Dacă sunteți pasionați de fotografia macro și dispuneți de un aparat foto DSLR, sau cel puțin de unul pe a cărui obiectiv pot fi montate filtre pe filet, ar trebui să aruncați o privire peste filtrele close-up și macro, o alternativă foarte ieftină a tuburilor sau obiectivelor macro.
De exemplu, cele patru filtre close-up din imaginea de mai sus, împreună cu o husă pentru păstrarea și transportarea lor, le-am cumpărat de la FSPOT, un magazin de accesorii foto și video din Cluj, cu doar 59 de lei!
Inițial comandasem unele fabricate de Akira, tot pe 52mm (pentru că voiam să le folosesc pe obiectivul de kit Nikkor AF-S 18-55mm), dar nu erau pe stoc și nici la furnizor, am fost de acord să aștept sosirea din China a celor prezentate astăzi.
Ambalare
Fabricantul chinez nu s-a ostenit foarte tare cu ambalajul, pe care, după cum puteți observa în galeria inferioară, l-a confecționat din cel mai ieftin carton avut l-a dispoziție.
Din fericire, filtrele sunt protejate de către o husa de poliester, așadar au ajuns intacte la mine. Husa nu este altceva decât o curea banală cu buzunare, însă e practică și încape lejer în buzunarul lateral al genții aparatului foto.
Nefiind rigidă, scăpată pe un colț de piatră nu cred că va proteja foarte mult, dar să fim serioși, ce altceva mai poți cere de la un set de filtre care nu te-a costat atât de puțin?!
Filtrele close-up (macro)
Filtrele close-up (macro), în caz că n-ați auzit de așa ceva până acum, sunt practic niște lupe de bună calitate, montate pe rame cu filet de filtre foto. Scopul acestora este acela de a reduce distanța minimă de focalizare a obiectivului, permițând astfel fotografului celui aflat în spatele aparatului de fotografiat să se apropie mai mult de subiect.
Fiind filetate pe ambele părți, deși nu este foarte recomandat să o faceți, filtrele close-up și macro pot fi utilizate împreună, montate unul înaintea celuilalt, obținând astfel un rezultat aproape similar celui obținut cu un filtru cu un indice de mărire egal sumei indicelor tuturor celor montate împreună.
Montând pe obiectiv un filtru clouse-up +4 peste unul de +2, e ca și cum am fi folosit un singur filtru clouse-up cu un indice de mărire de +6.
Având în vedere că vorbim de filtre ieftine, de o calitate redusă, cantitatea de lumină blocată de acestea va fi prea mare dacă le veți utiliza împreună, iar aberațiile cromatice vor fi greu de eliminat la postprocesarea fotografiilor. Utilizate individual, acestea au dat rezultate surpinzătoare ținând cont de faptul că fiecare în parte m-a costat mai puțin de 10 lei.
Diferențele dintre filtrele close-up și macro
Diferențele dintre filtrele close-up sunt marcate de gradația milimetrică a fiecăruia, iar la o utilizare comparativă efectuată greșit, fără a se ține cont de scopul și modul de utilizare a acestora, sunt nesemnificative chiar și comparând filtrul de +2 cu cel de +10.
După cum ați putut observa în galeria superioară, atunci când subiectul (în cazul de față o farfurie cu susan) se află la o distanță destul de mare de obiectiv, diferențele nu sunt foarte vizibile. În schimb, dacă filtrele sunt utilizate corespunzător, acestea pot ajuta la obținerea unor rezultate incredibile. Pentru a vă demonstra de ce sunt în stare filtrele close-up, am fotografiat cu ajutorul acestora diverse chestii aflate în aproape orice casă.
Fotografiile le-am făcut cu aparatul foto Nikon D3100, având filtrele montate pe obiectivul de kit Nikkor AF-S 18-55mm, și au fost făcute în modul Auto al aparatului.
Ca să vă faceți o idee despre cât de mult ajută filtrele close-up, vă pun la dispoziție, mai jos, și cea mai bună fotografie făcută de la aceeași distanță doar cu obiectivul.
Obiectivul de kit n-a putut focaliza mai aproape decât puteți observa în fotografie, dar n-a avut nici un fel de probleme în a focaliza corect, la mai puțin de jumătate din acea distanță, cu ajutorul filtrului macro +10.
De reținut este faptul că pentru rezultate bune (o profunzime mai mare de câmp) este recomandată o diafragmă mult mai închisă, de cel puțin ƒ/8, și crescut timpul de expunere, iar pentru asta, după cum probabil știți deja, veți avea nevoie de foarte multă lumină.
Disponibilitate
Majoritatea magazinelor de accesorii foto vând așa ceva, de la f64.ro la fspot.ro, iar prețurile pornesc de la 49 de lei și crește în funcție de materiale, montura, calitatea și tratamentul aplicat elementului optic.