Dintre toate launcherele pe care le-am folosit, cel mai mult mi-a plăcut Spotlight, pe care îl consider inclusiv mai util decât orice asistent virtual al momentului (da , știu, compar merele cu perele, însă cred că-mi dați dreptate când spun că la momentul de față asistenții virtuali sunt atât de lenți și de capricioși încât folosindu-i pierzi mai mult timp decât câștigi).
În Windows încă mai folosesc Everything, despre care v-am vorbit pentru prima dată în 2012, dar în Linux (Ubuntu & Antergos în principal) nu m-am atașat de niciunul așa cum am făcut-o, pe durata experimentului și după, de Cerebro.
După instalare și pornire, launcherului se invocă apăsând Ctrl+Space. Din caseta-i de căutare puteți face interogări pe Google, lansa aplicații, efectua calcule matematice și conversii valutare la cursul zilei, traduce texte dintr-o limbă în alta, accesa site-uri Web în browserul prestabilit, etc.
Alte funcții (de căutare a informațiilor despre filme pe IMDB, de afișare a adreselor IP, șamd), îi pot fi adăugate prin instalarea plugin-urilor proprii. Dispune atât de plugin-uri multiplatformă, cât și de plugin-uri ce pot fi instalate doar pe un sistem de operare anume, iar numărul acestora se dezvoltă văzând cu ochii. Iar de instalat, se instalează extrem de simplu:
Panoul de configurare este destul de sărac în opțiuni și se accesează din iconița launcherului pe care acesta o adaugă în zona de notificare a sistemului în momentul instalării sale.
Din respectivul panou poate fi modificată combinația de taste cu care se invocă launcherul, schimba tema (alb și negru), alege între ce limbi se vor face traducerile, particulariza plugin-urile pe care le-ați adăugat ulterior, etc.
Într-adevăr, versiunea pentru macOS primește prima noile plugin-uri și caracteristici, dar nici cele pentru Linux și Windows nu rămân cu mult în urma acesteia.
E gratuit și-n plus mai e și open source, deci nu aveți nici motive să-l bănuiți că ar veni la pachet, pe modelul uTorrent, cu tehnologii de minerit BitCoins sau alte minuni. Îl puteți descărca de aici, unde îl veți găsi în versiuni pentru fiecare dintre sistemele de operare pe care poate fi instalat și utilizat.