De vreo două zile circulă pe Internet, aparent fără consimțământul companiei Microsoft, o nouă versiune TP a Windows 10. E vorba despre build-ul 10056, a cărui principală problemă, dacă ar fi să ne luăm după comentariile celor care s-au grăbit să plângă prin comentariile primelor recenzii apărute, e pictograma coșului de reciclare! Și e normal, că asta ne interesează la o nouă versiune a Windows: iconițele! Dacă iconițele sunt frumoase, restul nu contează! Nu?!?

Windows 10 10056

Build-ul 10056 al Windows 10 vine însă cu noutăți foarte importante, iar acum vorbesc la modul cel mai serios. În primul rând rezolvă o serie de probleme pe care versiunile anterioare le-au împrumutat una de la cealaltă, iar în al doilea rând și totodată noutatea mai puțin importantă din punctul meu de vedere, e că Spartan poate citi documente PDF și include funcția „Save now” în meniul contextual atunci când afișează acest tip de documente.

Apropo de problemele remediate, e vorba despre cele legate de pornirea Windows-ului, de audio, video, drivere și dispozitive.

Ce veți remarca încă din primele minute de utilizare a Windows 10 build 10056 în cazul în care îl veți instala, instalare pe care eu nu v-o recomand din simplul motiv că Microsoft va publica foarte curând această versiune în canalul oficial și sunt sigur că va include mult mai multe noutăți, e stabilitatea și performanța sistemului, ambele îmbunătățite considerabil comparativ cu versiunile anterioare „scapate” pe Internet ori lansate oficial.

Noutăți vizuale importante n-am remarcat, dar dacă erați curioși să aflați ce aduce nou această versiune a Windows 10 din acest punct de vedere, am creat pentru voi un album cu câteva screenshot-uri și l-am încărcat pe imgur.

Îmi place că sistemul de notificări se comportă așa cum ar fi trebuit, îmi place că totul se mișcă fluid, natural, că n-am găsit încă programe care să întâmpine probleme la funcționare, dar și că în afară de selectorul de culori din secțiunea de particularizare a aparenței ferestrelor, nicio altă caracteristică a Windows 10 n-am murit pe neașteptate.

În versiunea anterioară, 10049, aveam probleme cu tot ce înseamnă programe de prelucrare grafică; nici măcar Screenpresso, program cu care de mai bine de doi ani fac screenshot-urile pe care le vedeți aici sau pe site-ul programe calculator, nu funcționa cum ar fi trebuit!

Chiar dacă screenshot-urile le-am făcut în mașina virtuală creată pe desktop în VMware Workstation 11.1, testarea am făcut-o în laptop-ul ASUS K55A. Din cei 12 GB de memorie RAM ai acestuia, Windows 10 necesită 800 MB pentru funcționare!

Suntem în prag de sărbătoare, altfel aș fi pus acest build și pe desktop, că tare încântat sunt de el și de cum se mișcă. Totuși, dacă stau să mă gândesc mai bine, nu acesta este motivul adevărat, ci convingerea că în foarte scurt timp Microsoft va lansa un nou build, poate 10056, poate altul, care va include și alte noutăți și îmbunătățiri și-ar fi păcat să instalez de două ori Windows 10 într-un interval așa scurt de timp.

17 comentarii
  1. Am avut versiunea 10041 oferită de MS pentru test.Nu am întâmpinat nici un fel de probleme cu ea.Un update nu a reușit să și-l facă la PCI Bus.În rest părerea mea este că este un windows 7 care se screme din răsputeri să fie altfel decât este.Săgețile acelea mici din colțurile ferestrelor le găsesc groaznice de mici.Interconectivitatea despre care se vorbește pe mine nu mă interesează ca simplu utilizator desktop,deci nu am constatat absolut nici un plus.Personal nu voi folosi niciodată browserele oferite de microsoft atât timp cât nu vor avea addon-uri.Playerul din windows nu s-a îmbunătățit deci și acesta merge rapid dezafectat.Sincer eu nu văd Marea Noutate nici unde.Pictogramele la foldere urâte.Cel mai mult mi-au plăcut cele de Vista.Acestea sunt strict părerile mele și nu trebuie să coincidă cu altele.Mulțumesc,și vă doresc un Paște Fericit tuturor,admin și vizitatori.

    1. La ăia pe site e .iso ‘unpacked’ si din cate am inteles trebuie sa inlocuiesti ce ai in arhivele alea intr-un .iso existent al Windows 10, cu ceva program de editat .iso-uri. prea complicat pentru un utilizator de rand. Anyway, am gasit .iso gata facut pe un forum „safe”. :)

    2. mersi :) acum il bag si eu sa ma joc cu el, sunt curios, n-am mai testat windows 10 de la Windows 10 Build 9926, de prin ianuarie sau ceva

  2. Cristos A Înviat!

    Aha, e un lucru bun dacă tu observi ceva îmbunătățiri față de ce a fost până acum. Apropo… când spuneau ăștia de la MS că vor să scoată finalul!?

  3. Salut Cristi. Nu stiu daca am postat unde trebuie si in caz ca am facut vreo boacana, stergi tu comentariul.Am zis sa respect „doleanta” ta de a posta in comentarii decat sa-ti trimit un e-mail.Am zis sa te intreb, pentru ca tu poate ai idee. Momentan folosesc/testez, Windows 10 ultimul insider preview (10071) si ma lovesc de o chestie putin deranjanta si anume Windows Defender. Eu l-am dezactivat din inferfata lui, scanare real-time dar serviciul nu il pot dezactiva si dupa un interval, el se activeaza din nou.Doresc pur si simplu sa scap de el de tot din sistem.Am cautat eu pe net dar nu prea am gasit nimic relevant.Vreo sugestie? Multumesc anticipat.

    1. Dacă ai dezactivat Real-time protection (recommended) din Settings » System » Windows Defender, ai făcut tot ce se poate face de moment. Ține cont că multe bug-uri încă n-au fost rezolvate, deci vei mai întâlni chestii care vor funcționa altfel decât au fost configurate să o facă.

    2. Iti multumesc pentru raspunsul promt.Sper ca acest „bug” sa nu ramana si in versiunea finala.Desi imposibilitatea dezactivarii serviciilor ce tin de solutia lor antivirus, nu mi se pare tocmai intamplatoare.

    3. Crede-mă, în cazul de față e vorba de un simplu bug. Nu e ca și cum am vorbi de Skype…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.