Prin metoda descrisă în continuare, putem ascunde fișiere de orice tip (documente, programe, video-uri, șamd) într-o imagine / fotografie, pentru a le feri de ochii curioșilor sau fenta în acest fel anumite servicii online; dar acesta din urmă aspect haideți să-l lăsăm pe mai târziu. Începem? OK!
Pentru a putea ascunde un fișier într-o imagine, vom avea nevoie și de programul WinRAR. După descărcarea și instalarea programului, arhivăm fișierul pe care dorim să-l ascundem în format RAR și, din motive de siguranță, solicităm introducerea unei parole în momentul dezarhivării sale:
După introducerea parolei și realizarea arhivării propriu-zise, copiem atât arhiva RAR rezultată, cât și imaginea în care o vom ascunde, la rădăcina partiției C, pentru a ne fi mai ușor să lucrăm cu CMD:
În continuare deschidem Linia de Comandă cu Win+R » CMD » Enter (dacă folosiți Windows 8 sau Windows 8.1, deschideți CMD-ul cu permisiuni de administrare):
Executați în Linia de Comandă comanda cd/ și apăsați tasta Enter:
Pentru ascunderea arhivei rar în imagine, vom executa comanda următoare:
copy /B [nume_imagine.extensie] + [nume_fișier.rar] nume_fisier_rezultat.extensie
Și mai simplu: După cum ați văzut în cea de-a 3-a imagine, eu voi ascunde arhiva clsro.rar în imaginea cristianls.png. Așadar, comanda utilizată de mine va fi următoarea:
copy /B cristianls.png + clsro.rar fisierascuns.png
Ați remarcat că numele fișierului rezultat are terminația .png, reprezentând extensia imaginii originale?!? OK! Perfect! Desigur, fișierului rezultat în urma contopirii imaginii cu arhiva rar, îi puteți da orice nume doriți. După scrierea numelui dorit, executați comanda.
Accesând Windows Explorer / File Explorer veți vedea că a fost creată o imagine nouă:
Dacă veți da click dreapta pe această și veți alege Preview, imaginea se va deschide în vizorul de imagini Windows. Prin urmare, nimeni nu va bănui că are de-a face cu un ou Kinder virtual. Voi, în schimb, când veți avea nevoie de fișierul ascuns în imagine, deschideți acea imagine în WinRAR:
Pentru revelarea fișierului și dezarhivarea acestuia, apăsați butonul Extract to, iar la solicitarea programului introduceți parola utilizată la arhivare:
Bun, am văzut cu se ascunde orice fișier într-o imagine / fotografie oarecare, dar acum mă veți întreba: La ce ne poate fi de folos o astfel de acțiune dacă nu avem fișiere de ascuns? De exemplu, la găzduirea pe Flickr, care oferă 1 TB spațiu online de stocare, și a altor fișiere, nu doar a fotografiilor! Dar astfel de fișiere pot fi găzduite și pe Imgur și/sau alte fișiere de stocare a imaginilor. Drept dovadă, pe Imgur tocmai am ascuns în această imagine executabilul aplicației PngOptimizer; dacă nu mă credeți pe cuvânt, n-aveți decât să o descărcați și deschideți cu WinRAR.
Iar avantajul suprem al folosirii serviciilor de găzduire a imaginilor e că poți seta ca tu să fii singura persoană care le poate accesa și descărca! Ce putem cere mai mult?!?
Interesant un tutorial despre steganografie.Se presupune ca in sangerosul atac terorist din 11 septembrie 2001 teroristii ar fi folosit aceasta metoda pentru a comunica.
Iar hackerii încă folosesc această metodă cu succes pentru a infecta calculatoare din întreaga lume.
Da asa este insa,sunt foarte curios (chiar voi cauta zilele astea) sa vad cum fac sa execute dintr-o imagine un soft (povestea cu dubla extensie imagine.jpg.exe).Ca asa cum este prezentat nu se pot rula si fisiere .exe in background (sau frontground).
Nu înțeleg motivul pentru care ai face acest lucru…
Pur si simplu pentru mine.E bine sa stii cat mai multe din orice domeniu,atat timp cat iti folosesti cunostiintele in mod constructiv si nu distructiv.:)
Nu prea văd la ce chestie constructivă poate duce o fotografie care execută automat ceva în calculator, dar fie. „În numele științei, accept” :)
E binevenit un astfel de tutorial sa ii zicem(bine scopul tutorialului va fi unul informativ nu distructiv sau inspirat in mod distructiv).Oricum cred ca cititorii blogului au destul creier incat sa nu foloseasca asa ceva sa faca rau.Daca doresti iti trimit un email personal cu intamplarea unui prieten mai mare,in care i-ar fi fost folositor un astfel de tutorial si nu ar mai fi trebuit sa apeleze la persoane terte (eu a trebuit sa il ajut).
Hahaha.. asa se ascundeau scripturi si dracii de infectat inainte. Chiar interesant, cand vreau sa ascund ceva de nevastamea, asa pot face :D
În cazul ăsta, ai dreptul să nu dai share la acest articol :)
1. am incercat si eu mai demult varianta asta dupacare am trecut la Steganography , este identic
● https://po.st/Steganography
2. oare cu aceasta metoda se pot stoca fisiere , date ca backup , ascunse in imagini …. pe Flickr , doar ne ofera o gramada de spatiu gratuit , ca idee , xD
@Flutike ** ♫ is life **
1. Steganografia se realizează așa cum am explicat în articol, sau cu ajutorul unui program. Așadar, da, e același lucru.
2. După cum am menționat și în articol și chiar am dat un exemplu, se poate fi folosită această tehnică pentru a ascunde fișiere pe Flickr și nu numai.
salut cristian…auzi dar daca bagi de exemplu un executabil cu un virus intr-o poza persoana respectiva care o va deschide va lua virusul? sau daca antivirusul o va sterge?
Dacă persoana respectivă are un antivirus cât de cât bun, sunt slabe șanse de infectare.