Pentru a alege cel mai bun router wireless pentru casa, dispozitivele voastre și a membrilor familiei, trebuie să luați în calcul câțiva factori importanți, iar în continuare vă voi vorbi despre fiecare dintre aceștia, în funcție de importanța lor pentru obținerea unor performanțe cât mai bune.

Routere Wireless pentru acasă - Huawei și Xiaomi

În general, cel mai bun router pentru acasă, dacă respectiva casă are două dormitoare, o sufragerie și o bucătărie, este cel pe care vi-l oferă operatorul atât timp cât nevoile dpdv al conexiunii se rezumă la streaming și light browsing (pe înțelesul tuturor, dacă membrii familiei sunt mari „consumatori” de YouTube, Netflix, Facebook, Instagram și servicii similare).

Dacă routerul respectiv nu face față traficului generat de 4-5 telefoane și tablete, 2-3 PC-uri și 2-3 televizoare, toate astea conectate simultan, cereți operatorului să-l schimbe. Sigur e ceva în neregulă cu respectivul router! Niciun operator nu va vinde ori închiria un router incapabil să susțină conexiunea simultană a „o mână” de dispozitive.

Totuși, înainte de a solicita înlocuirea, asigurați-vă că:

    • Routerul wireless este așezat în poziția corectă, cea prevăzută de fabricant (dacă a fost conceput pentru a fi utilizat orizontal, nu-l poziționați vertical).
    • Antelele routerului wireless sunt poziționate corect, în poziția prevăzută de către fabricant și exemplificată în manual de utilizare. Poziționate altfel, nu oferă o bună acoperire, aspect asupra căruia vom reveni în continuare.

Vara trecută am fost chemați să soluționăm o problemă cu semnalul WiFi a rețelei private și celei publice al unei mici cafenele. Nu ne-a surprins având în vedere că routerul (rețeaua privată) și AP-ul (rețeaua publică) erau în poziții deosebit de… nefirești.

router între cabluri

      • Routerul trebuie poziționat, pe cât posibil, în încăperea centrală a locuinței, dacă se urmărește o acoperire generală, sau cea în care îl veți utiliza cel mai des. E inutil să-l țineți în camera de zi dacă aveți nevoie de un semnal bun în birou sau în dormitor.
      • Routerul wireless nu se află în spatele televizorului, a acvariului, în apropierea unui cuptor cu microunde ori sub alte dispozitive. Pentru a funcționa corect, acesta nu trebuie acoperit, iar între el și dispozitivele conectate la el evitați obstacole metalice ori care conțin apă.

Cu puțin timp în urmă, un alt client se plângea de semnalul wireless în birou, așa că ne-am deplasat la sediul acestuia pentru a vedea la fața locului despre ce probleme ar fi vorba.

Spre surprinderea noastră, routerul wireless se afla într-o debara, într-un maldăr de routere ale operatorilor cu care respectivul client a avut contract de-a lungul timpului, toate pornite deși doar unul dintre ele cu acces la Internet.

routere grămadă

După cum vă puteți imagina, a fost suficient să oprim și îndepărtăm routerele de care oricum nu mai era de mult nevoie, pentru ca problemele de conectivitate să dispară. E de necrezut că prin respectiva debara au trecut mai mulți tehnicieni și niciunul nu s-a sinchisit să rezolve „problema”.

Mai sunt și alți factori și elemente de care trebuie ținut cont.

1. Puterea antenelor

Dacă aveți nevoie de un semnal bun în imediata apropiere a routerului, de exemplu în aceeași încăpere, folosiți antele de 2db. Astfel, semnalul va avea o acoperire perfectă în jurul routerului.

Antenă Wireless de 2db - SemnalO antenă de 9db sau mai mult, va oferi o mai bună acoperire pentru încăperile alăturate, însă în apropierea routerului acoperirea și, implicit, performanțele rețelei, vor fi reduse considerabil.

