Observ că tot mai multe persoane sunt convinse că în curând vom folosi cu toții doar smartphone-uri și tablete, unele dintre acestea fiind suficient de naive încât să pună vina declinului vânzărilor de PC-uri în cârca Microsoft. Printre aceștia se mai află câțiva, inclusiv posesori de bloguri cu pretenții de știuți în ale domeniului, care dau de înțeles că soluția vânzărilor de PC-uri e migrarea sistemului de operare Windows în cloud, adică undeva departe, să poată fi folosit doar atunci când dispui de o conexiune activă la Internet, destul de rapidă.
Adică un fel de Jolicloud sau Chrome OS?!? Nici ei nu știu, că n-au folosit vreodată așa ceva, dar au o părere și strigă în gura mare „Microsoft, scoală bă!”
Deși eu am o altă scuză pentru acest declin, haideți să lăsăm clar că mutarea sistemului de operare în cloud nu-i o soluție. Nu de moment, sau, cel puțin, nu atât timp cât în SUA și-n alte țări civilizate, conexiunea la Internet predominantă are performanțe similare celei oferite de un modem dial-up.
Și nu, când spun asta nu mă bazez pe statistici, ci pe experiențe proprii ori mărturiile unor oameni care au călătorit de curând în aceste țări. Iată, de exemplu, ce spunea Tudor Galos, în timpul celei mai recente vizite ale domniei sale în Atlanta
„Internetul merge oribil în State – viteza este ceva gen dial-up, conexiunile wi-fi pică, și nu este chiar ieftin să folosești net în State. Credeți-mă, suntem departe aici.”
De Spania, Italia și Germania, deși vă pot vorbi din experiențe proprii, mă abțin. Întrebați orice apropiat care a emigrat în oricare acestea și vă va confirma că nu aveți de ce să-i invidiați. În aceste condiții, ce om normal la cap și-ar dori un calculator cu un sistem de operare cloud? Așadar, sper să nu mai aud niciun „expert” că sugerează această „soluție”. Nu este. Nici acum, dar nici în viitorul apropiat.
De ce cred eu că vânzările de PC-uri sunt în declin:
- Din cauza smartphone-urilor și tabletelor! Da, însă deoarece în ziua de azi, dacă vrei doar email, Facebook, Skype și/sau Messenger, îți iei un smartphone sau o tabletă și ai rezolvat problema mult mai bine decât o făceai în urmă cu doi ani, când trebuia neapărat să-ți cumperi un PC. Mai țineți minte de ce ne-au cumpărat părinții PC-ul cu Windows 95 sau 98? Multora ni l-au cumpărat pentru Winamp și Solitaire…
- Din cauza Microsoft! Că a făcut Windows 7 astfel încât să ruleze și pe PC-uri construite pentru Windows Vista, dar și fiindcă a repetat manevra și în Windows 8. Desigur, s-ar fi vândut mai multe PC-uri dacă pentru a folosi Windows 7 sau Windows 8 ai fi fost obligat să-ți cumperi un PC nou, așa cum s-a întâmplat cu Vista. Dar nici așa n-ar fi fost bine, nu?
- Din cauza Windows XP! Că încă se mai pot printa facturi, chitanțe, rețete și extrase de cont de pe el la fel de bine ca în Windows 7 și Windows 8, astfel încât băncile (companiile mari în general) și instituțiile statului să nu fie nevoite să cumpere echipamente noi. Dar și fiindcă Windows XP este suficient pentru a vorbi pe Skype, vedea filme, asculta muzică ori posta pe Facebook poze cu sau fără bebeluși opăriți la poponeață.
- Din cauza jocurilor! Că acestea, de ani buni deja, pot fi rulate și pe console. Dar și consolele au pierdut lupta în trecut, când de la o zi la alta am renunțat CIP și Terminator în favoarea PC-ului. Acum doar s-a întors roata. Dar nu, nicidecum din cauza faptului că, cică „mai nou”, unele jocuri acestea pot fi rulate și în Linux. Linux, din câte știu eu, nu rulează în cratiță! E nevoie de un PC și pentru sistemele de operare Linux!
