Ce este Deep Web?

Posted on Actualizat în #deep web, #internetul ascuns

Deoarece multe persoane nu știu ce este Deep Web, o descriere pe înțelesul tuturor ar putea fi de folos celor care nu știu despre ce este vorba, așa că, în cele ce urmează, îmi voi da silința să răspund la întrebarea din titlu în cel mai simplu mod. Și da, chiar consideram necesar să fac asta, cu atât mai mult cu cât majoritatea celor care încearcă să descrie această parte necunoscută a Internetului, au tendința de a forma celor ce-i ascultă, părerea că Tor și Deep Web sunt unul și același lucru. Ei bine, nu sunt!

Deep Web

Internet, după cum explică și Wikipedia, nu este altceva decât o rețea mondială unitară de calculatoare și alte aparate cu adrese computerizate, interconectate. Cu alte cuvinte, dacă vom conecta 3 calculatoare între ele, vom obține „o miniatură” a rețelei Internet. Desigur, calculatoarele conectate la Internet pot comunica între ele, dar asta nu înseamnă că vom putea accesa fișierele aflate în calculatorul altei persoane, fără acordul acesteia, realizând o simplă căutare în Google.

Deep Web

Pentru ca fișierele dintr-un calculator să poată fi accesate de alte persoane, proprietarul său trebuie să permită acest lucru. Mai mult, simpla partajare a fișierelor nu va fi suficientă pentru ca acestea să fie indexate de către motoarele de căutare. Dacă, de exemplu, fișierele partajate nu îndeplinesc condițiile necesare indexării lor, acestea vor face automat parte din Internetul ascuns, ele putând fi accesate doar de către persoanele care dețin adresa IP a calculatorului ce le găzduiește, dar și permisiunile necesare pentru a le putea accesa.

Site-urile Web pe care le găsim în motoarele de căutare, nu sunt altceva decât colecții de fișiere în format ce poate fi indexat de către acestea, și ale căror proprietari n-au dorit să împiedice indexarea lor. Dar haideți să luăm drept exemplu site-ul programecalculator.com, pe care eu îl folosesc de o bună bucată de timp, pentru a găzdui fișiere personale și realiza teste:

Deep Web

Deși acest site arată ca oricare altul și, vă asigur, îndeplinește toate condițiile pentru a putea fi indexat de către motoarele de căutare, el nu apare în Google și nici în alte motoare de căutare:

cautarea nu a returnat niciun document

Așadar, deoarece am împiedicat indexarea site-ului www.programecalculator.com în motoarele de căutare, acesta face parte din Deep Web.


Dar Deep Web nu este format doar din site-urile ce nu pot fi găsite prin intermediul motoarelor de căutare. Deep Web, de exemplu, este format și din mesajele din căsuța voastră de email, dar și din fișierele găzduite pe site-urile companiilor sau instituțiilor guvernamentale, la care au acces doar (o parte din) angajații acestora.

În acest mod se explică rezultatele studiului realizat de către Universitatea Berkeley din California; studiu conform căruia, cu estimările de vigoare impuse de către cei 13 ani care au trecut de la realizarea sa, Deep Web ar conține actualmente 95% din Internet. Adică aproximativ 91.000 TeraBytes.

Desigur, tot din Deep Web, din motivele menționate mai sus, fac parte și site-urile și fișierele din rețeaua Tor (The Onion Router), dar asta nu înseamnă că fără Tor n-ar exista Deep Web.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.