A judeca un viitor sistem de operare în funcție de experiențele avute cu versiunile preview, în opinia mea, e total greșit și lipsit de sens. Din acest motiv prima versiune a unui sistem de operare pe care o instalez de obicei este „release candidate”, iar asta deoarece consider că e cea care se apropie cel mai mult de produsul final. Cu Windows 10 n-am reușit să rezist tentației, așa că am instalat build-ul 9901 într-o mașină virtuală și-apoi, văzând cât de bine se comportă, pe desktop-ul de pe care lucrez, dar pe un HDD pe care-l folosesc de obicei la testarea sistemelor de operare.
Windows 10 vine cu câteva noutăți interesante, cum ar fi meniul Start complet funcțional, posibilitatea de dezactivare a ecranului Start, desktop-uri virtuale, o casetă de căutare plasată pe bara de activități precum și un centru de notificări.
Cu alte cuvinte, Windows 10 integrează aproape tot ce trebuia să aibă deja un sistem de operare prezentat pentru prima dată publicului pe când Wonderful Life era hitul momentului.
Primul contact cu Windows 10
Spre diferență de Windows 8 și 8.1, Windows 10 rulat pe un desktop nu te mai duce în mod automat la ecranul Start, ceea ce e un semn clar că Microsoft a luat aminte la feedback-ul primit de la utilizatori prin diversele canale pe care le-a pus la dispoziției în acest scop. Chiar dacă poate fi activat, dacă ai trecut direct de la Windows 7 la Windows 10 nici nu vei ști că există. Mai mult, meniul Start, deși a suferit modificări radicale, păstrează încă principalele trăsături ale celui clasic, făcând astfel trecerea de la o versiune mai veche a Windows mult mai ușor de asimilat.
În schimb, „sare în ochi” prezența casetei de căutare pe bara de activități. Eu n-am reușit să o folosesc, pur și simplu nu vrea și nici în ruptul capului nu se lasă înduplecată pentru a funcționa, dar cred că de îndată ce va fi pusă la punct se va dovedi foarte utilă și va fi cu atât mai mult dacă Microsoft ar considera important pentru satisfacția utilizatorilor oferirea posibilității de a alege motorul de căutare ce va fi folosit pentru a rezolva interogările.
Repet: n-am reușit să o folosesc. Prin urmare e posibil să bat câmpii gratuit vorbind despre ceva ce realmente nu cunosc, iar riscul să comit această greșeală este cu atât mai mare cu cât în panoul de setări am găsit câteva indicii cu privire la posibilitatea pe particularizarea sa.
În fine, dacă integrarea asistentului Cortana nu mi se pare o chestie atât de „wow” pe cât le place unora să o picteze, caseta de căutare o consider chiar practică și binevenite. În schimb, cei care nu au nevoie de ea o vor putea dezactiva chiar din meniul contextual al barei de activități.
Centru pentru notificări, deși foarte util pentru a păstra un jurnal al notificărilor provenite de la aplicații ori sistemul de operare, se integrează în sistemul de operare „ca nuca-n perete”. Oricum, e prematur să mă pronunț cu privire la aspectul și funcționalitatea sa, deci mă rezum în a spune că mă bucur de prezența sa și sper ca microsoft să renunțe la baloanele și notificările tip pop-up cu care ne-a obișnuit până acum.
Desktop-urile virtuale, despre care s-a vorbit mult începând cu lansarea Windows 7, au aterizat în sfârșit în Windows. După cum am spus și la începutul articolului, era și cazul să avem așa ceva într-un sistem lansat cu un sfert de veac în urmă…
O caracteristică bună, foarte utilă celor în special celor care mine, dar de moment foarte prost concepută. În primul rând mutarea aplicațiilor între desktop-urile virtuale e destul de anevoioasă și necesită un click pe fiecare aplicație în parte, urmat de altul pentru selectarea desktop-ului unde i se face trimitere. Pe lângă asta, dacă am minimizat aplicațiile în desktop-urile virtuale, nu vom putea ce găzduiește fiecare desktop în parte. Iată un exemplu:
Da, știu că pentru unii nemulțumirile mele cu privire la aceste aspecte par a fi simple mofturi, dar sunt de părere că Microsoft a avut suficient timp pentru a se documenta și înțelege de ce sunt atât de apreciate desktop-urile virtuale din distribuțiile Linux ori OS X. Simpla lor prezență nu rezolvă nimic, ele trebuie să simplifice activitatea la PC, nicidecum să o complice.
