Un singur program mă leagă actualmente de Windows, însă nefiind vorba de unul de care să mă pot dispensa —nici nu vreau— am încercat tot felul de tertipuri pentru a-l face să ruleze sub Linux. Imposibil. Doar virtualizat funcționează cum vreau eu.
A-l virtualiza pe desktop, în care sunt limitat la 8 GB de memorie RAM și am nevoie de fiecare în parte, s-a transformat într-o adevărată provocare. E drept, una din categoria celor care-mi plac: reducerea consumului de resurse a Windows.
Plecam de la un consum de memorie RAM în repaus de 1.6 GB.
Între soluțiile cunoscute și acelea găsite pe cele câteva zeci de site-uri luate la puricat, am reușit să aduc un Windows 10 Pro cu update-urile la zi și protecțiile activate la un consum de memorie RAM inferior a 800 MB.
Sub acest prag devine fie instabil, fie vulnerabil, opțiuni de neluat în calcul. Chiar dacă îl voi folosi exclusiv pentru a rula Photoshop, am nevoie de un sistem stabil, perfect funcțional și sigur. Iar la consumul de resurse actual, puțin sub 800 MB, l-am adus chelindu-l practic, de tot bloatware-ul, de Windows apps & related, telemetrie și servicii nenecesare funcționării.
Vedem cum se comportă, iar dacă în zilele următoare nu observ probleme, voi face public și ghidul creat cu această ocazie. Deocamdată pare în regulă, iar dacă experimentul a fost o reușită voi afla în decursul săptămânii, când voi procesa din el multele fotografii adunate în ieșirile de vara trecută.
Între timp, dacă știți cum i-aș putea coborî consumul de memorie RAM sub 700 MB fără a-l compromite, mi-ar prinde bine câteva sfaturi.
Incearca versiunea LTSC, este mult mai cheala fata de versiunile „default”.
Oare-l pot folosi dispunând de licența pentru Pro?
Cred ca trebuie licenta pentru Enterprise. Stiu ca acum 2-3 ani functiona comanda rearm, dar nu stiu daca in momentul de fata se mai poate utiliza de 3 ori, cum se putea in trecut.
OK, mulțumesc, nu-mi rămâne decât să încerc.
Ar fi o variantă, depinzând de timpul liber de care dispui. Am văzut recent un clip de la Chris Titus Tech în care acesta a creat a custom windows 10 ISO, minimal cu doar funcţiile strict necesare pentru gaming (nu că ar conta neapărat).
Dacă ai suficient timp pentru „experimente” ai putea sa-ţi customizezi o imagine ISO cu windows în care sa incluzi doar caracteristicile de care chiar ai nevoie, utilizând MSMG Toolkit.
Nu mai ştiu exact dacă a precizat consumul de memorie, dar cred că era unul suficient de redus.
Linkul catre videoul în care explică procesul: https://youtu.be/R6XPff38iSc
Interesantă și această idee, cu prima ocazie voi încerca să vedem ce iese. Poate în weekend mă încumet, te țin la curent.
Salut, ce distributie de linux folosesti ?
tot de la Chris Titus a mai aparut si asta:
https://www.youtube.com/watch?v=U76ZRIzBhOA
merita incercat
P.S. pentru cei mai putin familiarizati cu Linux, si in Linux exista ceva „alternative” la Ps si alte programe de la Adobe, spre ex Inkscape (pt AI), GIMP si Krita (pt PS), Darktable si RawTherapee (pt LR), la inceput par „peste mana”, mai ales daca ai lucrat mult in Ai si Ps si esti ultradependent de shortcut-uri, dar cu rabdare si timp alocat „redescoperirilor” o poti scoate la capat ;)
P.S2 pentru cei care vor o „solutie completa, la pachet” de Linux ready-to-use in zona creativa, fie ca e vorba despre dezvoltare web, grafica, muzica, video, etc. recomand UBUNTU STUDIO. Poate fi pus si pe un stick USB (daca e USB 3.0 si mai bine) si rulat in mod LIVE, ca sa va decideti daca merita sau nu (eu stiu deja ca merita) instalat si la voi pe ssd/hdd