Lucrând la securizarea serverului unui client, la un moment dat a trebuit să adaug un depozit PPA fără de care n-aș fi putut continua. După adăugarea și validarea lui, am executat, ca de obicei, tradiționala apt-get update, ocazie cu care am aflat că un depozit existent care a fost închis între timp.
Nu mesajul „Failed to fetch…” este cel enervant, ci încercările repetate ale Ubuntu de a-l contacta și obține de la el lista pachetelor găzduite, ceea ce face ca fiecare operație de instalare sau dezinstalare să necesite exagerat de mult timp pentru efectuare.
N-am mai eliminat PPA-uri, cred, de prin 2005 – 2007, când făceam primii pași cu Ubuntu și, între noi fie vorba, de entuziasmat ce eram nu acordam suficientă atenție niciunei comenzi executate în terminal.
În fine, dacă folosiți, veți folosi ori veți avea vreodată de-a face cu Ubuntu și/sau o derivată a acestuia și vedeți acest mesaj, instalați ppa-purge:
sudo apt-get install ppa-purge
Iar pentru eliminarea depozitului problematic, după instalarea ppa-purge, executați comanda:
sudo ppa-purge ppa:numeppa
De exemplu, pentru a elimina din sistem PPA-ul ppa:mc3man/trusty-media, comanva va fi:
sudo ppa-purge ppa:mc3man/trusty-media
Nu recurgeți la –remove deoarece curăță doar parțial, iar ceea ce vă doriți de la un depozit inexistent e să dispară complet, pentru totdeauna.
ppa-purge este un program sigur care isi face treaba fara prea mari batai de cap. Se poate utiliza si „sudo add-apt-repository –remove ppa:cum_il_cheama/ppa”.
Frumusetea depozitelor de programe este cand ajungi sa le dai prioritati, concret sa ceri instalarea dintr-un depozit si nu din altul. Sau sa blochezi instalarea unui program pe viitor. Apoi pasul urmator este compilarea programelor din sursa.