Storage Sense e o altă caracteristică interesantă a Windows 10 de prezența căreia mă bucur. Aceasta, printre altele, permite alegerea locației în care vor fi salvate aplicațiile și fișierele. Presupun că de îndată ce va deveni funcțională va permite alegerea între unitățile de stocare conectate la computer și serviciul cloud de stocare OneDriver (rebrănduitul skydrive).
Noul aspect al ferestrelor a căror margini laterale au devenit aproape inexistente duc cu gândul la Material Design și arătă foarte bine. Nu pot spune același lucru și despre iconițele folderelor și nici despre integrarea librăriei utilizatorului în bara laterală a Windows Explorer. Da, știu că în OS X și Linux dau bine, dar în Windows aveam deja „Favorites” și „This PC”, așadar chiar nu era cazul să ne mai ofere o nouă chestie care face același lucru.
O altă chestie care nu-mi place e amnezia de care suferă interfața grafică atunci când vine vorba de ferestrele Modern UI. E foarte mișto că acum rulează așa cum o făceau din totdeauna toate ferestrele în Windows, dar mi se pare stupid ca acestea să nu memoreze dimensiunea la care au fost utilizate ultima dată și să se deschidă de fiecare dată în modul ecran complet.
Experiența de utilizare și concluzii finale
Incredibil de plăcută! Sincer vă spun că nu mă așteptam la asemenea rezultate nici măcar de la o versiune release candidate! Dacă aș fi pus să aleg între Windows 8.1 și Windows 10 Developer Preview 9901 mi-ar fi greu să iau o decizie. Sunt chestii care nu funcționează corect sau deloc, e drept, dar tot ce funcționează bine în Windows 8.1 o face și în build-ul 9901, ba mai mult, unele sarcini se duc la bun sfârșit chiar mai rapid.
Dar să nu ne îmbătăm cu apă rece că nu e cazul! Windows 10 nu aduce nimic extraordinar, nimic de pe altă lume. El este în opinia mea o remodelare a Windows 8, sau și mai bine spus, ceea ce trebuia să fie de la bun început Windows 8.
În concluzie sunt încântat de noua direcție a Windows și sper ca Microsoft să renunțe cu această ocazie la ideea că utilizatorul va folosi ce-i dai și va fi mulțumit că-i prezinți ceva nou. Windows 8 a demonstrat că nu este aceea calea ce trebuie urmată, iar faptul că Windows 10 include meniul Start și posibilitatea de dezactivare a interfeței Modern UI nu sunt altceva decât noi dovezi că Windows 8 a fost un eșec și că o altfel de abordare decât cea prezentă e total greșită.
Ca reactie la concluzia ta: Am adorat Windows 8 si 8.1 :( Si nu prea vad cine stie ce diferenta intre 8.1 si 10 Tehnical Preview. Dar am si eu la randul meu asteptari mai mari la versiunea finala Windows 10 care, conform Microsoft, va fi gata pe 21 Ianuarie 2015
Ai înteles gresit, pe 21 Ianuarie 2015 se va anunta o data (aproximativa cred), pentru lansarea Windows 10.
Subscriu. Presupun că undeva prin iunie vom avea RTM.
După câte văd pare mai fain Win10 decât Win8… abia aştept să se lanseze, mai ales că primesc licenţă gratuită de la Microsoft ^_^
nimic sa faca gaura in cer, doar un SO pentru cei incapabili sa foloseasca 8. Aia cu IE, buton de start, media player, generatia bunicii
Jignești și e de măgar să faci asta! Ușa nu e pentru cei incapabili să intre în casă pe fereastră, ci pentru cei care vor sa intre mai ușor. Cum ar fi fost dacă Microsoft ar fi implementat meniul Start și desktop pe telefoane sau tablete. Ei, cum pe acestea nu-și are locul un meniu Start, așa nici ecranul Start nu-și are locul pe dispozitive „non-touch”.
8.1 merge bine doar ca mai are cateva buguri in schimb se misca foarte repede mai ales cu hard SSD. Sunt multumit ca se fac pasi spre un OS in care folosesti atat smartfone si Laptop de ex in acelasi timp doar cu un cont Microsoft :)=)))
Ortografia nu arata ca sunt prost, ci doar ca nu am timp sa ma ocup de chestii minore :D