În a doua jumătate a zilei de ieri am rămas fără Internet, așa că am profitat de ocazie pentru a remedia problemele șablonului blogului pe care mulți dintre voi mi le-ați făcut cunoscute prin comentarii sau email-uri, dar și pentru a mai optimiza puțin codul pentru dispozitive mobile.
Modificările vizuale n-are rost să vi le descriu, le vedeți singuri și sper să vă placă. Aceste modificări nu erau planificate, dar le-am adus pentru a reduce cantitatea de date descărcate în dispozitivele de pe care blogul este accesat.
CSS Sprite-ul care servea iconițele implica descărcarea a 74 KB, adică aproape de trei ori mai mult decât necesită acum! Am renunțat, totodată, și la servirea fonturilor utilizate în conținut, Roboto și Oswald, de pe serverele Google. Avantajul e că în acest fel browserele vor descărca doar fonturile necesare afișării site-ului, nimic mai mult, de pe un server alocat în România.
Deoarece pentru mine sunt foarte importante și mă ajută enorm „like-urile” și „plusurile” pe care mi le dați la articole, n-am renunțat la butoanele de partajare ale Facebook și Google+, dar am optat pentru o soluție care să nu implice descărcarea scripturilor la accesarea blogului. Nu arată la fel de bine precum cele oficiale, e drept, dar, după cum observați, funcționează corect.
Am optat pentru versiunea „light” a fontului Oswald, utilizat pentru titluri și subtitluri. Era OK și varianta îngroșată, dar nu-mi plăcea cum era afișată în Safari și Internet Explorer, două dintre cele mai utilizate Internet Browsere la accesarea blogului.
Am remodelat caseta de cod și remediat erorile. Acum, indiferent cât lungă este comanda, aceasta este afișată corect în toate Internet Browserele, lucru pe care nu-l făcea până acum în Firefox, Opera și Safari, problemă pe care mulți dintre voi mi-ați cerut să o rezolv. Acum e bine!
# It_is_a_long_established_fact_that_a_reader_will_be_distracted_by_the_readable_content_of_a_page_when_looking_at_its_layout_the_point_of_using_Lorem_Ipsum_is_that_it_has_a_more-or-less_normal_distribution_of_letters,_as_opposed_to_using_'Content_here,_content_here',_making_it_look_like_readable_English.
Se scalează adaptează corect la orice ecran, iar conținutul său rămâne în interior chiar dacă nu există spații între caractere sau cuvinte. Pe scurt: funcționează!
Iar aici se încheie lista principalelor modificări aduse blogului. Dacă identificați altele nu ezitați să mi le faceți cunoscute sub forma unui comentariu la articolul în care le-ați identificat, sau printr-un mesaj la email-ul de contact. Cele grave, dacă vor exista, voi încerca să le rezolv cât mai rapid cu putință, iar celelalte, în funcție de complexitatea remediului, le voi rezolva la următoarea pană de Internet, sau atunci când am timp liber și sunt în pană de subiecte de articole.