Nu știu dacă vina e a turiștilor sau a emigranților, dar cert este că Roma dezamăgește. Nici nu poate fi comparată cu alte capitale europene din punct de vedere al curățeniei și al stării drumurilor. Dacă s-ar face un top, s-ar poziționa cu câteva locuri sub București la aceste capitole. Pare incredibil, știu.
Poza de mai sus a fost făcută într-o zi de marți la 13:23. Nu sâmbăta, nici duminica, marți! Deci timp suficient pentru ca prin locul respectiv să treacă cineva cu mătura. Iar la fel arătau marea majoritate a străzilor și parcurilor prin care am intrat ori trecut între vizitele la un muzeu sau altul.
Traficul, din toate punctele de vedere, este mult mai aglomerat decât ce-am putut vedea vreodată în București, iar șoferii par că nu țin cont de nicio regulă în afară de semafoare (sfinte deoarece majoritatea au camere de supraveghere montate pe ele, iar dacă treci pe roșu amenda îți vine frumos, prin poștă).
Abateri grave de la regulile de circulați am văzut făcându-se cu mașina de poliție alături, dar care nu intervine, din spusele unui localnic, pentru că altfel s-ar bloca orașul. Mașinile trec milimetric una pe lângă cealaltă, își taie calea una celeilalte, dar rareori am auzit claxoane, ceva la ordinea zilei în intersecțiile din București. Oamenii parchează pe unde apucă, inclusiv pe trecerile pentru pietoni.
Ceea ce vedeți mai sus sunt doar câteva exemple, și deși probabil v-ați aștepta să vedeți accidente și oameni încăierați la fiecare 5 minute, n-am văzut nimic asemănător în toată săptămâna. Locuitorii Romei au înțeles că trăiesc într-un oraș aglomerat și s-au conformat.
Și-au cumpărat mașini mai mici, scutere și biciclete, și trec ușor cu vederea peste greșelile celorlalți participanți la trafic. Senzația în trafic e de… haos controlat. Oamenii, inclusiv cei vârstnici, se opresc la mijlocul trecerii de pietoni să vadă dacă mașina care se apropie îi va lăsa să traverseze ori nu.
Toată lumea se asigură, că știe ce-a pățit vecina, vecinul… La noi îți sar inclusiv pe capotă, pe roșu, doar pentru a prinde același tramvai 1 sau 41 pentru a nu-l mai aștepta încă 5 minute pe următorul.
Arta urbană în Roma
E plin de artiști în Roma, care mai de care mai artiști decât ceilalți, specie văzută și la noi, din păcate.
Italienii sunt gălăgioși, dar amabili, indiferent de vârstă. Fotografiam chestii în plină stradă și de fiecare dată se găsea cineva care să-mi povestească, neinvitat, câte ceva despre monumentul sau clădirea pe care le fotografiam. Înțelegeam frânturi, că limba are anumite similitudini cu spaniola.
Mâncarea în Roma
Pizza lor, comparativ cu ce suntem noi obișnuiți să numim „pizza”, e praf. E aceeași indiferent dacă o comanzi la restaurant sau de acasă. Comandați paste și „antipasti” și nu veți regreta!
Burgerii de la Burger King sunt la fel de mari, dar nu la fel de gustoși. Paharul mare de CocaCola are 750 ml, dar noi am aflat prea târziu…
Fumatul ucide și în Roma. Dacă nu vreți să vă iasă plămânii pe nas, dați-le cadou prietenilor pe astea două de mai jos. Sunt un fel de Carpați și Bucegi de la noi.
Transportul în comun, în Roma
Un bilet pentru transportul în comun costă 1.50€. Puteți face o călătorie cu metroul sau trenul, ori 100 de minute cu autobuzul. Dacă prindeți unul sau două „scioperi”, că oamenii nu prea își primesc salariile cu lunile, le-ați cumpărat degeaba. Taxiul e scump, mersul pe jos e sănătate curată, și mai și vezi chestii. Maps funcționează foarte bine și în Roma!
Dacă lăsați mașina pentru a intra la metrou, în special dacă veți vizita Roma în februarie, luați-vă gecile cu voi, altfel o săptămână după revenirea din excursie nu veți bea altceva decât Theraflu.
Muzeele din Roma
Cel mai scump bilet l-am plătit la Muzeele Vaticanului, 16 euro, dar a meritat fiecare cent. Apropo, toate muzeele par mici, dar nu mai ieși cu orele din ele. Capela Sixtină arată mai bine în poze decât în realitate, iar în cele bisericești veți vedea mai mult aur și argint decât v-ați fi închipuit vreodată.
În majoritatea muzeelor veți putea face fotografii cu DSLR-ul fără a plăti vreo taxă. Dacă aveți soția sau iubita cu voi, dați-i ei camera și profitați de prezent, poze puteți vedea și acasă. Egoism pur.
Nu ratați o vizită la Gianicolo pentru o privire de ansamblu asupra Romei.
Dacă vreți să vedeți pe unde-și plimbă Papa moaștele, treziți-vă devreme, altfel n-aveți nici o șansă. Pe noi nu ne-a pasionat, așa că am dormit până la 11:00… Sâc!
De reținut: nu alergați de la un obiectiv turistic la altul, Roma nu e un oraș de vizitat într-o singură săptămână. Nu intrați în niciun muzeu înainte de a mânca bine, majoritatea vă vor da de înțeles că le veți părăsi în maximum 30 de minute, aproape toate sunt imense, doar unele au restaurant.
Frumos povestit, dar nu m-ai convins că merită vizitat
Mulțumesc! Apropo, nici n-am încercat să conving pe careva.
Am fost o saptamana. Nu am fost cu metrou sau taxi. Doar autobuz si pe jos. Mai trebuie sa merg inca o saptamana sa vad tot ce mi-am propus. Poate e murdar orasul, dar mi-a placut mai mult decat Viena, de exemplu. Poate si pentru ca e mai multa istorie la Roma. Cred…
Multe orase din Italia sunt mai murdare decat ale noastre ! Diferenta intre noi si ei este ca au drumurile mai bune si salariile mai mari ! Daca poti,te incurajez sa mergi sa vizitezi Spania ! Abia acolo vei vedea ce inseamna civilizatia. Cel putin mie asa mi s-a parut !
Am locuit în Spania câțiva ani.
Daca doriti sa vedeti aur si argint de-adevaratelea, mergeti la Sankt Petersburg. Gasiti acolo palate si muzee ca nu va ajunge o luna sa le vedeti. Si un respect al rusilor pentru inaintasi cum nu prea vezi prin lume. Si nu este foarte scump. Mai greu este cu viza, dar agentiile de turism cred ca le rezolva. Si daca prindeti noptile albe din Sankt Petersburg nu pierdeti timpul. Si noaptea (care de fapt este un amurg) puteti sa vedeti spectacolul deschiderii podurilor. Gratis.