Când vine vorba de sisteme, accesorii și periferice audio, prefer produsele marca Sony înaintea oricărui alt fabricant. Chiar dacă am și folosesc și produsele altor mărci (de exemplu, dețin două microfoane și un pupitru de mixaj Behringer, o pereche de caști profesionale Sennheiser, etc.), de fiecare dată când am nevoie de ceva nou, caut mai întâi cele care poartă logoul Sony, iar drept dovadă, ieri am mai cumpărat o pereche de căști… Sony.

Sony

E vorba de cele din mijloc, ideale pentru a asculta muzică în timp ce călătorești: ieftine, nici mari, nici mici, nici incomode și nici obositoare la utilizarea îndelungată, cum sunt cele intraauriculare  („dopurile”), de exemplu. Dar mă rog, nu despre asta voiam să vă vorbesc, ci despre inclinația noastră de a cumpăra doar o marcă anume, de a deveni fideli mărcilor.

After Shave

De aproape 8 ani folosesc, cu mici execepții, același after shave balsam, Nivea Sensitive, că e singurul de la care nu mi se irită pielea. Când n-am găsit și-am cumpărat altceva, indiferent cât a costat respectivul balsam, m-am umplut de coșuri mai rău decât la pubertate.

Anti-Perspirant

Tot de ani buni cumpăr doar antiperspirantului Mennen Speed Stick, mai nou în varianta gel, deoarece e singurul dintre cele încercate care nu-mi provoacă mâncărimi nici dacă-l aplic imediat după ce a trecut lama prin zona respectivă, dar și singurul care și-a făcut întotdeauna treaba de dimineața până seara.

Laptop-uri

Primul meu laptop a fost un Toshiba Satellite 2540CDS. A urmat un Toshiba Satelite A50, un Asus F5RL, un HP Compaq nw9440, apoi un HP Compaq 8710w, un MacBook Black 2008, un Acer 5630z și, cel actual, un Asus K55A. De ce credeți că am revenit la Asus?

Dintre toate laptop-urile anterioare, cele mai multe probleme le-am avut cu Asus F5RL. În acea vreme eram genul de utilizator care punea în cârca fabricantului până și problemele raportate de aplicațiile instalate anapoda, toolbar-uri, etc. Da, atât de neștiutor eram! Sunam la serviciul tehnic sau le accesam forumurile de suport pentru orice problemă banală, deoarece, consideram eu, dacă tot am plătit pentru support premium, păi măcar să profit. Și-am profitat! Și de fiecare dată am fost tratat cu amabilitate și înțelegere, iar asta a contat foarte mult pentru mine având în vedere că în perioada în care am fost utilizator Toshiba, aceștia mi-au ignorat cu desăvârșire orice problemă sau întrebare pe care le-o aduceam la cunoștință.

În ciuda faptului că am părăsit barca la următoarea achiziție, în tot acest timp știam că într-o bună zi mă voi întoarce la Asus, și-am revenit și sunt foarte mulțumit.

Telefoane

Într-o vreme eram înnebunit după telefoanele Nokia. Cum apărea un model nou, făceam pe dracu-n patru să-l am și, de regulă, îmi îndeplineam dorința. Am început cu Nokia 5110, am avut chiar și un N-Gage, iar ultimul model deținut a fost N95.

Am avut și primul model de iPhone, dar am renunțat la el în favoarea oricărui smartphone cu Android, iar asta deoarece voiam libertate, voiam să experimentez chestii noi, iar ROM-urile personalizate îmi ofereau fix ce aveam nevoie. Cum Nokia a ignorat Android, așa am am ajuns să devin fan Samsung, marcă a cărei client fidel sunt și în momentul de față.

