Citirea și scrierea de fișiere pe dispozitive de stocare având sistemul de fișiere HFS, HFS+ ori HFSX sunt operații imposibil de realizat din Windows fără un ajutor extern. Ideal ar fi ca dispozitivele de stocare externe să nu poată fi formate în alt format de fișiere decât unul universal, ales prin convenție de către toți dezvoltatorii de sisteme de operare, exFAT sau oricare altul (important e să poată fi citite și scrise date pe acestea indiferent de sistemul de operare a computerului la care sunt conectate). Sau, de ce nu, tot prin convenție, ar fi interesant dacă principalele sisteme de operare, iar aici mă refer la Windows, OS X și Linux, să dispună de cele necesare pentru a scrie și citi fișiere pe oricare dintre dispozitivele de stocare cu un sistem de fișiere nativ în celelalte.
De moment însă, dacă suntem nevoiți să citim sau scriem fișiere din Windows pe dispozitive de stocare având un sistem de fișiere neadmis de acesta, singura soluție pe care o avem la dispoziție este instalarea unui program care să doteze sistemul de operare cu această capacitate.
Pentru a citi și scrie în Windows date în dispozitive având un sistem de fișiere OS X (HFS, HFS+ sau HFSX), cea mai bună soluție este MacDrive 9 (50$), dar mai sunt și altele, printre care merită menționate HFSExplorer care este gratuit dar permite doar citirea datelor, și Paragon HFS+ (20$).
Spre diferență de Paragon HFS+, care oferă 10 zile de testare gratuită fără restricții, MacDrive costă mai mult și oferă doar 5 zile pentru testare. Chiar și așa, dacă nu aveți des de-a face sistemele de fișiere HFS, rămâne cea mai bună opțiune pe care o aveți la dispoziție pentru a citi și scrie, dar și pentru a repara, crea ori formata dispozitive de stocare în formatele HFS, HFS+ sau HFSX.
Vitezele de scriere și citire a datelor sunt decente, dar cu mult sub cele în care respectivul ar fi fost scris fiind conectat la un sistem de operare care dispune de suport nativ pentru sistemele de fișiere HFS. De exemplu, pe același stick USB pe care am scris date din Mac OS X la 16MB/s, în Windows și prin intermediul MacDrive, viteza maximă de scriere n-a depășit 5MB/s.
Ce nu-mi place la MacDrive e că dă rateuri când întrerupi un proces de scriere sau citire, ceva inadmisibil la un soft care costă 50$ și a cărui principal scop este să-ți simplifice procesul, nu să ți-l complice. Trebuie să precizez că de problema asta nu mi-aș fi dat seama dacă n-aș fi copiat fișierul greșit, dar am făcut-o, așa că am anulat copierea, moment în care sistemul a început să devină instabil și să nu mai răspundă la comenzi.
Totul a revenit la normal abia când am deconectat stick-ul de la portul USB la care era conectat, dar la reconectare am avut parte de alte surprize menite să mă scoată și mai tare din pepeni.
Inițial am crezut că e o excepție, așa că a doua întrerupere am făcut-o intenționat. Eroarea s-a repetat, dar am pus asta pe seama faptului că nu mai repornisem sistemul de câteva săptămâni. Am repornit sistemul și-am reluat testul de la capăt; spre dezamăgirea mea n-am obținut un rezultat mai bun. Eroarea a reapărut și la încercarea de a redenumi stick-ul USB.
Chiar și așa, comparativ cu experiențele neplăcute și avute cu Paragon HFS+ și despre care vă voi vorbi cu o nouă ocazie, chiar dacă MacDrive 9 este de departe cel mai instabil și problematic program cu care am avut de-a face în ultima perioadă, rămâne cea mai bună opțiune pe care o avem la dispoziție pentru a citi sau scrie fișiere din Windows pe un dispozitiv de stocare cu format de fișiere HFS. Oricum ar fi, faceți bine și nu dați banii pe el, cel puțin nu pe această versiune!