Primul „accesoriu” confecționat pentru smartphone-ul transformat în cameră IP de securitate a fost suportul, dar a trebuit să mă gândesc și la alimentarea acestuia, de preferat o sursă de energie inepuizabilă și independentă. Panourile solare păreau o idee bună, am comandat 2 de 12V/3W și un convertor DC/DC 6-35V/5V. Când au sosit, le-am montat și am făcut proba:
Pentru protejarea modulului convertor am folosit cutia unui deodorant de cameră identic celui utilizat pentru construirea veiozei. Conectarea modului nu e mare inginerie, mai complicată a fost decuparea cutiei pentru ca modulul să încapă în ea în poziția dorită de mine.
Pentru ca modulul să încapă în cutie a trebuit să renunț la conectorul DC și să fac legătura la firele jack-ului de alimentare. Pentru fixarea și izolarea modulului am folosit lipici fierbinte.
Pentru alimentare am folosit o pereche de jack-uri de 2.5mm/5.5mm. N-am vrut neapărat să fie cu terminale cuplă, care ba chiar m-au încurcat puțin, dar le aveam deja și n-avea rost să cumpăr altele.
Cele două panouri solare s-au adeverit a fi insuficiente pentru încărcarea acumulatorului într-un interval de timp decent (2-3 ore), și cum balconul meu vede soarele cel mult 4 ore pe zi, a trebuit să le suplimentez cu încă două.
Până sosesc întăririle, le-am conectat provizoriu pe cele două plus altele mai mici găsite prin casă, în paralel, mai mult din curiozitatea de a afla dacă invenția funcționează.
Nu e tocmai o operă de artă, după cum am spus, e ceva provizoriu până vin celelalte. Atunci când se va întâmpla asta, voi reface conexiunile și voi monta panourile într-o ramă de tablou transformată în suport și modificată pentru a nu-mi fi teamă ori rușine să le scot la o partidă de pescuit, unde sunt convins că își vor demonstra utilitatea.
Încărcătoare solare alternative
Dacă preferați ceva mai elegant și comod de transportat, în loc de a vă confecționa pe cont propriu un încărcător solar pentru smartphone ori tabletă, aruncați o privire peste acesta. Eu n-am spus că e ieftin, chiar nu este, dar nu îi purtați grija atunci când îl transportați și nici nu va ocupa la fel de mult spațiu, că panourile fotovoltaice se pliază unul peste celălalt.
Are și eMag așa ceva, dar indiferent de unde veți achiziționa un astfel de încărcător, nu dați banii pe ceva sub 12W dacă vreți să vă puteți folosi dispozitivele în timp ce se încarcă de la un astfel de accesoriu. Vorbesc din proprie experiență.
Dar de ce nu încerci să le faci o husă, cum au cele din magazin?
Îmi lipsește mașina de cusut, dar în toamnă, mai repede nu pot fiindcă mă așteaptă niște cheltuieli importante, îmi cumpăr și așa ceva.
De unde se poate cumpara/comanda mini panoul solar, de unde l-ai achizitionat?
De aici.
Mester mare esti ! Bravo tie ! Fara ironie sau rautate gratuita ! Cu sigurantza te descurcai in situatie de supravietuire extrema pe o insula pustie din oceanul Pacific .
Nici nu e nevoie să fie „…tocmai o opera de artă”, important e să margă şi mai important decît să margă e însăşi faptul că ai meşterit ceva, pentru care am toată stima. Felicitări, aştept partea II-a şi de asemena şi alte… meştereli ! Spor !
Mai comod ar fi sa îți construiești și o unitate de stocare,sa zicem din elemente bune recuperate din asa zisele acumulatoare de laptop moarte*,pe care le poți achiziționa în timp,după care vei lua la tine doar încărcătorul.
Asa cum se vede,performantele tehnice afișate sunt în realitate la sub un sfert cea ce ar trebui sa dea de gândit la achiziționarea unui panou.
Părerea mea e că sub 60W nu prea ai ce face cu el.
Munca pe care ai făcut-o este lăudabilă,experienta vă veni cu timpul.
Succes în continuare!