Încălțăminte

Când aveam vreo 14 ani, mama îmi cumpăra adidași de pe la tarabele din piață. Nu se găseau pe acea vreme mărci precum Nike, Adidas, Rebook, șamd. Erau buni, două, cel mult trei săptămâni, apoi cumpăra alții și gata. La un moment da, când am pus mâna pe primul meu salariu, mi-am cumpărat prima pereche de Nike-uri. I-am folosit timp de 2 ani și, culmea, când mi-am cumpărat următoarea pereche, încă mai puteam ieși cu ei fără a atrage priviri de compasiune. Evident, următoarea pereche a fost tot Nike.

Altele…

Singura apă minerală pe care o beau zilnic e Spring Harghita. Deși bidonul e de 2.5 litri, aceasta rămâne acidulată până la ultima picătură.

La ciocolată altfel stă treaba, că sunt parcă dependent de ciocolată. Îmi plac ROM, Milka, Bounty și Milky Way, dar nu mă dau în lături nici de la altele, însă cei mai mulți bani pe astea patru se duc, de parcă m-am născut cu papilele gustative speciale pentru ele.

Iar lista cu mărci a căror fan sunt ar putea continua, dar mă opresc aici. E suficient.

De ce devenim fideli unei mărci

Eu cred că devenim fideli unei mărci deoarece găsim același lucru atunci când revenim. Da, vă vorbesc de calitate. Eu personal, când am în față ceva nou și pe care nu-l pot testa, parcă ies din zona mea de confort, iar surprizele nu-mi plac, așa-s din fire.

Ieri, de exemplu, m-am învârtit vreo 30 de minute printre rafturi până am ales noile căști Sony (noi pentru mine, desigur). La un moment dat am pus mâna și pe niște JVC-uri și Panasonic, dar m-am reîntors cu ele la raft gândindu-mă ca dacă tot sunt mulțumit de Sony, Sony trebuie să cumpăr și, evident, Sony am cumpărat.

Unde greșesc mărcile pe care le ignorăm

Nu ne permit să experimentăm cu produsele lor înainte de a le cumpăra! În cazul electronicelor, de exemplu, decizia ta poate fi influențată doar de către review-urile citite, de recomandările prietenilor și de specificațiile tehnice.

Sunt mii de produse care, la fel ca și pantofii, trebuiesc probate înainte de a fi cumpărate. Chiar ieri, stând în fața rafturilor, mă gândeam că-s tare frumos ambalate căștile în cutie și par chiar valoroase în „acvariile anti-furt”, dar gândul că aș putea fi nemulțumit de ele odată ajuns acasă, m-a descurajat și m-a determinat să le cumpăr pe cele cu care credeam că merg la sigur! Poate n-am făcut cea mai bună alegere, poate JVC-urile erau mai bune, poate Panasonic erau cele care m-ar fi uimit, dar n-am de unde să știu asta. Tot ce știu e că sunt mulțumit de noile mele căști Sony și punct, timp în care ceilalți fabricanți au pierdut un posibil cumpărător.

Voi sunteți fideli unei mărci anume? De ce?

5 comentarii
  1. Nu sunt fidel unei marci anume mai ales ca nu intotdeauna ai bugetul respectiv pentru a ramane fidel oricarei aparitii noi in domeniu. Lista ta destul de lunga… :)

  2. Suntem fideli anumitor branduri deoarece produsele lor „se muleaza” perfect pe cerintele noastre. Stiind ca am fost multumiti o data, slabe sanse sa fim dezamagiti la o a 2-a incercare. Eu unul sunt deschis la nou, insa cand sunt fixat pe un animit brand….pe ala raman :). Spre exemplu incaltamintea sport de la nike… ca si tine de altfel :D