- Datorită crizei financiare! Da, că sincer, văzând cum se tot închid firme în jurul meu, și cum tot mai mulți prieteni își pierd jobul, numai de cumpărat PC-uri noi nu-mi arde.
Iar motivele mele se încheie aici. Sunt suficiente, cred, pentru a vă da de înțeles că acest declin al vânzărilor de PC-uri mi se pare absolut natural și mă așteptam să se întâmple dintr-o clipă în alta. Chiar și așa, nu pot fi de acord cu cei care consideră că vina e a celor de la Microsoft, dar nici cu cei care cred că în scurt timp vom folosi cu toții smartphone-uri și tablete pentru a face toate chestiile pe care le realizăm astăzi doar cu ajutorul unui PC, și că, într-o bună zi, PC-urile nu se vor mai fabrica. După cum spunea și Radu, așa ceva este exclus având în vedere că:
„Cine vrea să fotografieze acum pe film o poate face liniștit, că se găsesc în continuare și aparate și filme […]”
Așadar, nu vă mai puneți mâinile în cap gândindu-vă că într-o zi veți ajunge la birou și veți fi obligat de șef să trimiteți email-uri, generați facturi și statistici financiare de pe tabletă, și nici că atunci când vă veți întoarce acasă veți fi rugat de soață să-i descărcați Suleyman Magnificul de pe torrent, pentru a-l vedea amândoi, ca doi îndrăgostiți, pe tableta ori smartphone-ul proptite-n oala cu ciorbă. În ceea ce privește desktop-urile, acestea vor continua să existe până în momentul în care nu vom mai avea nevoie de ele, ci de un smartphone, o tastatură, un mouse și un monitor pentru a face exact ce facem astăzi cu ajutorul lor. Iar acest lucru se va întâmpla, desigur. Se numește „evoluție”.
Am laptop, folosesc Windows, dar și Linux. Am WP8 pe Nokia 720. Eu zic că e o combinație perfectă. Am cumpărat o tabletă prietenei mele, un Samsung Galaxy tab 2 10.1, pentru că se plictisise de laptop-ul ei. La cât de încântat am fost chiar și eu de tabletă, așa de repede mi-a trecut în 2 zile. N-am mai atins-o de atunci. Am vrut doar să share-uiesc 2 articole pe facebook, și în mai multe grupuri. Am crezut că o sparg. Laptop-ul, tastatura și mouse-ul e combinația perfectă în zilele noastre.
Din păcate, pe tabletă se cam pune praful. Chiar și prietena mea cică ”uită” să o folosească, și stă cred că peste 90% din timp, doar pe laptop. M-am înfipt să iau și cu 3G :). În fine, poate vreodată o vom folosi așa cum se cuvine.
Netul în Belgia e destul de modest. Pentru download am 1.2 MB/ sec acasă, și 2 MB la serviciu. Upload-ul e praf. Nici acasă, nici la serviciu nu sare de vreo 250 KB/s, și asta în zilele bune.
Așadar, nici în Belgia n-ar prinde un OS cloud. Mulțam de confirmare!
Cred ca se rupe putin piata in doua – tablete si PC-uri. Ce vreau sa zic este ca pentru utilizatorii de FB si email e suficienta o tableta, iar PC-ul va fi rezervat celor care chiar lucreaza ceva, care se ajuta de un PC. De exemplu cei care fac grafica, cei care redacteaza texte, care fac putina programare etc. Cat despre vitezele internetului in alte tari… nu stiu ce sa zic, in UK de exemplu nu sunt probleme, iti iei ce viteza vrei, iar abonamentul cel mai mic echivaleaza si ca pret si ca viteza cu cele romanesti.
Și-n România, Spania, Italia sau Germania e OK dacă stai în oraș.
Totul o sa vina firesc,de la sine…