Antenă Wireles de 9db - Semnal

Pe de altă parte, evitați routerele wireless cu o singură antenă în special dacă veți conecta la acesta mai mult de 2-3 dispozitive simultan. Tehnologii precum MIMO sau Beamforming sunt, de asemenea, esențiale în configurații cu mai multe dispozitive conectate simultan, iar prezența mai multor antene un indiciu a prezenței acestor tehnologii.

2. Poziționarea routerului

Dacă puteți poziționa routerul la nivelul dispozitivelor ce-l vor utiliza pentru a se conecta la Internet, 0,9m-1,6m de sol în mod normal, nu-l băgați în dulap, sub dulap ori ascundeți după televizor, calculator ori consolă. Dacă acest lucru este imposibil, așezați-l cât mai sus cu putință.

Din acest motiv routerul meu mă privește de sus:

Router Xiaomi pe... dulap

Așezarea routerului pe dulap nu-i ce-a mai elegantă soluție, însă e cea optimă pentru ca rețeaua wireless să ofere performanțe comparabile cu cea cablată în fiecare dintre cele cinci încăperi ale locuinței, fără excepție. Așeza lângă televizor, pierdeam cam 40% din capacitatea actuală.

Totuși, necesitățile mele în materie sunt departe de a fi obișnuite, media dispozitivelor conectate simultan fiind net superioară a ceea ce am putea descrie folosind cuvântul «obișnuit».

interfață web de administrare a routerului

Doar astfel pot descărca backup-uri în timp ce laptopul și/sau telefoanele încarcă date în cloud fără a împiedica juniorul să-și urmărească episoadele preferate din PAW Patrol, ori afecta îndelungatele sesiuni remote desktop din timpul programului de lucru.

Dacă niciuna dintre aceste recomandări nu ajută, probabil ar fi timpul să schimbați routerul.

3. Aspecte de care trebuie ținut cont la achiziționarea unui router wireless

Identificarea routerului perfect nu este o sarcină complicată dacă știți clar ce anume doriți de la el.

În mod normal, pentru activități domestice, care în general se rezumă la divertisment, un router cu un semnal WiFi puternic este tot ce puteți avea nevoie. Archer C6 AC1200 îndeplinește cu brio acest tip de necesități și nu numai. De altfel, l-am instalat în cafenele, birouri și pensiuni cu două nivele și nimeni nu s-a plâns de performanțele sale.

Archer C6 AC1200

Din aceeași categorie de preț face parte și routerul wireless Tenda AC23, o soluție recomandată în special fascinaților de antene care au probleme cu… semnalul. Deși departe de a fi discret, oferă performanțe foarte bune acasă ori în birouri și localuri cu diverse încăperi și pereți groși.

Router Wireless Tenda AC23 AC2100

Antenele multe, ajutate de MU-MIMO, rezolvă fără redecorări interioare problemele de acoperire provocate de obiecte sau pereți aflați între router și dispozitivele conectate la acesta. Deși ricoșează, semnalul ajunge mereu acolo unde trebuie datorită acestora.

Așadar, dacă aveți probleme cu semnalul, vor trebui evitate routerele fără MU-MIMO.

Dacă doriți înlocuirea routerului instalat de către operatori, asigurați-vă că noul router vă permite setarea contului PPPoE și, dacă este necesar, permite alterarea propriei adrese MAC (unii operatori permit accesul la rețea doar routerelor pe care le distribuie).

Alegeți un router ușor de administrat, iar dacă puteți opta pentru unul ce poate fi gestionat prin intermediul unei aplicații pentru telefonul mobil, cu mult mai bine. Ce și de unde cumpărați sunt decizii pe care va trebui să le luați pe cont propriu, scopul acestui articol fiind acela de a vă oferi câteva referințe în materie. Pentru nedumeriri sau alte comentarii, folosiți formularul de mai jos.

Publicitate:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.