Memoria RAM este o componentă importantă ce are un rol decisiv în funcționarea calculatorului. Și ca la oricare altă componentă, în timp, uzura își va pune amprenta. Chiar dacă la început nu vom simți scăderea performanței calculatorului, cu timpul vom întâmpina diverse erori în funcționare, sau chiar BSOD-uri (Blue Screen Of Death). De aceea, periodic, nu strică să facem un test al memoriei RAM. Cel mai cunoscut tester RAM este MemTest86, care poate fi găsit în format .ISO, pentru a fi inscripționat pe CD, Floppy disk, sau îl găsim integrat în imaginea ISO a utilitarului Hiren Boot CD, un set de unelte de depanare complet al calculatorului. De fiecare dată când pornim calculatorul, un scurt test (o recunoaștere a memoriei RAM), este făcut chiar de modulul BIOS, înaintea inițierii secvenței de boot. Bineînțeles, acest scurt test este nesemnificativ. Chiar dacă modulele RAM au anumite mici defecțiuni, secvența de boot se va iniția. Abia când supunem calculatorul la diferite sarcini vom simți dacă totul este în regulă sau nu. Memtest86 efectuează teste multiple pentru a localiza problemele cele mai obscure de memorie, având mai multe opțiuni avansate disponibile, dar nu neapărat necesare pentru un test de memorie standard. Setul de teste se va repeta în mod automat ori de câte ori doriți o confirmare a faptului că memoria RAM a trecut sau nu testele. O caracteristică destul de utilă, este faptul că putem face testul fără să avem un sistem de operare instalat, deoarece este un instrument de diagnosticare independent.
Memtest86 funcționează cu toate tipurile de memorie și suportă ambele arhitecturi, de 32-biți și 64-biți, suportând până la 64GB RAM în versiunea Standard, sau până la 8TB în versiunea Server. Pentru început, trebuie să extrageți imaginea ISO, apoi să o ardeți pe un CD, sau, dacă nu-l aveți la dispoziție, puteți extrage mica imagine ISO într-un folder în partiția C, adăugând intrarea (.IMG) în meniul de boot cu ajutorul lui EasyBCD. Apoi, cu CD-ul în unitatea optică reporniți calculatorul. Memtest86 va începe imediat testarea RAM-ului.
Veți vedea două bare de progres și mai multe litere și numere din partea din dreapta-sus a interfeței Memtest86. Nu vă faceți griji cu privire la toate informațiile tehnice, nu aveți nevoie să știți exact ce înseamnă totul, fiind un instrument destul de avansat. Bara de testare (Test), indică modul cum este completat testul de memorie curent. Bara Pass indică gradul de completare, pașii finalizați ai testului. Astfel, la fiecare opt teste de memorie făcute în bara Test, este finalizat un pas în bara Pass.
La fiecare pas finalizat fără erori, va apare mesajul Pass complete, no errors, press Esc to exit. În acel moment aveți posibilitatea să apăsați tasta Esc pentru a opri Memtest86 și reporniți calculatorul. Bineînțeles, puteți anula testul oricând tot cu ajutorul tastei Esc. Trebuie să vă atenționez că Memtest86 nu va termina niciodată un test. Va trebui să-l opriți când doriți. În cazul în care până la pașii 6–7–8, nu aveți nici o eroare, este suficient, iar testul se consideră trecut.
Aceasta a fost o prezentare generică a unui test de memorie simplă, adică un slot RAM și un singur modul RAM. Însă trebuie clarificat cazul în care aveți o memorie Dual Channel sau mai multe module RAM. Am să explic modul în care se face un test corect în cazul unei memorii Dual Channel, cel cu mai multe module fiind similar. Înainte de a boot-a cu Memtest86, va trebui să oprim calculatorul, și să-l scoatem din priză. Apoi scoatem o plăcuță RAM, rămânând doar cu una în soclul său. Bineînțeles, este recomandat ca la manipularea modulelor RAM să ne descărcăm de electricitatea electrostatică înmagazinată în propriul corp.
Este suficient să atingem câteva obiecte metalice (calorifer). Facem testul de memorie, apoi în același slot introducem cealaltă plăcuță RAM. Operația se va repeta pentru fiecare slot în parte, și pentru fiecare plăcuță RAM, în mod similar. Doar în acest mod ne putem da seama care plăcuță, sau slot sunt defecte. MemTest86 realizează testul cu o acuratețe deosebită, recunoscut ca fiind cel mai bun program de gen, însă nu ne va preciza și ce avem defect. În cazul semnalării de erori, vă recomand înlocuirea modulului respectiv, chiar dacă în prezent nu aveți probleme cu calculatorul, pentru că în viitor, veți avea. MemTest86 poate lucra cu orice sistem de operare, și după cum am spus mai sus, chiar fără un sistem de operare.
Cu „Prime 95” se testeaza nu numai memoria RAM , ci si randamentul CPU , consumul de curent sau temperatura diferitelor componente :
https://www.mersenne.org/freesoft/
PS.Intr-adevar , MemTest86este este cel mai bun tester daca vrem sa testam numai memoria RAM .
Intr-adevar e un utilitar foarte foarte bun, Va multumesc pentru multele precizari, nu stiam cam cati Pass sa il las sa testeze RAM-ul, acum am aflat si va multumesc.
Multumesc pentru informatii. Se pare ca am si eu un modul defect pentru ca nu-mi mai booteaza windows-ul. Diseara fac testele!
Din ceea ce spui, deduc că ai cel puțin două plăcuțe RAM instalate. Dacă ai cel puțin două module RAM, Windows va boot-a obligat, BIOS-ul recunoscând modulul bun. Doar în cazul unuia singur și ăla defect, atunci, nu! Deci, poate fi altceva la mijloc.
interesant voi face acest test deoarece voi achizitiona 4 gb ram ddr 2 (2×2) a data gaming second hand multumesc tuturor
De ce in cazul unui laptop care are spre exemplu 2 ani garantie, trebuie ca si placutele RAM sa aiba tot 2 ani garantie ? Am observat ca daca cumperi placute RAM separat ai multi ani de garantie(5-10 ani). De ce aceasta „discriminare” intre placutele RAM care sunt deja incluse in laptop si placutele RAM pe care le cumperi separat ? Am cumparat laptopul meu acum 4 an de la EMAG si evident i s-a dus garantia, dar deja mi s-au stricat 2 placute RAM Samsung. N-ar fi trebui ca aceste placute RAM sa aiba garantie mai mare ca sa mi le poata schimba pe gratis ?
Legea îi obligă să ofere 2, dar acolo unde sunt siguri că nu vor fi probleme, oferă 5, 10, sau chiar garanție pe viață. Nu e vorba de discriminare, ci de marketing. În realitate, toate modulele de memorie RAM, indiferent dacă vin preinstalate sau nu, ar trebui să aibă garanție de 2 ani.
Nu ati vazut ca placutele RAM cumparate separat au garantie pe „viata”(5-10 ani) ? Deci nu este vorba de 2 ani garantie. Daca in garantie nu se specifica nimic clar legat de cat timp are garantie placuta RAM, nu se poate sa fie ca si o placuta cumparata separat, ca doar si astea vor fi puse in laptop. ?
Ce spune eu e că fabricanții nu sunt obligați să ofere garanție de 5 ani, ei au obligația să ofere 12 sau 24 luni, în funcție de legislația locală. Pentru ca dă bine ca reclamă, cei siguri că memoriile nu le crapă peste 2 zile, dau inclusiv garanție pe viață (Kingston, de exemplu) atunci când le vând individual, dar asta nu înseamnă că sunt obligați.