Calculatorul merge (funcționează) greu și se blochează foarte des din motive pe care le vom cunoaște în continuare. În ciuda faptului că în majoritatea cazurilor problema se poate înlătura foarte ușor, pot exista și situații în care nu vom putea face nimic pentru a-l revigora fără a solicita serviciile unui tehnician, sau înlocui componentele lente.

windows loading

Pentru ca toată lumea să înțeleagă despre ce vorbesc eu aici, voi împărți articolul pe capitole, dedicând câte unul fiecărei cauze și rezolvări în parte. Voi începe cu problemele de tip software, cele mai comune și răspândite, și voi continua cu cele hardware.

1. Cauze software ce pot încetini funcționarea calculatorului

Prea multe programe pornesc automat

În timp instalăm tot felul de programe în calculator, dar problema nu e că le instalăm, ci că uităm să le dezinstalăm chiar și pe cele pe care nu le-am folosit niciodată, sau nu le-am mai folosit de foarte mult timp. Foarte multe dintre aceste programe sunt configurate pentru a porni odată cu sistemul de operare, acțiune care îngreunează foarte mult pornirea calculatorului.

Unele, cum ar fi programele antivirus, trebuie să o facă, altfel n-ar putea proteja sistemul de amenințări, dar celelalte pot fi pornite manual de fiecare dată când avem nevoie de ele. Sfatul meu este să dezinstalați programele de care nu mai aveți nevoie, folosind Revo Uninstaller așa cum am explicat aici, dar dacă nu doriți să faceți acest lucru, puteți dezactiva pornirea lor automată sau ierarhiza ordinea în care o fac, astfel încât să nu îngreuneze pornirea calculatorului.

Procesorul și memoria RAM, în loc să se ocupe doar de pornirea Windows-ului, sunt obligate să dedice resurse și programelor care ar putea fi pornite manual de către utilizator atunci când are nevoie de ele! Evitați ca acest lucru să se întâmple!

Driverele nu au fost instalate

După instalarea Windows 7 calculatorul are sunet, imagine și acces la Internet. Acest lucru este posibil datorită driverilor generici, dar scopul acestora este acela de a permite utilizarea sistemului până la descărcarea de pe site-ul fabricantului PC-ului a driverilor oficiali și instalarea acestora. Doar driverii oficiali vor asigura funcționarea calculatorului în cele mai bune condiții! Există programe care automatizează această procedură, programe cum ar fi DriverMax, care identifică, descarcă și instalează automat driverele necesare, dar cel mai indicat ar fi să descărcați manual driverele așa cum v-am explicat aici și să le instalați din device manager!

Sunt folosite versiuni vechi sau corupte ale programelor

Cu cât mai vechi este un program, cu atât mai greu va funcționa! Acest lucru se întâmplă deoarece programele vechi nu știu să profite de tehnologiile noi, ele fiind concepute pentru altă epocă. Asigurați-vă că folosiți cea mai recentă versiune a programelor, iar dacă nu este așa, actualizați cât mai curând cu putință! Secunia PSI este un program care identifică rapid toate actualizările disponibile pentru programele instalate în calculator, dar dacă preferați calea mai anevoioasă și mai sigură, faceți manual verificarea.

Sistemul de operare este configurat necorespunzător

Țineți cont de faptul că Microsoft a conceput și dezvoltat Windows astfel încât acesta să poată fi utilizat celor mai mulți dintre noi, nicidecum unui tip specific de utilizator. Am creat și actualizez periodic un ghid de configurare a Windows după instalare. Aruncați o privire peste acesta și puneți în aplicare sfaturile de acolo pentru a vă asigura că nu mențineți active caracteristici nefolositoare, dar și că ați configurat sistemul de operare astfel încât să profite de resursele hardware existente!

Tot în acest scop vă recomand să aruncați o privire și peste arhiva cu trucuri windows! Veți găsi în cadrul acesteia articole și tutoriale din care veți învăța cum „să scoateți untul din Windows”!

Sistemul este infectat cu malware

Sunt sigur că aveți încredere în antivirusul pe care îl folosiți, dar o scanare a sistemului cu o altă soluție de securitate nu are ce rău să facă, ci din contră, dacă identifică probleme vi le va face cunoscute, iar dacă nu sunt vă va confirma că nu aveți de ce să vă faceți griji. O listă cu cele mai bune și utile programe de devirusare aveți aici.

2. Cauze hardware ce pot îngreuna funcționarea calculatorului

Temperaturi prea ridicate ale procesorului și celorlalte componente

Din cauza prafului care se depune pe ventilatoarele ce asigură refrigerarea interiorului carcasei calculatorului, aerul circulă mai greu și prin urmare temperaturile componentelor cresc. Pentru a afla care este temperatura procesorului calculatorului puteți folosi programul Core Temp, sau oricare dintre programele recomandate aici. Comparați valorile identificate de aceste programe cu cele oferite în specificațiile tehnice ale componentelor pentru a vă asigura că temperaturile înregistrate se încadrează în parametri normali.

Eu mi-am făcut un  obicei din a curăța periodic de praf atât interiorul sistemului desktop, cât și cel al laptopului, operația incluzând uneori înlocuirea pastei termoconductoare.

Resurse insuficiente sau componente defecte

Toți posesorii de Dacii și-ar dori ca autoturismele lor să funcționeze ca un Lamborghini, dar din păcate acest lucru nu este posibil! Asigurați-vă că sistemul dumneavoastră dispune de resursele necesare pentru a asigura funcționarea în condiții optime a sistemului de operare, programelor și jocurilor instalate! Aflați modelul și puterea procesorului, cantitatea și viteza memoriei RAM instalate, viteza de scriere și citire a datelor a Hard Disk-ului pe care este instalat sistemul de operare, cantitatea de memorie și procesorul plăcii video și, dacă observați că oricare dintre acestea nu îndeplinesc specificațiile tehnice recomandate (nu cele minime) de către dezvoltatorul sistemului de operare sau al programelor și jocurilor, fie achiziționați componente mai puternice, fie renunțați la respectivele componente software în detrimentul altora care să funcționeze la parametri optimi pe sistemul avut.

Am creat în acest scop un ghid de upgrade al memoriei RAM cu toate informațiile pe care trebuie să le cunoașteți despre acestea. Cu GPU-Z puteți afla specificațiile plăcii video, SSD-Z vă va ajuta să cunoașteți caracteristicile SSD-ului, iar HD Tune a face același lucru în cazul Hard Disk-urilor. În schimb, dacă doriți o soluție care să vă servească pentru a cunoaște toate componentele sistemului, chiar dacă informațiile facilitate de aceasta nu sunt cele mai complete cu putință, vă recomand să folosiți Speccy sau HWMonitor.

Alimentare insuficientă cu energie electrică

Dacă ați adăugat de curând o componentă hardware nouă, un Hard Disk, o placă video, un nou modul de memorie RAM sau un procesor mai puternic, asigurați-vă că sursa de alimentare este capabilă să asigure energia electrică necesară pentru funcționarea optimă a acestora. Cum nici ființele vii nu pot funcționa fără a se hrăni corespunzător, nici componentele electronice nu o pot face dacă nu sunt alimentate pe măsura necesităților lor!

Cam astea ar fi principalele cauze ale funcționării lente a calculatorului și, după cum tocmai ați aflat, chiar dacă este o operație laborioasă, acestea pot fi identificate și înlăturate!

Publicitate:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.