La două zile după ce a fost lansată, am instalat și eu Fedora 20 Heisenbug pentru a-i cunoaște principalele noutăți. Nu sunt fan Fedora, ultima versiune a acestei distribuții pe care am avut-o instalată în PC fiind Spherical Cow (18), din punctul meu de vedere una dintre cele mai proaste din toate timpurile.

Fedora 20

Fedora 20 Heisenbug, pe lângă faptul că poate fi instalată în arhitecturi ARM (un lucru bun, dar care nu mă interesează personal), nu prezintă foarte multe noutăți importante la nivel de aplicații și interfață. În schimb, este cea mai stabilă distribuție Linux încercată anul acesta.

Prima dată am instalat Fedora 20 într-o mașina virtuală, folosind în acest scop imaginea ISO a unui Live CD (DVD) x86-64, cu toate că îmi place să testez distribuțiile Linux direct în laptop-ul personal pentru a cunoaște din prima clipă posibilele incompatibilități hardware, de data asta am procedat altfel, pentru a putea realiza screenshot-uri pe toată durata instalării și configurării inițiale; lucru pe care, de altfel, l-am și făcut.

Nu știu dacă e vorba de ceva nou, specific versiunii 20, însă noul asistent de instalare îmi place mult mai mult decât cel anterior. Este mult mai simplu și intuitiv și, spre diferență de cel anterior, nu te mai întreabă „câte-n lună și-n stele”. Alegi Hard Disk-ul (sau partiția) în care dorești să instalezi, apoi poți pleca din fața PC-ului. Parola pentru Root și crearea unui utilizator nou pot să aștepte până la finalizarea instalării.

Gnome 3.10 continuă să-mi displacă. Știu că mulți utilizatori Linux sunt fani acestuia, dar eu l-aș da oricând la schimb pe Gnome 2, KDE sau XFCE. Nu știu de ce, dar pur și simplu mi-e incomod să lucrez cu el. Mai mult, nu-mi place deloc latura superioară a ferestrelor. E foarte lată și consider că acel spațiu ar putea fi ocupat de informații cu adevărat importante.

Fedora 20-2013-12-18-22-48-49

Consumul de resurse, deși se află în limita normalului, îmi pare oarecum destul de măricel comparativ cu avut de alte distribuții Linux actuale (6-700 MB RAM doar SO), dar dacă aveți un sistem cu o vechime inferioară a 2 ani, acesta n-ar trebui să reprezinte o problemă.

Fedora 20-2013-12-19-09-22-37

Spre diferență de experiențele avute cu Ubuntu 13.10, Linux Mint 16, Debian 7.3 și openSUSE 13.1, în Fedora 20 n-am avut ocazia să văd nici o eroare, nici măcar un proces care să se închidă pe neașteptate. Totul rulează perfect, așa cum ar fi trebui să se întâmple în toate distribuțiile Linux actuale. După ce am instalat Fedora 20 Heisenbug, inclusiv au dispărut incompatibilitățile hardware care încă îmi dau serioase bătăi de cap în celelalte distribuții.

În concluzie, dacă doriți altceva decât Ubuntu, vă recomand să instalați Fedora 20. Are tot ceea ce ați putea necesita în calculatorul personal și nu numai. Din punctul meu de vedere, repet, aceasta este cea mai reușită distribuție Linux din 2013!

4 comentarii
  1. Salut, urmaresc blogul tău, spui lucruri interesante şi de interes general, ceea ce-i bine. M-ar interesa să poţi face şi un articol în care să compari efectiv distribuţiile Linux. Spun asta, pentru că acum, rulez Ubuntu 13.10, şi nu sunt mulţumit din mai multe puncte de vedere, iar cel mai agasant este faptul că aplicaţiile au un timp de deschidere destul de mare, ceea ce nu mi se pare normal având în vedere că deţin un laptop recent (Dell N7010, cu i5 şi 4G de ram). O altă problemă este că la aproape toate sesiunile de lucru, îmi dă cel puţin o eroare. L-am înstalat de 3 ori, şi la fel de fiecare dată. La descărcarea pachetelor de Update, de fiecare dată trebuie să o fac de cel puţin 2 ori, pentru că îmi spune că apare o eroare la descărcare… Ce să zic, poate-i laptopul meu de vină, sau poate nu…

  2. Salut cristian , am incercat fedora dar imi displace gnome, cu toate ca e mult mai stabil ca ubuntu 13.10 nu pot lucra pe el ca nu are comenzile ca ubuntu si multe alte necesitatii .Nu cumva sti cum pot face de pe fedora un usb cu windows 8 ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.