De fiecare dată când vine vorba de cote de piață, mulți „fani″ GNU/Linux scot în față Android. Ar fi de plâns dacă nu ar fi de râs. Spre diferență de computere, absolut toate dispozitivele cu Android au fost concepute special pentru a rula Android, deci vorbim de o compatibilitate hardware de 100%.
Comparațiile de genul acesta sunt la fel de inutile ca cele iOS vs. Android. Dispozitive cu iOS fabrică doar Apple, în timp ce dispozitive cu Android produc inclusiv chinezii care până mai ieri se dedicau asamblării telecomenzilor universale.
E ca și cum, după ce ai compara Real Madrid cu Messi, ai ieși repede în stradă să strigi că echipa din Santiago Bernabeu a dat anul acesta mai multe goluri. Firește că dă mai multe goluri, că sunt 11, nu 1, într-o echipă de fotbal.
În plus, dispozitive cu Android găsești, la liber, de la 70€ bucata, poate chiar mai puțin, timp în care cel mai ieftin iPhone costă de cel puțin 10 ori mai mult, dar când le adunăm pe toate la un loc și le comparăm cu iPhone-urile, comparația se face ca de la egal la egal de parcă ar avea sens.
Dar divagăm.
Crudul adevăr e că marea majoritate a fabricanților de hardware, din motive expuse recent aici, văd în fața ochilor doar Windows. Cum rezolvă „fanii” GNU/Linux problema? Înjurând Windows. Dar știți ce facem noi, cei care vrem într-adevăr să ajutăm? Donăm, colaborăm și ne zbatem să schimbăm mentalități. Și facem asta inclusiv dintr-o virtuală cu openSUSE, din Windows și Mac OS X.
Îl invit pe Bobses, marele apărător autointitulat al Linux-ului în România, să-mi arate cum altfel a ajutat comunitatea decât prin blogul bombardat cu anunțuri și link-uri de afiliere.
Eu pot ieși în față cu traduceri la care am colaborat, cu donațiile frecvente pe care le fac. E drept, nu donez miliarde, dar spre diferență de unii am mai multe donații la activ decât au iei articole pe blog.
Iar donații fac de fiecare dată când prind ocazia, că sunt conștient că fără acele donații dezvoltatorii ecosistemului Open Source n-ar avea ce mânca și cu ce-și plăti rata sau chiria. Ca să nu spuneți că vorbesc prostii, cea mai recentă donație am făcut-o alaltăieri pentru Antergos:
De ce am donat? În semn de mulțumire pentru cele cinci luni în care mi-a fost de folos așteptând ca o nouă versiune a Linux Mint să vadă lumina zilei.
La fel am sprijinit și încă mai sprijin Ubuntu, și openSUSE, și ElementaryOS și Linux Mint. Într-adevăr, le critic și vă promit că nu voi rata nicio ocazie de a le critica!
Vedeți voi, când susții o persoană, nu o faci orbește, ci conștient și critic. Toate cuvintele de laudă din lume nu-i vor rezolva niciodată problemele și nu o vor face mai bună. La fel se întâmplă și cu ideile și proiectele! Criticile și sprijinul real, cel necondiționat, sunt cele care realmente contează.
A folosi doar GNU/Linux nu te va face un utilizator mai bun, nici fan, ci doar un „fan”, iar de cele mai multe ori îți îngrădește orizonturile. Folosește ce ai nevoie, când ai nevoie! Foarte mulți promotori ai GNU/Linux folosesc Mac și Windows pentru operații pe care nu le-ar putea realiza la fel de ușor pe o astfel de distribuție; fidelitatea e nocivă.
Mie, de exemplu, mi-e mai ușor să fac un audit de securitate, o altă activitate cu care de ani buni îmi câștig existența, folosind GNU/Linux. Pentru a scrie și dezvolta site-uri și șabloane WordPress prefer Windows, iar Mac OS e favoritul meu când vine vorba de procesare multimedia. Asta e…
Desigur, aș putea folosi un singur sistem de operare, dar nu găsesc motive pentru a mă chinui să fac în Windows ceea ce fac lejer în Linux Mint și viceversa. Iar lupta asta Linux vs. orice se dă doar între utilizatorii de rând. Dezvoltatorii sistemelor de operare nu se urăsc, ba chiar se ajută reciproc.
Dar când îi spui toate astea unuia ca Bobses se va simți atât de jignit de parcă i-ai fi spus Bobsec. Îmi cer iertare, fiecare are dreptul să trăiască doar în lumea lui și să nu iasă de acolo; e un drept legitim.
Am rămas un pic surprins de titlu și după părerea mea nu prea are legătură cu articolul. În fine să trec la cea ce am vrut să comentez :)
Este prima dată când aud de această comparație între Android și GNU/Linux, tot cea am auzit până acum a fost că Android este un Linux, cea ce este tot o informație falsă.
Eu personal când aud de o astfel de comparație încerc să le explică că Linux este un kernel/nucleu și nu un sistem de operare în sine. Și acele persoane ajung să înțeleagă diferența. Acum mai sunt și persoane mai încăpățânate și le știu doar pe ale lor, la acele persoane le dau pace :)
De ce nu am numi mai bine rude Android si Linux? Nu sunt la fel, dar au multe asemanari. Daca ne uitam in arborele Unix din care au tasnit tot felul de variante de OS, o sa gasim acolo si MacOS. Practic Androit, Linux si MacOS au acelasi stramos. Windows este total diferit. Am sa aduc in atentia voastra si nedreptati care s-au facut la adresa altor sisteme de operare decat Windows. Producatori de placi de baza precum Foxconn, au facut imposibila instalarea Linux datorita unor subrutine care lipseau intentionat din ROM-uri. Am avut o situatie de acest gen cand am primit 20 de calculatoare gratis avand placa de baza de la acest producator, memorie putina, hardul la fel, generatie sub 2005. Puteau fi date unor copii sa invete sa navigeze pe internet fara probleme. Ubuntu sau Linux Mint putea face treaba asta fara probleme. Nu a mers cu nimic, desi instalarea parea sa functioneze, mergea greu se bloca. Intr-un final dupa cautari pe internet am aflat ca domniile lor de la FoxConn au permis pe placile de baza doar Windows. Din pacate doar Windows XP mai mergea pe aceste calculatoare, evident cu problemele de virusi, nesiguranta si multe altele. S-a renuntat la acele calculatoare si au ajuns la gunoi. Pacat, astfel de intelegeri nesimtite intre producatorii de placi de baza si Microsoft in dauna Linux afecteaza. Sunt situatii cand oamenii vor sa utilizeze gratis produs pentru ca din principiu nu vor sa pirateze, adica sa fure. Lumea Linux ofera multe oportunitati dar nu la nivelul celor din Windows. Din pacate nici in 50 de ani Linux nu va lua locul Windows pe desktopuri, nivelul de utilizare Microsoft este enorm, sufoca orice, chiar si cu mizeria Windows 10 pe care au dat-o gratis. Gunoi la pachet.