De ce dormim?

Posted on Actualizat în #somnul

Bine, bine, dormim pentru a ne „reîncărca bateriile”, dar de ce nu hibernăm, de exemplu, cum fac alte vietăți?!? La prima vedere, o întrebare cât se poate de simplă, dar totodată suficient de complicată pentru oamenii de știință, care n-au descoperit încă răspunsul cu care să fie toți de acord. Somnul, chiar dacă excludem capacitatea de a visa, rămâne un mecanism complex.

dormim

Un studiu realizat recent de cercetători și publicat în revista Science, demonstrează că în timpul somnului creierul funcționează precum o stație de reciclare, eliminând toxinele reziduale acumulate pe parcursul unei zile solicitante din punct de vedere intelectual.

De asemenea, studiul evidențiază și faptul că celulele cerebrale se micșorează cu 40% în timpul somnului, pentru a mări spațiile dintre neuroni, permițând în acest fel „spălarea creierului” de către lichidului cefalorahidian.

„Deșeurile”, cum le-au numit cercetătorii, sunt distruse de către sistemul glimfatic în timpul somnului. Acesta, în cazul rozătoarelor a căror creiere au fost monitorizate pe durata studiului, era de 10 ori mai activ atunci când acestea dormeau.

Dacă „deșeurile” n-ar fi eliminate în timpul somnului de către sistemul glimfatic, boli precum Alzheimer și Parkinson, caracterizate prin acumularea depozitelor de proteine vătămătoare pentru creier, ar fi imposibil de evitat.

Creierul, despre care știm că consumă 20% din energia totală a corpului, conform altui studiu realizat de Daniel F. Kripke, are nevoie de 6,5 ore de somn/zi pentru a completa procesul despre care am vorbit mai devreme, iar această ipoteză vine în sprijinul rezultatelor altui studiu, realizat timp de 6 ani pe un eșantion de peste un milion de persoane, conform căruia, indivizii care dormeau între 6 și 7 ore/zi, aveau un indice de mortalitate mai scăzut decât cei care dormeau mai puțin 6 ore și mai mult de 8 ore/zi.

O altă descoperire făcută, demonstrează că persoanele care luau pastile pentru a dormi, erau mai expuse riscului de deces decât cele care suferă de insomnie. În plus, prin studiul citat, s-a demonstrat și că insomnia nu este lipsa somnului, cum se credea, ci un simptom al depresiei.

sursa | NYTimes.com

5 comentarii
  1. Perioada somnului este benefica pentru creier pentru ca atunci functioneaza mecanismul de epurare (purjare) si elimina SPAM-ul acumulat pe parcursul zilelor care sint din ce in ce mai ciudate. Si asta este un lucru cat se poate de bun, fiind „programat” corect de catre mama-natura sa elimine informatiile nedorite care se acumuleaza vrand-nevrand. Daca si (cel mai folosit!) sistem de operare s-ar petrece tot asa, cat de bine ar fi, doar ca realitatea este alta, ce natura a perfectionat in milioane de ani, nu poate sa faca nice cea mai tare firma in citiva ani. Va rog sa luati in serios ironia strecurata bine-intentionat printre randurile de mai sus.
    Un documentar foarte interesant pe care l-am urmarit, fiind o mare surpriza pentru cercetatori, a fost mecanismul de economisire al energiei de la colibri, da, micuta pasare care are o inimioara si mai mica si care bate incredibil de rapid, o pasare care are un consum energetic atat de ridicat, incat are nevoie sa se hraneasca aproape incontinuu. Si atunci, in perioada somnului ce se petrece?! Surpriza a fost ca in timpul somnului intra intr-o stare foarte apropiata de cea de hibernare, stare in care isi reduce aproape complet functiile vitale. Interesant e ca acest mecanism functioneaza zi de zi, si pe perioade relativ scurte de timp, vis-a-vis de hibernarea ursilor.

  2. Dorm maxim 6 ore în timpul săptămânii.. Media ar fi de 5h,30m. În weekend, recunosc, s-a întâmplat să dorm chiar și 9, 10 ore, dar nu în fiecare dată. Când am planificată câte o plimbare prin alte orașe, mă ridic din pat după aproximativ 8 ore.
    Am avut luni bune în care dormeam doar 4 ore, sau uneori câte 5 ore somn la câte 35.. 36 ore treaz. Momentan, mi-am mai revenit cu programul de la serviciu, cu școala, dar la 6 dimineața sunt în picioare, iar acum e 12 fără câteva minute și nici măcar nu m-am pregătit să mă bag la somn..
    Am prieteni care foarte rar dorm mai puțin de 8 ore.. pentru ei e foarte important să doarmă 8 ore pe noapte.. Și mai am câțiva tovarăși care nu-s pasionați de calculator, n-au ei tangențe cu lumea asta virtuală.. vin de la muncă, direct somn.. pnm.. nici așa.. trece viața pe lângă tine fără să te îmbolnăvești măcar odată :)) nu-i frumos. Cred că de oboseală am scris atât. Noapte bună.

    1. Nu știu dacă mă crezi, dar eu dorm cel mult 7, iar Oana mi-e martor. Nu contează la cât mă culc, nu pot dormi mai mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.