  3. Ma cheama Sorin… buna Sorin… si sunt dependent de marca X… si noi, si noi, de aceea ne aflam in cercul anonimilor dependenti de o anumita marca, ca sa ne impartasesti din experienta ta…
    Scenariul e pur fantezist, si folosindu-ma de termenul „atasament”, atasamentul deci fata de o anumita marca se creeaza pe baza unei experiente pozitive, atasamentul se poate „instala” intr-un timp mai indelungat sau mai scurt, si e greu de trecut peste aceasta legatura subtila atunci cand este necesara achizitionarea unui produs. In ziua de azi pana si alegerea unui maus nu mai e o treaba ata de simpla, fiind necesare cautari indelungi printre opiniile diversificate a celor ce-si dau cu parerea, respectiv review-uri, opinii, teste la modul profesional. Astfel ca de cele mai multe ori, alegerea viitorului produs se indreapta catre acelasi producator. Cam asta ar fi parerea mea.
    Personal imi plac si folosesc tastaturi Logitech, imprimante cu jet Epson, telefon Huawei Ascent P6 (primul meu smart, cumparat abia de o saptamana), laptop Acer. Fiecare marca, si fiecare produs are si calitati dar si rateruri (cateodata jenante), balanta inclinand in functie de criteriile dorite pentru noul produs, posibil fiind ca partile mai putin bune sa nu conteze chiar asa de mult. Ca si paranteza, eu nu suport laptopurile Asus din cauza amplasarii total neinspirate a tastelor sageti, altfel sint ok din toate punctele de vedere, tastatura fiind un criteriu eliminatoriu de alegere.

  4. Faima – se spune în popor – se duce mai cu sârg din gură în gură, decât cuvântul din scriptură.

    Fidelitatea, înainte de toate – chit că ne place sau nu, chit că recunoaştem sau nu – este un atribut al societăţii, impus – mai cu de-a sila decât cu mila – strict la nivelul subliminal al cerebelului. Astfel încât, mintiuca noastră întortocheată şi confuză găseşte un anumit factor de confort în această devoţiune faţă de o persoană (sau mai multe), faţă de o marcă (înregistrată sau contrafăcută), faţă de un nume (cunoscut sau recunoscut). Omul are nevoie, dincolo de orice aspiraţie spre libertate, de o zonă de confort: aşa-numitul spaţiu personal. Un mic univers în care, de-a lungul anilor, a agonisit cu înverşunare spirituală şi rigoare ştiinţifică, mai multe mulţimi de artefacte, cu valori recunoscute drept intrinsece. Alegerile – şi o spun cu părere de rău – nu sunt decât arareori subiective, cel mai adesea lăsându-ne impresionaţi şi direct influenţaţi – cu avântul remarcabil al gloatei – de opiniile uneori îndreptăţite, alteori de-a dreptul (ad)mirabile ale unor oameni care au avut şansa de a testa (uneori chiar pe bune şi nu doar de amorul publicităţii) produsele respective. Ce va să însemne oare acest lucru? Că nu avem liberul arbitru nici măcar în propriile noastre alegeri? Că părerea altora contează mai mult decât intuiţia proprie? Prefer să nu răspund – în numele nimănui – la aceste întrebări capcană; ba chiar mai mult, dacă sunteţi dintre cei temerari, vă conjur să găsiţi singuri răspunsul cel potrivit. Aşadar, arealul în care ne desfăşurăm diversele activităţi trebuie să fie unul care să asigure un aport semnificativ de siguranţă a fiabilităţii şi eficacităţii. Poate e un blestem această stare de dependenţă consimţită şi consfinţită; cum, de altminteri, la fel de bine poate să fie o cale înspre regăsirea sinelui şi dezvoltarea personalităţii. Dacă ar fi să mă întrebaţi pe mine, aş recunoaşte că, deşi copleşiţi de tumultul gregar, la urma urmei, această apetenţă şi fidelitate ţin de o dezvoltare pur individuală. Să avem totuşi în vedere măsura bunului simţ şi să nu ne lăsăm pradă parabolei evidenţiate cu atâta impact vizual în filmul „Branded”.

    P.S. – Ce-mi place?! Le amintesc doar cele semnificative: cei trei „N” (Nikon, Nokia, Nivea), Google, Humanitas, Paler, Marquez şi… cam atât. Restul sunt bune şi ele, dar la grămadă şi fără prea multă… socoteală ori consecvenţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.