon mai bun.
Mi s-a întâmplat de mai multe ori să efectuez un apel și să nu fiu auzit de către interlocutor. În aceste situații repornirea telefonului fiind singura „soluție” care funcționa.
Chestia hazlie e că prima dată mi s-a întâmplat la pescuit și eu puneam problema pe seama rețelei DIGI, dar prietenul cu care pescuiam mi-a sugerat să-l repornesc, că și lui i s-a întâmplat și aproape întotdeauna se rezolva. Și nu se întâmplă doar pe Lollipop. Prietenul menționat folosește 4.4.2 pe S4, că n-a făcut upgrade la Lollipop tocmai fiindcă eu nu i-am recomandat să o facă.
Galaxy S4 stă mai prost și cu semnalul 3G comparativ cu Redmi 1S. Dacă cu cel de-al doilea nu aveam probleme în a efectua apeluri din orice loc al locuinței, cu S4 am marcate câteva „locuri fierbinți” spre care mă îndrept atunci când telefonul sună ori intenționez să efectuez un apel.
De problema despre care v-am vorbit aici încă n-am scăpat, o ignor pur și simplu.
Chiar dacă atunci când foloseam Redmi-ul puneam asta pe seama memoriei RAM, «înghețările» ecranului ale S4 nu știu pe seama cărui aspect să le pun. Când ți-e lumea mai dragă ecranul îngheață și D-zeu cu mila.
Mi se întâmplă asta foarte des, în special la terminarea apelurilor, ecranul afișând aplicația telefon timp de cel puțin 5 secunde, uneori chiar mai mult. Toate aplicațiile, fără excepție, mi-au făcut această figură neplăcută și e incredibil de frustrantă, la fel de frustrantă ca lag-ul omniprezent.
Concluzii și sfaturi de ținut cont pentru viitoare achiziții
Liviu Mihai are dreptate când spune că specificațiile tehnice reprezintă o momeală pe care mulți dintre noi o mușcăm în momentul achiziționării unui nou smartphone, o momeală pe care încă nu ne-am obișnuit să o ignorăm deoarece stă în firea noastră să credem putere trebuie neapărat să fie sinonim cu performanță.
Un excedent de putere de calcul nu rezolvă problemele provocate de o proastă dezvoltare a codului aplicațiilor și nici de viciile acestora. Atât memoria RAM cât și procesorul trebuie să garanteze necesarul, tot ce e în plus e degeaba și nu va ajuta niciodată cu nimic. Un smartphone, la fel ca orice alt dispozitiv care funcționează cu ajutorul unui sistem de operare, nu înseamnă doar memorie RAM și procesor, el e format din componente care trebuie să comunice eficient între ele și la timp. Chiar și cel mai performant computer de pe piață va funcționa execrabil fără drivere, aplicații dezvoltate și implementate prost, în grabă, ori incompatibile între ele.
Review-urile sunt bune pentru a vă descrie ceea ce posesorul vede, dar relevanța acestora ar trebui să fie nulă atunci când autorul dă de înțeles că l-a folosit foarte puțin timp. Gândiți-vă la cum priviți fiecare gadget în primele două săptămâni de la achiziționare. Exact! În prima instanță pare nemaipomenit, dar după ce vă obișnuiți cu el începeți să-i identificați (mai) clar deficiențele.
Prin urmare, dacă nu sunteți un devorator de nou, așteptați câteva luni după lansarea unui produs și citiți despre el și altceva decât recenzii. O practică bună este vizitarea forumurilor oficiale de suport; veți găsi în acestea multe informații utile despre dispozitivul care v-a furat inima.
Prețul nu face niciodată diferența. Știu că mulți își achiziționează smartphone-ul pe principiul „Altfel e când pui pe masă un iPhone!”, dar dacă nu vă încadrați în această categorie de consumatori sfatul meu este să deschideți mai întâi ochii, nicidecum portofelul.
Dacă vreți un smartphone bun la un preț just, orientați-vă spre ceva care se comercializează oficial doar în China ori pe o piață în care producătorului nu-i pasă de livrete și tehnologii pentru care pe celălalt țărm al Pacificului ar trebui să cotizeze, dar nu faceți compromisuri când vine vorba de garanție, ci optați întotdeauna pentru achiziționarea de la un importator local sau din UE, care activează sub legile menite să vă protejeze. Niciodată nu ni se va întâmpla tocmai nouă să avem probleme, asta e clar, dar orice măsură de siguranță e binevenită.
Închei amintindu-vă că reclama e sufletul comerțului, dar pentru informarea corectă e important ca aceasta să fie făcută dezinteresat, de proprii clienți. Un alt atu al acesteia: nu umflă prețul!
Telefoane de top dar cu lipsuri.Cum unui astfel de telefon din clasa superioara nu-i pui radio?E cel mai elementar mod de enterteinment de pe piata.Nici S5 si nici S6 nu au asa ceva.Ma mir si eu ca doar nu dau cu parul,da ma intreb Samsung a uitat acest mic detaliu in detrimentul altor aplicatii nefolositoare sau pe care le folosim rar?Mda…e singurul motiv pentru care n-o sa-l cumpar.Punct.
Mie radio-ul FM mi se pare una dintre cele mai inutile chestii la un smartphone. :) Apropo, radio-ul FM nu se rezumă doar la aplicație, e necesar și modului care face posibilă recepționare (componente în plus).
Salut Cristi !
Sunt posesorul unui S4 I9515 pe care l-am achizitionat de 2 luni de la emag , sistemul de operare este identic cu al tau Android 5.0.1 update facut ota in Cehia , husa S-View Flip Cover dar nu am aceasta problema !
Am intampinat o problema chiar dupa ce l-am achizitionat si mai precis dupa 3 saptamani sa blocat o singura data si asta cu versiunea de android cu care a venit 4.4.2 daca nu ma insel , nici acum nu stiu care a fost cauza ce sa zic acum sunt multumit nu am avut probleme cu el de cand am lolipop!
Buna ziua. Detin un S4 i9505 android 4.3 , dispozitivul nu are root …a-si vrea sa-i fac un upgrade la android , cateva sfaturi ? Am incercat cu kies si kies 3 problema este ca am probleme cu el , nu se conecteaza la dispozitiv nicicum . Daca vreau sa-l instalez cu Odin , nu ma prea descurc pt ca nu are root-ul facut. Un link direct sau un replay ar fi de mare folos. Multumesc !
Prin OTA nu ai primit actualizarea la Lollipop?!